fbpx

Apropó szarvas, az ízek királya! Nem csak legenda az, hogy a magyar vad Európa-szerte híres, hanem tény, ezért okkal várjuk el az éttermek kínálatában.

Fotó: Pixabay

Vadételek

A legkifinomultabb ízlésű gourmet-ek számára ajánlott a vadétel. Markáns ízeket kapunk, amelyekben benne van a fű zöldje, az erdő összes illata, a kék ég tisztasága és a természet minden színe. Persze a vadhús ma szinte kuriózum, pedig anno a legtermészetesebb része volt az emberek táplálkozásának. Mondjuk úgy, kéznél volt, és vadászni kellett ahhoz, hogy a család tele bendővel térjen nyugovóra. Elérkeztünk ahhoz a korhoz, mikor a vadételek a háztartásokban ünnepi fogásnak számítanak. Szerencsére az éttermek már felfedezték ezen csodálatos húsok lényegét, és egyre több helyen lehet vele találkozni.

Fotó: MATUSZVAD

A vadhús zamata utánozhatatlan

A vadon élő állat, ami a természet lágy ölén éli életét, zavartalan és természetes fejlődése révén csodálatos húst hordoz magán. Még a gasztronómiai szakemberek, és az egészséges táplálkozás hívei szerint is sokkal több vadhúst kéne fogyasztanunk, mint azt általában tesszük. A mérsékelt fogyasztás csakis a belénk rögzült, gyökereinket mellőző, általános étrendek miatt alakult ki. Egyszerűen belénk nevelték a sertést meg a csirkét. Ebből kifolyólag gyakran döntünk a „jól megszokott” mellett. Vannak komoly innovatív, nevelő célzatú edukációk, de még mindig kevés vadat fogyasztunk. Észre kell venni, mi van körülöttünk, és nem csak a háziasszonyok feladata vadhúst tenni az asztalra, hanem a vendéglátásnak is fel kell venni a kesztyűt. Azon erényeinket kell kiaknázni a gasztronómiai területén is, amikben erősek lehetünk. A vadállományunk adott, a kultúránk releváns, és a gasztronómiánk telis-tele van vadételekkel.

Fotó: Flickr

A különleges ízvilág a természetes életmódnak köszönhető. Úgy, ahogy az embereknél a rendszeres sportolás, az állatoknál a folyamatos mozgás befolyásolja a vérkeringést, az pedig a hús ízét. A vadhús ezért keményebb, erősebb, és töményebb, viszont ízekben sokkal gazdagabb. Ezért alapvetés, ha vadhúsból készítünk ételt, a szakemberek szerint is időigényesebb. Tovább kell főzni, hosszabb ideig kell odafigyeléssel sütni, és elérhető a puha omlós textúra, ami viszont esszenciában, bukéban sokkal gazdagabb, mint gondoltuk volna. Ha az ember megkóstol egy tökéletesen elkészített vadételt, csodájára fog járni, pedig semmi különös. Csak az, amit maga az élővilág, az anyatermészet teremtett számunkra.

Csak a hús

A vadon élő állatok populációi kincset érnek. A természet adta életmód által mondhatjuk, hogy tökéletes táplálékként csatlakoznak a táplálkozási láncba, melynek csúcsán az ember áll. A vad mindig is fő táplálékunk volt, és a szabadon élő állatok húsa gyakorlatilag alig tartalmaz zsiradékot. Ez az aktív életmódnak és a táplálkozásmódnak köszönhető. Ez az ember számára felbecsülhetetlen érték. A vadon élő állatok húsa magas arányban tartalmaz többszörösen telített zsírsavakat, mint például az ómega-6 és az ómega-3. Számos kutatás bebizonyította már, hogy a vadhús összetétele tökéletes a számunkra, hiszen tápanyagokban, vitaminokban, nyomelemekben gazdag, valamint természetes vasforrás.

Fotó: Flickr

A vadhús előnyei

A vadhúsban nincsenek a tartás során hozzáadott hormonok és antibiotikumok, ezért elhanyagolható módon befolyásolja a testünk működését. Egyszerűen csak természetes táplálék. Ugyan az ember bélflórája már az életmód, az „evolúció” hatására alkalmazkodott a különféle adalékanyagok feldolgozására, de a természetes ételek bevitelével a szervezetünknek is kedvezünk.

Fotó: Pixabay

Az igazi fejedelmi magyar konyha

Az igazi magyar konyha évszázadok óta nagyra becsült alapanyaga a szarvas. Húsának ízletes ízvilága garantáltan elbódító, és feledhetetlen élmény, mely az ízlelőbimbók számára reprezentálni tudja az élet szépségét. A kockára vágott szarvashús rendkívül ízletes, bőséges pörkölthöz, ragukhoz kiváló alapanyag.

Néhány jó tanács

  • A megszokott köreteken kívül próbáld fügével, sütőtökkel.
  • Ha hallgatsz a receptre, omlós és egyáltalán nem száraz lakomát készíthetsz.
  • Ha szarvasbélszínt használsz, sütés előtt érdemes bepácolni, akár napokra is.
  • A szarvas – mivel zamatos íze van – savanykás ízű gyümölcsös mártással tökéletes lehet, de kiválóan illik hozzá a zöldségekből, illetve gombából készült körítés is.
  • Grillrácson, szabadban is frappáns fogás készíthető belőle. Ha élő faszenes tűzön készítjük, még inkább tapasztalható a vad íz!
Tags: , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE