fbpx

A nyári szezonnak mindig is megvoltak a speciális slágerételei. Ezek régebben hazai alapanyagokból készült finomságok voltak. Mára viszont olyannyira megnyíltak a lehetőségek, hogy rengetegféle itthon nem honos, de könnyen beszerezhető ínycsiklandozó fogás érhető el.

Fotó: Matuszvad

Vízpart, nyár, sütöde és nem csak kolbász

A tipikus ponty, keszeg, hekk, sült krumpli, kolbász-kombinációk mára már mindenhol megtalálhatók. Kétségtelen az is, hogy nagy sikernek örvendenek ezek a nyári ételek. Viszont az észrevehető, hogy a vendégek, fogyasztók ízlésvilága is változott az utóbbi években. Sokkal inkább nyitottak, sokkal inkább kíváncsiak lettek különlegesebb fogásokra. A strandok, büfék, éttermek kínálatában egyre több olyan tétel szerepel, amellyel meg szeretnék fogni a vendéget. A magasabb igények átgondoltabb vendéglátást igényelnek. Nem véletlen, hogy a különleges tengeri „herkentyűk” sok esetben viszik a prímet. Ennek köszönhetően a rák torpedó is berobbant a köztudatba, és mivel gyorsan, egyszerűen elkészíthető, slágerré vált.

Fotó: Picabay

Ajánlatos, mert bőséges

A rákok nagyrészt a tengereket lakják, de előfordulnak édesvízben is. Rengeteg fajtájuk lelhető fel, de amivel leginkább foglalkozunk, azok a tízlábú rákok, amelyek általánosságban két nagy csoportra oszthatók. A garnélákra, illetve garnélaféle hosszúfarkú rákokra. A közönséges garnélákat az Északi- tengerben halásszák, méghozzá néha elég veszélyes vizeken. Nem is véletlen az, hogy a rákászás, a rákászhajók legénységét kemény fából faragták, sőt, az egyik legveszélyesebb szakmák közé sorolják. Mindenesetre mivel a garnéla általában 6-10 cm, még a hajón fel is dolgozzák, és mire partot érnek egy-egy halászat után, szinte egyből a piacokra, kereskedőkhöz és éttermekbe kerülnek. Ennek köszönhetően mindig friss készletek állnak rendelkezésre.

Fotó: Pixabay

Jó hír a tenger gyümölcsei kedvelőinek

A kagylók és rákok páncélt viselnek. A garnéla esetében is így van, és ez azért nagyszerű, mert a lágy, kissé édeskés húsa biztonságban van. Nem véletlen, hogy a tenger gyü­mölcseit kedvelőinek egyik kedvenc eledele lett. Mint tudjuk, viszont nem csak finom, hanem mint általában minden tengeri élőlény, roppant egészséges is.

Alig van benne kalória. Kis túlzással akármennyit bepakolhatunk belőle, mivel 100 g rákban kb. 120 kalóriát viszünk be a szervezetbe.

Minimális zsírt tartalmaz. Mint tudjuk, a zsírszegény táplálkozással hozzájárulhatunk a keringési betegségek megelőzéséhez.

Szénhidrátban szegény. Egyértelműen egészséges, nem véletlenül ajánlják a fitt életmódot folytatóknak, vagy fogyókúrához.

Fotó: Pixabay

Gazdag fehérjeforrás. Mivel egy átlagos éttermi adag garnélában (egy adagban) annyi fehérje van, mint a napi ajánlott fehérjebevitelünk fele!

Ómega-3 zsírsavat tartalmaz. Erről már sok helyen lehetett olvasni, a tengeri élőlények nagyon gazdag ómega-3 források. A koleszterin lebontásában, keringési zavarok megakadályozásában és kialakulásuk megelőzésében játszik óriási szerepet.

Magas antioxidáns tartalom. Immunrendszer-erősítő, és segít a rákos megbetegedések megelőzésében.

Vasban, kalciumban gazdagok. A vérképzést segítik, szív- és érrendszeri betegségek megelőzését szolgálják. A kalcium természetesen erősíti a csontokat.

A rántott garnéla tehát nem véletlenül vált slágerré, és egyre több vendéglátóhelyen megtalálható. Többféle körettel tálalható, kiváló vendégfogó fogás!#

Tags: , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE