fbpx

Hazánk Európa kiemelten közkedvelt vadászterületei közé tartozik. Olyan mérvadó vadállománnyal rendelkezünk, amely híres a vadászok körében. Egyik közkedvelt célpont az őz, melynek különleges húsából számos ínyencséget lehet készíteni.

Az őzhús egészséges

A vadhús az egyik legegészségesebb húsfajta. Mivel a szabad természetben élő egyedekről beszélünk, zsírban szegény húsfajta. Roppant magas tápértékkel bír, fehérjékben, vitaminokban gazdag, illetve nagy mennyiségben tartalmaz ásványi sókat. A vadhúsoknál általában 80% fehérje és 20% zsír arányról lehet beszélni. Továbbá E-vitamint, értékes béta-karotint, kalciumot és magnéziumot tartalmaz.

A kereskedelmi forgalomba kapható őzhús nagy része vadgazdálkodásból származik. A vadon élő őzek húsa kicsit gyengébb, viszont nagyon ízletes. Sokszor érlelik, aminek hatására még inkább kellemes lesz a szerkezete, porhanyósabb, és mélyebb ízekkel rendelkezik. Ebből a tiszta, természetes alapanyagból még a legegyszerűbb körülmények között is pompás ételeket lehet varázsolni.

Fotó: MATUSZ-VAD

Az őzhús kedvelt alapanyag

Az őz a vadfajok közül is kiemelkedően kedvelt alapanyagnak számít. Nagyon sokféle recept lelhető fel, és szinte minden konyhai technológiával kimagaslóan jó ételeket lehet készíteni belőle. Elsőrangú alapanyag!

Fotó: Pixabay

Sült őzgerincfilé, pürével – RECEPT

Hozzávalók: 1 kg őzgerinc, 4-5 evőkanál zsír (lehetőleg legyünk tudatosak, és válasszunk hozzá vaddisznózsírt), vaj, zsálya, fokhagyma, só, bors (durvára tört).

Természetesen a kezdésénél a gerincet (ha még nem konyhakész) le kell hártyázni. Jöhet rá a só és a bors. A serpenyőbe felforrósítjuk a zsírt, és már süthetjük is. Fontos, hogy mindkét oldalát egyenletes ideig kell sütni, ez a hús vastagságától is függ, de elegendő lehet 2-3 perc. Addig kell sütni, pirítani, míg mindkét oldala kérget nem kap. Ezután a húsunkat óvatosan átemeljük egy tepsibe, amit előtte már vékonyan kivajaztunk. A húsra ugyancsak morzsolni kell vajat, majd jöhet a zsálya és a már összezúzott fokhagyma. Aki szeretné, a fokhagymából vékonyan rá is reszelhet, ízlés szerint. Sózzuk ás borsozzuk. Amire figyelni kell, semmiképp ne finomra őrölt borsot használjunk, könnyen ráéghet és ez ugyancsak előfordulhat a fokhagyma esetében is.

A sütőnket 100-140 Celsius-fokra előmelegítjük, és a tepsinket behelyezzük. A sütési idő körülbelül 15-30 perc, viszont sütés közben körülbelül 2 percenként fordítsunk a húson. Aki szeretné még puhábbra készíteni, a letelt idő után vegye alaplángra a sütőt, és hagyja még bent pár percig. Hústűvel ellenőrizhetjük közben a puhaságát.

A receptet még annyival lehet felturbózni, hogy a hús mellé még dobunk előre előkészített zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, burgonya), illetve egy kis vörösbor sem tesz rosszat neki, ha alá öntjük és kicsit átpároljuk vele.

A burgonyapüré elkészítését a szokványos módon végezzük ?

Tálaláskor, aki szereti a pikáns ízeket, egy kis áfonyalekvárt is tehet hozzá, ez általában minden vadhúsnak jól áll.

Az őz

Az őz Magyarország teljes területén előfordul. Az alföldi területeken a jelenlegi sűrűséget az 1960-as évek második felében és az 1970-es években érte el. Korábban inkább a domb- és hegyvidéki erdőkben volt nagyobb számban megtalálható. Magyarországon az őz kiemelt természetvédelmi oltalom alatt nem áll, természetvédelmi szempontból általános védelemben részesül. Vadászható állatfajról lévén szó, védelmét a vadászati szabályozás is biztosítja a vadászidényeken és az engedélyezett vadászati módszereken keresztül.

Az őz az erdős sztyeppék és a kis erdőfoltokkal tarkított mezőgazdasági területek szarvasféléje. Kedveli a nádasokat, magas füves bozótosokkal tűzdelt térségeket is. Az erdők közül a nyitott, táplálékban gazdag, felújuló jellegűeket kedveli. Az emberi hatások az őznek kedveztek, például a zárt erdők kitermelése, szűz területek, a gyepesítés, illetve az intenzív mezőgazdálkodás. Az erdőben élő őzeknél leggyakrabban az etetőknél, szóróknál gyűlik össze egy-két kisebb egyedszámú csapat. Az új, mezei élőhelyen azonban kis családok gyűlnek össze, de gyakori, hogy nagyobb egyedszámú csapatokba verődnek, amelyekben bakok, suták és gidák egyaránt előfordulnak. A csoport egyedszámát nagyban befolyásolja a fellelhető táplálék mennyisége, és a környezet, mivel az őz szereti a nyugalmat. Érdekesség, hogy a mezőn táplálkozó csoportból mindig van egy felügyelő, figyelő, aki baj esetén riasztja a többieket. Tehát az őz az erdő és mező vadja, ezt nem szabad elfelejteni. A mesékben persze kedves bájos őzike, de ez koránt sincs így. Mivel az őz szabadon érzi jól magát, nem szabad háznál nevelni, agresszívvá, veszélyessé válhat.

#

Címkék: ,,,,,,,,,,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE