fbpx

A paprikáról elsősorban biztosan a szaftos gulyás, a sűrű pörköltek és raguk jutnak eszünkbe, de a fűszernek nemcsak sós célja van. Ellentétben leggyakoribb felhasználásával, különböző édes megoldásként is fantasztikusan működhet.  

A paprika alapvető formájában enyhe és lágy ízű, édesen paprikás ízzel büszkélkedik. A változatoktól függően gyümölcsös, füstös vagy pikáns ízjegyeket is tartalmazhat.  A paprika új mélységet adhat az édességeknek, segíthet kiegyensúlyozni az túlságosan édes ízeket, miközben kellemes színfoltot is hozzáad. 

A paprikát közvetlenül belehinthetjük a torták és sütemények tésztájába, vagy felhasználhatjuk, hogy javítsuk a krém, ganache vagy máz receptjeit. De akkor is lenyűgöző lehet a végeredmény, ha finoman megszórjuk vele a macaront. Ez pedig elvezet a következő nagy kérdéshez, mégpedig, hogy mely összetevők illenek legjobban a paprikához? 

Kép: www.envato.com

Így párosítsd

Számos összetevő van, amelyek szuper, semleges alapot szolgáltathatnak a paprikához, melyekből az első ilyen a tejtermék. A paprika sokoldalúsága miatt a fűszer érdekesebbé tehet olyan, egyébként egyszerű desszerteket, mint például a fagylalt, panna cotta vagy a vajkaramell. Ugyanígy jó ötlet lehet a csokoládé és a paprika kombinálása is. A csokoládé édes és keserű jellegének dekadenssége kiváló társává teszi a fűszert mindenféle trüfféltől a brownie-n és pudingokon át egészen a kérges süteményekig. De a paprika párosítások itt még nem érnek véget. 

Kép: www.unpslash.com

Kihasználhatjuk a paprika gyümölcsös jegyeit, ha édes ízű paprikát adunk egy bogyós gyümölcskompóthoz vagy mangószószhoz. Másrészt, egy élénkebb paprika is megtalálhatja helyét a szegfűszeg mellett egy édes baracklekvárban vagy sütőtökpite töltelékben. A füstölt paprika kiválóan illik a sült dióhoz, amit belekeverhetünk például mogyoróvajas sütikbe vagy cukros pekándiós desszertekbe. Mivel bármilyen paprikafajta használható az édességek feldobásához, ne féljünk az ízektől. Azonban ne felejtsük el, hogy a paprikát mértékkel kell használni – kezdjünk csak ½ teáskanállal. Az igazi rajongók többet is hozzáadhatnak, de azért óvatosan kísérletezzünk, hogy ne bonsta meg az édesség egyensúlyát.

Forrás

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE