fbpx
Fontos új szabályrendszer lépett életbe szeptember 1-től, mely jelentős változásokat hoz a közétkeztetésben. Mindez hatással van a pályázatokra és a közétkeztetésben szereplő vállalkozásokra is. 

A vendéglátás számos ágazata közül az egyik legfontosabb a közétkeztetés

A pandémia időszaka ezt a szektort is megtépázta, sőt ki lehet jelenteni, hogy az egyik legnagyobb vesztese a vírus által meghozott megszorító rendelkezéseknek. A szakma legalapvetőbb szegmense – ami több százezer ember mindennapi étkezését oldotta meg, felnőttek és gyermekek életét befolyásolja. A legutolsó NÉBIH adatok alapján 3000-3500 főzőkonyha látta el a szektort, illetve ehhez még hozzájön 6000 tálalókonyha. Összességében 10000 egység, ebből 6000 az oktatási egység. Az, hogy ez mennyi munkavállalót érint, megint csak nehéz pontosan megmondani, de rengeteg emberről beszélünk. Az elmúlt időszakban újra működésbe lépett a rendszer, de a ténylegesen üzemelő konyhák kis százaléka tért vissza a régi üzemeltetéshez. Ennek oka természetesen a még mindig kultivált home office.

 

Fotó: pixabay A mindennapok étkezése

Új kormányrendelet lép életbe a közétkeztetés kapcsán

Szeptember 1-jétől számos fontos változás lép életbe a közétkeztetési tárgyú közbeszerzéseknél. Ezentúl többek között középpontba kerülnek a hazai termékek és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közétkeztetési minősítése is előfeltétellé válik. A közétkeztetéssel kapcsolatos közbeszerzésekre vonatkozó kormányrendelet fő célja a közétkeztetés minőségének javítása. A rendelet többek között előírja, hogy a közétkeztetésben 2022-től legalább 60%, 2023-tól legalább 80%-os arányt kell kitennie a rövid ellátási láncban beszerzett, illetve a helyi élelmiszer termékeknek, a szolgáltató kiválasztásakor pedig nem lehet a legalacsonyabb ár az egyedüli értékelési szempont.

Fotó: Pixabay Iroda, és vendéglátás

Szintén lényeges változás, hogy a közbeszerzési pályázaton induló közétkeztetőknek minden esetben csatolniuk kell pályázati anyagukhoz a három évnél nem régebbi MKP- minősítést. Azok a közétkeztető vállalkozások, akik nem rendelkeznek három éven belüli minősítéssel, de szeretnének közbeszerzésen indulni, a weboldalon elérhető űrlap segítségével kezdeményezhetik a minősítést.

A könnyebb tájékozódás és a rugalmasabb ügyintézés érdekében a NÉBIH létrehozta közétkeztetési információs oldalát. Az új tematikus weboldal nem csupán a közétkeztetők és a megrendelők, hanem a fogyasztók számára is tartogat érdekes információkat.

Fotó: Pixabay Mikor a köz étkeztetve van.

A NÉBIH új tematikus weboldala (https://portal.nebih.gov.hu/kozetkeztetes) több szempontból is támogatja a közétkeztetési közbeszerzéseket: a kiírók tájékozódhatnak a pályázók Minőségvezérelt Közétkeztetési Programban (MKP) elért eredményéről, és a közétkeztetést végző vállalkozásokról, míg a közétkeztetőket a beszállító partnerek (például termelői csoportok, piacszervezők, kistermelők) „felkutatásában” segíti a felület.

Fotó: Pixabay A közétkeztetés a vendéglátás kiemelt szegmense

A fogyasztók számára nem csupán a főző- és tálalókonyhák MKP-minősítése lehet érdekes, hanem a gyermek-közétkeztetésből származó ebédek érzékszervi vizsgálatának eredményei is. A „nem felelt meg”-től a „kiválóan megfelelt”-ig terjedő, ötfokú skálán értékelt menüsorok „osztályzatai” szűrhető, kereshető formában érhetők el a weboldalon.

A MATUSZ-VAD a közétkeztetés szolgálatában

Számos területen mérvadóak a MATUSZ-VAD termékei és szolgáltatásai. Ez a közétkeztetésre is érvényes. Érdemes átböngészni a portfóliót, hiszen ez az a téma, ami a mindennapjaink étkezését befolyásolja. 

Forrás:  portal.nebih.gov.hu

Fotó: Pixabay

 

Tags: , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE