fbpx

A karácsonyi nagy sütögetés előtt az egyik legrosszabb dolog, ami történhet, hogy a vaj ár az egekbe szökken. A szakértők elmondták az okát, a háziasszonyok pedig a javaslataikat.

Nem csupán Magyarországon, hanem világszerte megduplázódott a vaj ára, ami azt jelenti, hogy a vajas süteményeink vagy háttérbe kerülnek vagy találunk rá valami alternatív megoldást.

A probléma egészen a elkészítéstől indul, pontosabban a tejtermeléstől, aminek hiánya egészen sokrétű. A tejtermelés, amely általában évről évre növekszik, a közelmúltban termelési visszaesést mutatott, mivel az előállítási költségek emelkedése megviselte a termelőket. A problémát súlyosbítja, hogy a vaj valójában a tejhierarchia legalján van. A tejet jellemzően palackozóknak adják el, majd az olyan termékek gyártói következnek, mint a fagylalt és a sajt, mielőtt a maradékból vajat készítenek. A feldolgozóüzemekben ráadásul két állandó probléma áll fenn: a munkaerőhiány és ezáltal a termelés növelni sem lehet.

www.pixabay.com

Amerikában sincs kolbászból, azaz vajból, a kerítés

A Wall Street Journal szerint a vaj ára 24,6 százalékkal nőtt 12 hónap alatt. Komoly növekedést jelent ez, mivel majdnem kétszerese volt az elmúlt időszakban az egyébként is megnőtt amerikai élelmiszeráraknak. Olyannyira, hogy 1979 óta nem is volt ekkora és ilyen tempójú élelmiszerár infláció. A vaj árának növekedését állítólag a kínálati hiányok okozzák. 2017 óta az Egyesült Államokban van a legalacsonyabb mennyiség a tárolókban. Ennek eredményeként, hogy az ára állítólag elérte a 4,77 dollárt (1960 Ft) darabonként. Sajnos ez nem segít rajtunk, sőt, aggódhatunk, hogy esetleg tovább növekedhet még, de némi vigasz, hogy van esélyünk már felkészülni a karácsonyi hajrára, hiszen a vaj kitűnően eláll a fagyasztóban is.

www.pixabay.hu

Mihez folyamodtak a háziasszonyok?

A főzőiskolák, workshopok, különböző fórumok egy-egy új alapanyagnál, egy Food porn kategóriás, népszerű fogás elkészítésénél, vagy éppen egy áremelkedésnél azonnal turbó fokozatra kapcsolnak. Ötletelnek, tesztelnek, javasolnak és összefognak. A vaj áremelkedése nagyobb fejfájást okoz a kisebb és nagyobb háztartásoknál, mint azt gondolnánk. Nem csak a reggeli kovászos kenyérre kell vékonyabb rétegben kell kennünk az isteni mannát, hanem az igazi vajastészták, a kelt kalácsok és a süteménykrémek sem az igaziak bőséges, magas zsírtartalmú vaj nélkül. Két módszer vált népszerűvé az elmúlt hónapokban, ami segítségként szolgálhat. Az egyik a sajátkészítésű termék, amit tejszínből készítenek. Az állati eredetű, 30 %-os tejszín ugyanis 5 perc habverés után, kézi mixerrel, vajjá változik, amit jeges vízben megformáznak és sütőpapírba téve a hűtőben tárolnak. Egy liter tejszínből 35 dkg vaj keletkezik. A másik verzió a régi konyha módszere, azaz az állati zsiradék használata. A vajat sertészsírra cserélik a süteményekben, pogácsákban, vagy amiben lehet, a vegánok pedig kókuszzsírra. Egy kicsit mindegyik másként viselkedik és nem is mindenben használható, de felváltva, azaz zsírral és vajjal vegyesen főzve, sütve a pénztárcánkat is jobban kíméljük majd.

Tags: , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE