fbpx

A német nyelvterületen elterjedt rollbraten, vagyis magyarul göngyölt hús egy igazi vasárnapi asztalra született fogás. A köretnek gyakorlatilag csak a képzelet szab határt, mi ezúttal egy különleges burgonyával és egy izgalmas lencsepürét álmodtunk mellé.

Hozzávalók 6-8 főre:

A rollbraten elkészítése:

  • A göngyölt malacot kenjük be zsírral, dörzsöljük be sóval, majd helyezzük egy nagyobb tepsibe. Rakjunk köré 2 fej vöröshagymát és fél fej fokhagymát héjastól, friss rozmaringot, majd öntsük nyakon sörrel és adjunk hozzá egy kevés vizet.
  • Alufóliával fedjük le, helyezzük 150 fokra előmelegített sütőbe és süssük 4-5 órát. Érdemes 20 percenként forgatni és közben a pecsenyelével locsolgatni. Az utolsó 1 órában vegyük le róla a fóliát és egy ecset segítségével kenjük be egy kevés ecettel a rollbraten bőrét. Ez segíteni fog, hogy még ropogósabb legyen a malac bőre!
  • Sütés után 15-20 percet pihentessük majd ezután szeletelhetjük.

A köret elkészítése:

  • A lencsét előzőleg áztassuk hideg vízbe egy éjszakára. 
  • A füstölt csontból 1 fej vöröshagymával, 3 gerezd fokhagymával, babérlevéllel, egész borssal főzzünk egy alaplevet. A másik fej vöröshagymát vágjuk finomra és kevés zsiradékon kezdjük el lepirítani.
  • Adjunk hozzá 1 ek mustárt, majd ezt is pirítsuk le.
  • Tegyük bele az áztatott lencsét, öntsük fel annyi szűrt füstölt alaplével amennyi 1 ujjnyira ellepi.
  • Tegyük bele a burgonyákat is és főzzük addig, míg a lencsék meg nem puhulnak. A végén turmixoljuk le és közben adjunk hozzá ízlés szerint ecetet. 
  • A gratin burgonyákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe és előmelegített sütőben 200 °C fokon 15-18 perc alatt süssük készre. 
  • Tálaláskor kínáljuk a malacsült pecsenyeszaftjából készített Gravy-mártással

Jó étvágyat! 

Tags: , , , , ,
Matusz-Vad technikai séfje azóta szakács szeretne lenni, hogy hatéves korában elkészítette élete első rántottáját. Mindig is ambiciózus volt, több szakmai versenyen is részt vett, melynek eredményekeként ösztöndíjat nyert Valenciába, majd később Ausztriában is tapasztalatot szerzett. Hazatérve már konyhafőnökként állt több ismert étterem élén és a rendezvényszervezésbe is belekóstolt. A Matusz-Vaddal még szakácsként ismerkedett meg, majd pár évvel később területi képviselőként csatlakozott a céghez. Jelenlegi pozíciója számára az igazi álommunka. Technikai séfként folyamatosan fejlődhet, ötletelhet, és jobbnál jobb receptekkel kényeztetheti olvasóinkat, melyek nem csak a szakmát, de gasztronómiára fogékony „amatőröket” is főzésre csábítja.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE