fbpx

Tavaly októberben nyílt meg a régi présházból átalakított Sár-Kert étterem, mely hiánypótló választékot és szervízt biztosít a helyi és az idelátogató vendégek számára. A hazai és nemzetközi konyhára építő étterem olyan hamar birtokba vették a helyiek, hogy ebédidőben már szigorúan csak foglalással lehet helyet kapni.

A városszélén nyílt étterem konyhájának vezetésével Szeip Ádámot bízták meg, aki korábban 9 évig a négycsillagos Erzsébet Nagy Szállodában dolgozott és a tulajdonossal való jó kapcsolatnak köszönhetően mondott igen a váltásra. “Izgalmas közel egy évtizednyi hotelben töltött idő után valami teljesen mást csinálni. Ami számomra egyszerre jelentett kihívást és aggodalmat, az a kiszámíthatatlanság. Egy hotelben nagy valószínűséggel ugyanannyi ember fog felkelni reggel, mint amennyi lefekszik” – mondja nevetve. “Ott a foglalásokból jóval előre láthatjuk, hogy mire számíthatunk, egy étterem esetében viszont sokkal nehezebb kalkulálni. Szerencsére a környékbeliek hamar befogadtak minket és ebédidőben már most teltházzal megyünk.” A földszinti belső vendégtérben 35, a fűtött teraszon 15, a tavasszal nyitó teraszon pedig 70 fő fér el kényelmesen, a picében pedig további 35 fő szeparált étkezéséről tudnak gondoskodni. Erre jut 6 állandó kolléga a konyhán, 4 felszolgáló, plusz a beugrósok.

Fotó: Szabó Richárd

Közvetlen vendéglátás, közérthető étlap

Az üzletvezető Nánai Dávid is régóta szakmabeli, 14 évet töltött egy szekszárdi étteremben. Itt a szokásos háttérmunka mellett a szervízből is kiveszi a részét, ha szükséges felszolgál, italt tölt és természetesen szorgosan gyűjti a visszajelzéseket. “Az volt az álmunk, hogy egy szívélyes, közvetlen, de minőségi éttermet hozzunk létre közérthető étlappal. Emellett őszintén törekszem rá, hogy üzletvezetőként olyan miliőt teremtsek, ahol nem kollégák, hanem csapattagok dolgoznak együtt. A kiszolgálás minőségén azonnal átjön, hogy érzik magukat a dolgozóink együtt és külön-külön is, így a jó hangulat nálunk alapvetés.” – mondja Dávid.

Fotó: Szabó Richárd

A Sár-KErt étterem kedvencei

Az erőmű közelsége miatt a hazai vendégkör mellett nagyon sok az orosz látogató, de nem akartak beleesni abba a hibába, hogy pelmenyit vagy borcsot készítsenek, így inkább a világ minden tájáról emeltek be ötleteket. Így kerülhetett a hamburgerbe mangalica tonkatsu és wasabis mayonéz amerikai-ázsiai szerelemgyerekként, vagy a palacsintához paradicsommártás és bazsalikomos olaj. Az étlap egyik nagy kedvence egyértelműen a sertéspofa, amit habkönnyű zellerpürével és a citromos borsóval tálalnak. A hús szinte leomlik a villáról, a szaft rendkívül ízgazdag, a zeller tényleg nem lehetne krémesebb, az enyhén citromos borsó pedig üde frissességgel és fanyarsággal ajándékozza meg a tányért.

Fotó: Szabó Richárd

Akik valami könnyebbre vágynak, azoknak van grillezett branzinofilé paradicsomos búzagyöngyrizottóval. Nagyon kellemes mediterrán ízvilág, ami nem telít el kellemetlenül, de nem is lesz 2 óra múlva éhes az ember. Szintén kiugróan teljesít a tarja, amit 10 órán keresztül szuvidálnak a vajpuha végeredményért és tagadhatatlanul érződik is! A steakburgonyáról azonnal bárki megmondja, hogy tényleg házi, a paprikakrém pedig szépen lesimítja a fokhagyma markáns ízét, hibátlan tányér. Ebédidőben különösen jól fogynak a pizzák, amihez szinte minden alapanyag olasz beszállítótól érkezik. A 12-féle nápolyi stílusú pizzatészta hosszan kel, pont annyira vékony, amennyire szükséges, a széle tigrismintás és szerencsére nem pakolják meg rogyásig feltétekkel, a „kevesebb több”-elvében hisznek.

Fotó: Szabó Richárd

Szelektált választék elérhető áron

Az étlapjukhoz szükséges alapanyagok 90%-a cégünktől érkezik Paksra. A menü megálmodásában nagy segítségükre volt Serényi-Baracsi Zita üzletkötőnk. “Rengeteget egyeztettünk Zitával az alapanyagokat illetően. Óriási segítségemre volt abban, hogy melyik termék az, ami egész évben, biztosan, konstans minőségben és mennyiségben elérhető, ami a frissesség mellett nem utolsó sorban gazdasági szempontból is rendkívül fontos. Igyekeztem egy szelektáltabb, de könnyen értelmezhető szortimentel megtölteni az étlapot. Így került fel a bélszín rossini, a sertéspofa vagy a mangalica, de a libamáj minőségével is nagyon elégedett vagyok. A szombati szállítás és az egyedi árak szintén olyan előnyök a konkurenciához képest, ami miatt nem volt kérdés, hogy a Matusszal dolgozzam együtt. A felhasználóbarát applikáció segítségével pedig egyszerűen és gyorsan tudok rendelni. Ez megint csak sarkalatos, hiszen nekünk, szakácsoknak időből van a legkevesebb.”

Fotó: Szabó Richárd

Helyi alapanyagok gazdagsága

Paks környéke termékeny terület, amely ideális feltételeket biztosít a különféle zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék termesztéséhez. A Duna menti ligetek és a nedvesebb területek kiváló vadon termő gombáknak adnak otthont, amelyek igazi csemegét jelentenek a gombaszeretők számára. A helyi piacokon és termelői piacokon a friss, szezonális alapanyagok széles választéka áll rendelkezésre. Ez lehetővé teszi a szakácsok számára, hogy kísérletezzenek és új ízeket fedezzenek fel.

Paks gasztronómiai kínálata sokszínű, a hagyományos magyar konyhától kezdve a modern, innovatív éttermekig minden megtalálható. Éttermei büszkék arra, hogy helyi alapanyagokat használnak, így a vendégek igazi, helyi ízekkel ismerkedhetnek meg. A Duna közelsége miatt a halételek, különösen a süllő és a harcsa sokszor kiemelt helyet foglalnak el a menükön. De Paks nem csak a gyomornak, hanem a léleknek is kedvez. A város és környéke kiváló lehetőségeket kínál a kikapcsolódásra. Legyen szó a Duna-parti sétákról, a történelmi nevezetességek felfedezéséről vagy a közeli horgásztavak és erdők felfedezéséről. A szakácsok inspirációt meríthetnek a környező természet szépségéből, és új ötleteket gyűjthetnek a helyi kultúrából és hagyományokból.

Cím: 7030 Paks, Fehérvári út 6/B

Tags: , , , ,
Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE