fbpx

Hazánk Európa kiemelten közkedvelt vadászterületei közé tartozik. Olyan mérvadó vadállománnyal rendelkezünk, amely híres a vadászok körében. Egyik közkedvelt célpont az őz, melynek különleges húsából számos ínyencséget lehet készíteni.

Az őzhús egészséges

A vadhús az egyik legegészségesebb húsfajta. Mivel a szabad természetben élő egyedekről beszélünk, zsírban szegény húsfajta. Roppant magas tápértékkel bír, fehérjékben, vitaminokban gazdag, illetve nagy mennyiségben tartalmaz ásványi sókat. A vadhúsoknál általában 80% fehérje és 20% zsír arányról lehet beszélni. Továbbá E-vitamint, értékes béta-karotint, kalciumot és magnéziumot tartalmaz.

A kereskedelmi forgalomba kapható őzhús nagy része vadgazdálkodásból származik. A vadon élő őzek húsa kicsit gyengébb, viszont nagyon ízletes. Sokszor érlelik, aminek hatására még inkább kellemes lesz a szerkezete, porhanyósabb, és mélyebb ízekkel rendelkezik. Ebből a tiszta, természetes alapanyagból még a legegyszerűbb körülmények között is pompás ételeket lehet varázsolni.

Fotó: MATUSZ-VAD

Az őzhús kedvelt alapanyag

Az őz a vadfajok közül is kiemelkedően kedvelt alapanyagnak számít. Nagyon sokféle recept lelhető fel, és szinte minden konyhai technológiával kimagaslóan jó ételeket lehet készíteni belőle. Elsőrangú alapanyag!

Fotó: Pixabay

Sült őzgerincfilé, pürével – RECEPT

Hozzávalók: 1 kg őzgerinc, 4-5 evőkanál zsír (lehetőleg legyünk tudatosak, és válasszunk hozzá vaddisznózsírt), vaj, zsálya, fokhagyma, só, bors (durvára tört).

Természetesen a kezdésénél a gerincet (ha még nem konyhakész) le kell hártyázni. Jöhet rá a só és a bors. A serpenyőbe felforrósítjuk a zsírt, és már süthetjük is. Fontos, hogy mindkét oldalát egyenletes ideig kell sütni, ez a hús vastagságától is függ, de elegendő lehet 2-3 perc. Addig kell sütni, pirítani, míg mindkét oldala kérget nem kap. Ezután a húsunkat óvatosan átemeljük egy tepsibe, amit előtte már vékonyan kivajaztunk. A húsra ugyancsak morzsolni kell vajat, majd jöhet a zsálya és a már összezúzott fokhagyma. Aki szeretné, a fokhagymából vékonyan rá is reszelhet, ízlés szerint. Sózzuk ás borsozzuk. Amire figyelni kell, semmiképp ne finomra őrölt borsot használjunk, könnyen ráéghet és ez ugyancsak előfordulhat a fokhagyma esetében is.

A sütőnket 100-140 Celsius-fokra előmelegítjük, és a tepsinket behelyezzük. A sütési idő körülbelül 15-30 perc, viszont sütés közben körülbelül 2 percenként fordítsunk a húson. Aki szeretné még puhábbra készíteni, a letelt idő után vegye alaplángra a sütőt, és hagyja még bent pár percig. Hústűvel ellenőrizhetjük közben a puhaságát.

A receptet még annyival lehet felturbózni, hogy a hús mellé még dobunk előre előkészített zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, burgonya), illetve egy kis vörösbor sem tesz rosszat neki, ha alá öntjük és kicsit átpároljuk vele.

A burgonyapüré elkészítését a szokványos módon végezzük ?

Tálaláskor, aki szereti a pikáns ízeket, egy kis áfonyalekvárt is tehet hozzá, ez általában minden vadhúsnak jól áll.

Az őz

Az őz Magyarország teljes területén előfordul. Az alföldi területeken a jelenlegi sűrűséget az 1960-as évek második felében és az 1970-es években érte el. Korábban inkább a domb- és hegyvidéki erdőkben volt nagyobb számban megtalálható. Magyarországon az őz kiemelt természetvédelmi oltalom alatt nem áll, természetvédelmi szempontból általános védelemben részesül. Vadászható állatfajról lévén szó, védelmét a vadászati szabályozás is biztosítja a vadászidényeken és az engedélyezett vadászati módszereken keresztül.

Az őz az erdős sztyeppék és a kis erdőfoltokkal tarkított mezőgazdasági területek szarvasféléje. Kedveli a nádasokat, magas füves bozótosokkal tűzdelt térségeket is. Az erdők közül a nyitott, táplálékban gazdag, felújuló jellegűeket kedveli. Az emberi hatások az őznek kedveztek, például a zárt erdők kitermelése, szűz területek, a gyepesítés, illetve az intenzív mezőgazdálkodás. Az erdőben élő őzeknél leggyakrabban az etetőknél, szóróknál gyűlik össze egy-két kisebb egyedszámú csapat. Az új, mezei élőhelyen azonban kis családok gyűlnek össze, de gyakori, hogy nagyobb egyedszámú csapatokba verődnek, amelyekben bakok, suták és gidák egyaránt előfordulnak. A csoport egyedszámát nagyban befolyásolja a fellelhető táplálék mennyisége, és a környezet, mivel az őz szereti a nyugalmat. Érdekesség, hogy a mezőn táplálkozó csoportból mindig van egy felügyelő, figyelő, aki baj esetén riasztja a többieket. Tehát az őz az erdő és mező vadja, ezt nem szabad elfelejteni. A mesékben persze kedves bájos őzike, de ez koránt sincs így. Mivel az őz szabadon érzi jól magát, nem szabad háznál nevelni, agresszívvá, veszélyessé válhat.

#

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE