fbpx

Látványnak is nagyszerű, ízre pedig mennyei az egészben sült malac, amely igazi fénypontja lehet a szilveszteri lakomáknak. Ugyan nem a fél óra alatt elkészíthető ételek közé tartozik, ám megéri a fáradtságot, ráadásul programnak is ideális a malac sütése egy nagyszerű baráti társaságban. Egy malac bőségesen elegendő 12-16 fős társaságnak.

Hozzávalók:

  • 8-12 kg-os egész malac
  • 2 fej fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • fűszerek: só, egész bors, majoranna, egész kömény, római kömény, koriandermag
  • 200 dkg mangalicazsír
  • 1 l sör

Páclé készítése:

20 liter vizet felforralok, hozzáadok 14 dkg sót, a félbevágott fokhagymagerezdeket, a karikára vágott vöröshagymát, egy evőkanál köményt, fél evőkanál egész borsot, kiskanál római köményt, kiskanál koriandermagot, kiskanál mustármagot, és kiskanál majorannát.

Hagyom kihűlni a páclét, majd ráöntöm az egészet a malacra. A páclében ázó malacot 24 órára hűtőszekrénybe, vagy 2-5 Celsius-fokos helyre teszem.

Ha nem lepi el a páclé teljesen a malacot, akkor nem lesz megfelelő a pácolás!

Pácolás után kiemelem a malacot a pácléből, szárazra törlöm papírtörlővel, majd beleteszem egy nagy tálólóba, amelyben jól átjárja a levegő és száraz hűvös helyen legalább 12 óráig lefedés nélkül szárítom. Nyársra húzás előtt a malac belsejét besózom.

Sütés:

Nyársra húzom a malacot, és sütés előtt olvasztott mangalicazsírral, majd sörrel bekenem.

Ráhelyezem a faszenes parázs fölé, 30 cm-re és gyakori forgatás mellett sütöm 3 oldalán zárt faszenes sütőben 4-4,5 órán keresztül, míg nyitott grillezőben 6-6,5 órán keresztül. Ez idő alatt vigyázzunk arra, hogy a malac bőre világos maradjon. Sütés közben 30-40 percenként átkenem olvasztott sertészsírral és sörrel. Arra figyelni kell, hogy ne engedjük ekkor még felhólyagosodni a bőrét. Ha ezt a folyamat elindul, akkor csökkentsük a parázs hevét alatta, illetve kenjük le gyorsan olvasztott zsírral és sörrel.

4-4,5, illetve a 6-6,5 óra eltelte után lejjebb engedem a sütőnyárs magasságát 10 cm-el és további 50-60 percig sütöm a malacot. A sütés befejezte előtti egy órában legalább 2 alkalommal is átkenem sörrel és olvasztott zsírral a malacot.#

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE