fbpx

Hogyan oszlik meg a nők aránya a vendéglátásban? Mik azok a területek, amikben jobban teljesítenek? Milyen előítéletekkel kell megküzdeniük és mi jelenti számukra a legnagyobb kihívást? A témáról 3 vendéglátóhely 3 inspiráló női tulajdonosával, valamint Zmák Tiborral, a Giorgio Perlasca Vendéglátóipari Technikum gyakorlati képzés vezetőjével beszélgettünk.

A vendéglátás kétségkívül kőkemény szakma, bármely területéről is van szó. A shiftek ritkán érnek véget a 8 órával, folyamatos talpon állást, fizikai erőnlétet és mentális kihívást jelentenek, mindezek mellett elengedhetetlen a precíz munkavégzés, és persze a végtelen türelem a vendégek legkülönbözőbb igényeivel szemben. Kíváncsiak voltunk, hogyan alakult a nők helyzete a szektorban és hogyan vélekednek erről ők maguk.

Fotó: pexels.com

Zmák Tibor elmondása alapján a nemek aránya különböző mértékben ugyan, de minden területen felülreprezentált, a legnagyobb eltérés a technikumi és a cukrász szakirányon tapasztalható.

„Az osztályok mindegyikében több a lány, mint a fiú. Ha a különböző képzéseket sorrendbe kellene állítanom, a női dominancia nagysága a felnőttképzésben a következők szerint alakulna: cukrászok, technikusok (ez utóbbi egy speciális képzés, ami szakmát és érettségit is ad), pincérek, szakácsok, vendéglátásszervezők, bartenderek. A munkaerőpiacon is hasonló arányokat látok. Aminek pedig külön örülök, hogy sok roma származású kislány képezi magát az iskoláinkban. Szorgalmasak, motiválhatók, és nem mellesleg nagyon otthonosan mozognak a konyhában.”

Fotó: unsplash.com

Nyilvánvaló okokból azonban a pályaelhagyási ráta is a nők felé billen. Hiába torlódott ki időben a családalapítás kezdete, ez érthető módon választás elé állítja a nőket. A visszatérés pedig – szintén egyértelmű faktorok miatt szinte lehetetlen, pedig kézenfekvő lenne a megoldás.

„Kétségtelen, hogy elenyésző azoknak a vendéglátóhelyeknek a száma, ahol a nők összetudják egyeztetni a munkát a családi élettel. Ha nagyobb arányban jelennének meg a 4, vagy 6 órás munkahelyek, az nagyban segítené a gyerekes anyukák szakmában maradását.” – mondja Tibor.

Három nő, három történet

Ennek dacára azonban nem csak az alkalmazotti, de a vezető beosztásokban is egyre több a nő. Ez nagy valószínűséggel összefügg azzal, hogy a nők bizonyítottan jobban teljesítenek olyan területeken, ahol elengedhetetlen a figyelem megosztása, valamint a time managementben is hatékonyabbak.

Kitűnő példa erre a videónkban szereplő három fantasztikus nő, akik három sikeres – és merőben eltérő vendéglátóhely tulajdonosai. A Kacsintó Bisztró élén álló Gogolák Edinát, a méltán elismert Cake to Go Budapest alapítóját, Sabján Adriennt és az Anyukám Küldte delikát bolt szívét-lelkét, Bánhidy Kornéliát kérdeztük mindennapjaikról, a nehézségekről és a sikereikről:

Tags: , ,
Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE