fbpx

Sokan szeretik, sokaknak viszont a régi sztereotípia maradt meg a városról, hogy ott „csak” fürödni lehet. Ez viszont nem igaz, hiszen jobbnál jobb bisztrókkal, csárdákkal, borokkal, játszóterekkel, szállodákkal találkozunk a gyógyfürdők mellett.

Kevés helyet találunk, ahol a gyerekek, szülők és nagyszülők is megtalálják a tökéletes szórakozásukat egyszerre maguknak. Nem kell megalkudni, mert bor-és gasztrofesztiválok, gyógyvizek és fejlődő város várja az ideérkezőket. Sokak régi kedvenc és bevált helye Hajdúszoboszló, azonban aki egy ideje nem járt ott, azt gondolja, csupán a vízfürdői miatt érdemes arrafelé járni. Az igazság viszont az, hogy a város folyamatosan épül, terjeszkedik és változatos programokat szervez a városban.

Itt találjuk Európa legnagyobb fürdőkomplexumát?

Hajdúszoboszló közel 100 éves múlttal büszkélkedhet, mikor is felfedezték a településen a gyógyvízforrást. Azóta sok fürdőkomplexum, szálloda épült és fogadja vendégeit. A hír pedig igaz, hogy Európában hivatalosan is Hajdúszoboszlón tartják nyilván a legnagyobb gyógyfürdőkomplexumot.  Ami modern gyógyászati, wellness és szórakoztató szolgáltatásokat nyújt a vendégeinek amellett, hogy gondolnak a gyerekek szórakoztatására, a felnőttek kikapcsolódására és az idősek nyugalmára is. Már csak turisztikai szempontból is érdemes megnézni egyszer, gyógyulni pedig hosszabb időre is érdemes eljönni.

www.pixabay.com

.

Kultúra, belváros, óváros

A fürdőkhöz közel található maga a belváros is, ahol a szép Kálvin tér fogad 15. századi templomával. Az út másik oldalán pedig a katolikus felekezet Szent László-temploma látható, ahova érdemes a freskókért bemenni és a történetüket elolvasni. Bocskai István szobra is a közelben van, majd a Bocskai István Múzeum, és a folyamatosan megújuló kortárs kiállításokat lehet megtekinteni – ezek az állandók. A városban azonban hónaptól függően érkeznek a fesztiválok újra, amelyek többségében az említett belvárosi részeken sorakoznak fel zenekarokkal, borsátrakkal, lacikonyhákkal.

Gasztronómia, borkultúra a környéken

A kirándulók gyakran keresik a klasszikus magyar ételeket, ezért a városban virágoznak a klasszikus csárdák. Ilyen a Kemencés Csárda vagy a Halászcsárda, de a bisztrókat kedvelőknek ajánljuk a Nelson Pub vagy a Tuba Tanya helyet. Kávé és cukrászda pedig rengeteg akad, ahol a klasszikus krémestől kezdve a francia süteményekig szintén megtalálunk mindent a jó sűrű és fekete kávé mellett. Borozni az Angyal Borászatnál lehet a városban vagy a Mátyás Borozóban, de ha valaki szívesen vinne magával egy üveg bort a szállásra, esetleg szuvenírként haza, az a József Attila utcában a Wino-Bor-Wein borszaküzletben megteheti mindezt.

Tudtad? Hajdúszoboszló a legnépszerűbb öt magyar üdülőhelyek közé tartozik. 22 kilométerre fekszik Debrecentől, a közlekedése pedig kiváló, ezért többnyire hosszabb kirándulásokra érkeznek a vendégek. 1925 óta, amikor feltört egy véletlen folyamán a gyógyvíz, zarándokolnak és fogyasztják a jódos, kén szagú vizet ízületi bántalmakra, mely csodát tesz, ha iszunk is belőle.#

Tags: , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE