fbpx

Hogy mi az a Sacher? Sokan csak azt mondanák rá, hogy egy torta. Ennél viszont jóval több! Egy cukrászati remekmű, egy kultúra jelképe, egy ellenállhatatlan finomság. Mára már nem csak Európát hódította meg, hanem szinte a világ minden tájékán ismerten cseng a neve. A Sacher egy csupa csoki különlegesség, amit nem lehet nem szeretni.

Fotó: Flickr

A Sacher varázslata

A csodaszép tortaköltemény első pillantásra elvarázsolja az embereket. Annyira ízletes, elfogyasztása után az jut az ember eszébe, hogy szívesen megenne még egy szeletet. Az egyik legjobb módja az örömszerzésnek, egy igazán finom sütemény elfogyasztása. Akár meglepetésnek szánjuk, akár étkezés utáni desszertnek fogyasztjuk, kitűnő megoldás. Különböző méretű és ízesített torták, tortaszeletek kaphatóak a piacon, de az egyik leggyakrabban fellelhető, a Sacher. Kikerülhetetlen és fontos a cukrászdák, és az éttermek kínálatában.

Hogy miért lett legendás? Nagyon egyszerű. A csokoládés piskótát már magában is szeretjük, a sárgabarack lekvár általános kedvenc. Ha pedig ezeket egybe rakjuk, és beborítjuk még egy adag csokoládéval, akkor biztos a siker.

Fotó: Pixabay

A Sacher szerelem titka a csokoládé

Hernán Cortés 1528-ban behozta az első kakaóbabot Spanyolországba, és ezzel kezdetét vette európai pályafutása. Úgy tartották, hogy a kakaónak van némi gátlásokat felszabadító hatása. Ez részben igaz, mert valóban tartalmaz fenil-etilt, amelynek vágyserkentő hatása van, viszont csak elhanyagolható mennyiségben. Ettől függetlenül a csokoládé boldogsághormonokat szabadít fel a szervezetben. Az édes íz, a látvány, már önmagában is csábító és jókedvre deríti az embereket. A Sacher-torta pedig pontosan ilyen. Az osztrák gasztronómiának legismertebb süteménye, mely Franz Sacher bécsi cukrászról kapta a nevét.

Fotó: Flickr

A Sacher története

Franz Sacher 1832 -ben, roppant fiatalon, 16 évesen cukrásztanonc volt, mégis sokan ismerték. Bécs városának minden pontjáról jártak hozzá fantasztikus süteményeiért. Nem is véletlen, hogy Metternich herceg őt kérte fel egy különleges torta elkészítésére. A herceget mindenki félte, és egy ilyen felkérésre egyáltalán nem lehetett nemet mondani. Franz Sacher, napokon keresztül dolgozott, és tökéletesítette a receptúrát, a mondák szerint le sem feküdt, míg készen nem lett. Mikor elvitte a művét Metternich -nek, félve mutatta meg neki, de a hercegnek nagyon ízlett. Ez után többször készített, sőt rengetegen kezdték el utánozni a cukrászok közül, kisebb-nagyobb sikerrel. Az eredeti receptet fia, Eduard Sacher örökölte meg, aki tovább is fejlesztette. Addigra már elég sokféle verzió jött létre, így nagy viták kerekedtek arról, vajon melyik recept a valódi. Végül a bécsi Hotel Sacher – csokoládé pecséttel ellátott – fadobozos tortája lett az „Original Sacher-Torte” a védjegy.

Fotó: Pixabay

Nem véletlen a Bécsben kialakult mondás: „Ausztria házában” uralkodik a császár, „Ausztria szállodájában” pedig Sacher.

Egy recept, ami világot hódít

Sajnos az eredeti receptet nem tudtuk megszerezni, hiszen a titok – a csokoládé teljesen pontos mennyisége – rejtve marad örökre, de szolgálhatunk egy kifejezetten finom verzióval.

Hozzávalók 6 személyre:

Piskóta: 17 dkg liszt, 5 g sütőpor, 7 dkg porcukor, 7 g cukor, 15 dkg vaj, 15 dkg étcsokoládé de még inkább ajánljuk hozzá a MATUSZ – VAD csokoládés pasztilláit– , 6 darab tojás, 8 g vaníliás cukor, 15 dkg baracklekvár

Elkészítés: A vajat a porcukorral elkeverjük lehetőleg minél lágyabbra, szinte habosra. A felolvasztott csokoládét ugyancsak beleöntjük és elkeverjük. Miután a tojásokat szétválasztottuk, a sárgáját ugyancsak keverjük hozzá az elegyünkhöz. A tojásfehérjét cukorral és vaníliás cukorral habosra verjük. Ez után egy kényes művelet kezdődik, mert szép lassan a csokoládés keverékünkhöz adjuk. Ne siessük el. Ha megvagyunk, mehet bele a liszt és a sütőpor. Az így kapott tésztát sütőformába helyezzük, majd 180 fokon 40 -50 percig sütjük.

Miután a piskótánk kihűlt, óvatosan vágjuk ketté és illessük meg baracklekvárral. (Könnyebben kenhető, ha előtte felforraljuk.)  Illesszük össze a lapokat és várjuk meg míg kihűl. Innentől már csak annyi a dolgunk, hogy az olvasztott csokoládé pasztillával nyakon öntjük a tortánkat, szépen egyenletesen mindenhol elkenjük. Azután csak azt kell megvárni, hogy a csokoládé megszilárduljon, és kész vagyunk

Fotó: Pixabay

Mégis homály fedi az eredetit

Az biztos, hogy a ma általánosan ismert Sacher íz, Eduard Sacher receptje. Az is biztos, hogy az első, amit Franz Sacher készített el, teljesen más lehetett. A mai napig viták folynak a témában, de abban mindenki egyetért, hogy a csokoládé receptúrája mindennek az alapja.

A torta népszerűsége a mai napig töretlen, és már napja is van, amelyet december 5-én tartanak. Ma már azonban világszerte megtalálható cukrászdákban és többféle recept szerint készül a Sacher-torta.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE