fbpx

Mikor már azt hinnénk, hogy nemigen van új a nap alatt, akkor jön egy fiatal, lelkes szakács, két bevállalós ötletgazda és egy lehetetlennek tűnő alapanyag. Ebből a hármasból jött létre a Sulyom étterem, aminél jobb már régen történt Tisza környékével.

Valószínűleg nem sokan adtak volna hitelt egy olyan étteremnek, aminek a fő koncepcióját egy olyan alapanyag adja, amelynek beszerzéséhez külön engedély kell, a „szüretelésénél” pedig csak a felhasználása körülményesebb. Ez az alapanyag pedig nem más, mint a névadó sulyom, mely egy szúrós, lágyszárú vízinövény. Emellett azonban a termése egy rendkívül izgalmas, gesztenyés ízű, magas keményítő tartalmu alapanyag. A török hódoltság idején ínségételként szolgált, a magasgasztronómiában azonban desszertekhez és mártásokhoz is tökéletes. Ezt a lehetőséget látta meg a már régi motorosnak számító Komjáthy Andrea és Kücsön Gyula. Az ő nevükhöz olyan beruházások fűződnek, mint a sarudi élményfalu vagy a vagy a biatorbágyi Aprópolisz játszóváros. A konyha vezetésére pedig a szemtelenül fiatal, ám annál kreatívabb Berecz Ádámot kérték fel.

A Sulyom étterem névadó vízinövénye
Fotó: Sulyom étterem

A nagymama sámlijától a Sulyom konyhafőnökségéig

A szakmában eltöltött éveim alatt azt tapasztaltam, hogy kétféle séf létezik. Az egyik, aki kiskorától a tűzhely körül sertepertélt, a másik pedig aki jobb ötlet híján kötött ki a vendéglátásban. (Természetesen leszögezném, hogy egyik sem lesz bármelyiktől jobb szakember a másiknál). Ádám az első tábort erősíti, mivel szülei nagyon sokat dolgoztak, rengeteget vigyázott rá a nagymamája, aki mellett folyamatosan szívta magába a konyhai praktikákat. „Az ételeimben a mai napig a nagymamám előtt tisztelgek, hiszen mindent tőle tanultam. Igyekszem a mellette elsajátított recepteket ötvözni a modern technológiákkal és tálalással.” – meséli Ádám. Tizenegy éves korában már sziklaszilárdan kijelentette, hogy szakács lesz. A megfelelő iskola elvégzése után rögtön a négycsillagos Oxigén szállodában helyezkedett el Noszvajon. Az itt töltött évek után a méltán népszerű, egri 1552 étterem konyháján folytatta munkáját Tóth Dávid mellett.

Fotó: Sulyom étterem

Négy évszakos élmény profi segítséggel

A Sulyom étterem étlapja nem végtelen, ami egy teljesen tudatos döntés eredménye annak érdekében, hogy minden alapanyag a lehető legfrissebb legyen. A menü fogásai a fine bisztró szellemében készültek, zömében hazai ízek, újragondolt tálalásban. Kitűnő példa erre a libamájas Éclair fánk, amit kakukkfüves birsalma chutney-vel és lilahagymás tepertőkrémmel tálalnak. De ilyen a Sulyom halászkrém-leves is, ami rendhagyó módon soba tésztával és gorbusa kaviárral érkezik.

Az étlap kialakításánál Ádám számára nagy segítségre volt a Matusz-Vad területi képviselője is. „Amit talán a legtöbbre értékelek a céggel való közös munkában, hogy a területi képviselők korábban maguk is a konyhában dolgoztak. Így sokkal hozzáértőbben és hitelesebben tudnak alapanyagot ajánlani az igényeimhez mérten. A pontos szállítási idő és a megbízható rendelés számomra szintén sarkalatos kérdés. Ha netán elfogy az általam kért alapanyag, a helyettesítés előre megbeszélt termékkel zajlik. Nem random árut kapok, ami szintén megkülönbözteti a Matuszt a versenytársaktól.” Cégünktől jelenleg a fogasfilét, a szarvas bélszínt és a marha hátszínt rendelik. Emellett azonban nem hagyják figyelmen kívül a vegán és az intoleranciával küzdő vendégek egyre szélesebb táborát sem. Számukra is több, a szokásostól eltérő alternatívával kedveskednek. A sulyom egyelőre még csak pár ételben érhető tetten (Gyula bácsi haltepertője, sulyomsaláta), de a cél, hogy idővel minél több ételben vissza köszönjön.

Fotó: Sulyom étterem

Mindenkit, vagyis MINDENKIT vár a Sulyom étterem

A tulajdonosok és Ádám úgy alakították ki nem csak az étlapot, de az egész éttermet, hogy onnan csalódottan távozni tényleg lehetetlen küldetés legyen. A kismamákat egy minden szükséges eszközzel felszerelt külön szoba várja, pl. különböző méretű pelenkával, törlőkendővel és bébiétellel. A gyerekeknek egy komplett játszóházzal készültek „szülőmegőrzővel”. Ennek köszönhetően a felnőttek is kényelmesen ehetnek, anélkül, hogy a kicsiket telefonnal kéne lekenyerezni. Ami pedig valószínűleg a legextrább minden szolgáltatás közül, hogy az étterem nemhogy 100%-ban kutyabarát, de külön rendelhető vegetáriánus és húsos menü is a négylábú családtagok számára. Hogy a vendégek haza is vihessenek magukkal egy kicsit a Sulyom-élményből hamarosan egy delikát bolttal bővítik az éttermet. Szintén a tervek között szerepel a 8-10-12 fős nyaralóhajók bérlésének lehetősége is. Itt kérésre Ádám privát vacsoraestek keretében mutathatja meg tudását.

Fotó: Sulyom étterem

Azt hiszem nem fogalmazok elfogultan, mikor azt mondom, hogy a Sulyom étterem nem csak egy vendéglő. Hamarosan a térség egyik legfőbb turisztikai látványosságává nővi ki magát, így érdemes még azelőtt ellátogatni, hogy kígyóznának náluk a sorok.

Cím: 3386 Sarud, Tisza-tó, Kossuth út 2.

Tags: , , , ,
Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE