fbpx

Az ideális steak elkészítéséhez nélkülözhetetlen a  nagyszerű alapanyag, a szárazon, vagy nedvesen érlelt marhahús, megfelelő húsvastagság, a kellő ideig történő sütés és a pihentetés. Fontos tudni, hogy annál zamatosabb lesz a steak, minél inkább pókhálószerűen van zsírszövettel átszőve a hús. Sütéshez válaszunk rib eye-t, hátszínt vagy bélszínt.

A steak rajongói esküsznek a legalább 4 cm vastag húsra, amelynek belseje még véres, a hölgyek általában a vékonyabb, 2 cm vastagságú húsokat preferálják, amelyet jobban átsütünk. Ám bármely mellett is voksolunk, a titok a sütésben rejlik! Most remek alkalom nyílik arra, hogy kipróbáljuk a különféle steak szeletek sütését is. Hogy miként? Részletek itt!

rib eye

Előkészítés

Sütés előtt vegyük ki a húst a hűtőszekrényből, és legalább fél órán keresztül szobahőmérsékleten tartsuk. Ha ugyanis a hideg húst belerakjuk a forró sütőbe, grillre vagy serpenyőbe, akkor a hirtelen hőmérsékletváltozás gyorsan összerántja a húst és ettől keménnyé válik a sütés során.

Sütés előtt ízlés szerint sózhatjuk, borsozhatjuk.  

Grillen sütés

A faszenes grillezőt melegítsük elő legalább 202-150 fokosra. Figyeljünk arra, hogy a rács tiszta legyen. Ezt vékonyan ecseteljük be olajjal és ezt követően rakjuk rá a húst. Első lépésként  mind a két felszínét rövid ideig fél, fél percig süssük, hogy a hús felszíne kérget kapjon, a hús pórusai záruljanak, így a később a sütés során nem szárad ki a húsunk. Ezt követően is gyakran forgassuk, hiszen az jót tesz a húsnak, hogy ha egyenletesen sül.  

Fontos hogy ne szurkáljuk se villával, se más eszközzel, mert ez csak azt eredményezi, hogy a szurkálás helyén átszakítjuk a kérget, és mit egy sebhelyen sebhely itt eltávoznak az értékes nedvek. Ha ezek kifolynak a húsból, akkor az kiszárad és élvezhetetlenné válik.

Serpenyőben sütés

Hasonlóan járjunk el, mint a grillezésnél.

Sütőben sütés

A sütőbe tétel előtt serpenyőben 1,5 perc alatt süsünk kérget a hús felületére, valamennyi oldalára, majd ezt követően 180 °C-on előmelegített sütőbe helyezzük. és 10-18 percig süssük, annak megfelelően, hogy rare, medium, vagy well done eredményt szeretnénk kapni.

Sütési idők

A rare, vagyis véres steak készítéséhez, a gyors kérgezést követően, a 4 cm vastag húst 4-5 percig süssük az egyik oldalán, így fordítás után 3-4 percig süssük a másik oldalát.

A medium rare, vagyis csak kicsit véres változathoz – a gyors kérgezést követően -, a 4 cm vastag húst 4-6 percig süssük, és fordítás után 4-5 percig süssük még.

A medium, vagyis a vastag rózsaszín középrész eléréséhez – a gyors kérgezést követően -, a 4 cm vastag húst az egyik oldalán 6-8 percig süssük, és fordítást követően 5-6 percig süssük a másik oldalát.

A medium well, vagyis a keskeny rózsaszínű belső rész eléréséhez – a gyors kérgezést követően-, a 4 cm vastag húst 6-8 percig süssük, majd megfordítás után 6-7 percig süssük tovbb.

A well done, vagyis a teljesen átsült steak eléréséhez – a gyors kérgezést követően-, a 4 cm vastag húst az egyik oldalán 8-9 percig süssük, majd megfordítva 7-8 percig süssük még.

Pihentetés

Elengedhetetlen a kisütött steak pihentetése, ha valóban nagyszerű eredményt szeretnénk. Nagyon fontos, hogy annyi ideig pihentessük a húst, amennyi ideig sütöttük. Pihentetés közben takarjuk le, hogy ne hűljön ki a húsunk. A pihentetés azért fontos, mert ettől válik igazán omlóssá a hús, amit sütés közben és utána se szurkáljunk! #

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE