fbpx

A polenta mind a durvára őrölt sárga kukoricaliszt, mind pedig az olasz étel neve, amelyet hagyományosan belőle készítenek, és amely Friuli-Venezia Giulia régióból származik. Eredete főzés hajnalára nyúlik vissza, még a római és görög idők előtti korszakba. Az olasz diaszpórában a polenta egy adott fajta kukoricát jelent, amelyet a velencei csere révén vezettek be. Évszázadokon át a szégyen ételének tekintették, mivel ezt a „kukoricapürét” rabszolgáknak szolgálták fel, csak a második világháború után vált tiszteletreméltó részévé az olasz konyhának. Manapság gyakran tálalják krémes alapként párolt húsokhoz, szezonális zöldségekhez, vagy mint köretként. Most mindent megtudhattok az egyik kedvenc gabonánkról!

Mi a különbség a polenta, a kukoricaliszt és a dara között?

Első pillantásra a polenta, a kukoricaliszt és a dara hasonlónak tűnhet; végül is mindegyik kukoricából származik. De a kukorica típusa – és annak feldolgozása – az, ami igazán megkülönbözteti az egyes termékeket egymástól. A polentát hagyományosan sárga kukoricából, a darát pedig fehér kukoricából készítik. A polenta általában durvábbra van őrölve, mint a dara. Utóbbi jellemzően dent kukoricából készül, ami mind a fehér, mind a sárga mezőkukoricára utal, amely magas keményítő tartalommal rendelkezik. A darát nem egyenletesen őrölt kukoricából készítik; sőt, ízletesebb, ha különböző textúrájú kukoricából készül. Az olasz stílusú polenta viszont flint kukoricából készül, amely keményebb textúrájú, mint a dent kukorica. A kukoricaliszt bármilyen őrölt kukorica, amelynek textúrája a nagyon durvától a finomra őrölt kukoricáig terjed, a liszthez hasonló. A kemény endoszperm részecskék adják a kukoricaliszt textúráját, ami különösen fontos a kukoricakenyér készítése során.  

Kép: www.shutterstock.com

Hogyan vásárolj polentát

Amikor a boltban polentát keresel, valószínűleg észreveszed, hogy több lehetőség is van: azonnali, előfőzött, vagy hagyományos. Néhány márka a polentát kukoricadarának vagy csak kukoricalisztnek nevezheti; de ez kevésbé fontos, mint hogy hogyan őrölik. A különbség magában a szemcsében rejlik. Az azonnali vagy előfőzött polenta finomra van őrölve, hogy néhány perc alatt felszívja a főzőfolyadékot. A hagyományos stílusú polenta szemcséit közepesen vagy durván őrlik a legjobb textúra érdekében. 

Kép: www.shutterstock.com

Hogyan készítsd el

A polentát hagyományosan lassan főzik vízben, tejben, alaplében, majd összekeverik vajjal, sóval, borssal, néha parmezánnal vagy más sajttal. Amikor durvára őrölt polentát használunk, a főzési folyamatot nem szabad siettetni; egy adag általában 30-40 percet vesz igénybe. Ezzel szemben az előfőzött polenta körülbelül 5 perc alatt elkészül.  Sütőben is sütheted, vagy vásárolhatsz teljesen kész terméket is, amelyet általában szorosan csomagolnak egy tekercsbe. Bár ezt nem tudod újra melegíteni és krémes, formázható köretként tálalni, de szeletelheted és serpenyőben sütheted ropogós korongokká.   

Kép: www.shutterstock.com

Hogyan tárold

Egy bontatlan polenta csomagolásának általában legalább egy év a szavatossági ideje. Ha már kinyitottad tedd át egy légmentesen záródó tárolóedénybe, és tartsd sötét, hűvös helyen. A főtt polentát légmentesen lezárt edényben tárolhatod legfeljebb öt napig.  

Forrás

Tags: , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE