fbpx

Minden szezonnak megvannak a maga alapanyagai, amelyek mentén felépíthetjük a táplálkozásunkat. Legyenen az a négy évszakból bármelyik, érdemes odafigyelni arra, mi az, amiből ételt készítünk. Nem a véletlen műve az sem, hogy a gasztronómiában a magukra valamit adó éttermek követik a szezonalitást.

Fotó: Pixabay

A téli hónapokban csak raktározunk

A hosszú téli – „zsírban” tömény – ételekben kifejezetten dús étrend, és a sütemények töménytelen mennyisége, a szó szoros értelmében meg tudja ülni a gyomrunkat. Nem beszélve arról, hogy a szervezetünk biológiai szükséglete is azt diktálja, hogy diktáljunk magunkba minél több tápanyagot, amiből majd ő szépen elraktároz. Ennek az elraktározásnak pedig több eredménye is akad így az év elején. Kétséget kizárhatóan ebben az időszakban testünk bizony büszkélkedik némi zsírpárnával, melyet önnön megsegítése érdekében halmoz fel. Így tehát – a tavaszi szezon beköszöntével – nem árt tudatosan odafigyelni az alapanyagokra.

A természet tudja a dolgát, hát még a zöldségek!

A természet tőlünk függetlenül is frissülni, megújulni vágyik, és – valljuk be – néha jobban tudja a dolgát, mint mi gyarló, habzsoló emberek. Ennek köszönhetően eljön szép lassan a tavaszi szezon, mely magával hozza a frissítő, élénkítő, egészséges táplálékokat. Ez főleg a zöldségek frontján érezhető eleinte, de ahogy telik az év, egyre több mindent érdemes beszerezni a piacról. A téli hónapokban klasszul beszerzett vitaminhiány egy olyan tény, amit nem szabad elfeledni, és igyekezni kell pótolni az elmaradást.

Fotó: Pixabay

A zöldségeké a pálya

A tavasz beköszöntét a friss, zsenge zöldségek hirdetik a legjobban, melyek fogyasztása – ebben az időszakban – időleges: articsóka, brokkoli, burgonya, cékla, édeskömény, fejes saláta, karalábé, medvehagyma, paradicsom, póréhagyma, retek, sárgarépa, spárga, spenót, újhagyma, vízitorma, zöldborsó.

Fotó: Pixabay

A spárga a legmenőbb zöldség

A gasztronómia fellegvárában a leginkább preferált ilyenkor a spárga, mely már február vége felé felbukkan a boltok palettáján és az éttermek menüiben. Ez az egyik legegészségesebb zöldség. Rendkívül gazdag fehérjeforrás, viszont ezzel együtt kalóriatartalma alacsony. Az emésztés szempontjából nézve nagyon egészséges, hiszen rengeteg rostot tartalmaz. Található benne C-, és K-vitamin, magas a folsav-, magnézium-, káliumtartalma. Az év elején már tradicionálisan sokak által alkalmazott diétázás, fogyókúrázás egyik legjobb eleme, melyet gyorsan és könnyen elkészíthetünk. A spárga tökéletes köret a húsételek mellé, de magában is kiváló táplálék.

Ne legyünk spenótmentesek

A spenót egy szuperélelmiszer. Rendkívüli adottságokkal rendelkező tavaszi zöldség, melynek C-, és K-vitamintartalma rendkívül magas. Magnéziumot, folsavat és vasat is tartalmaz bőséggel. Ezeknek köszönhetően igazán jó antioxidáns. Segíti a vérkeringést és a szívbetegségek megelőzésében is jó társa lehet a szervezetnek. Elkészítési módjait tekintve főzhetjük, párolhatjuk, frissen salátákba is jó, de ha csak úgy a la nature eleszegetjük, akkor is kellemesen frissítő.

Fotó: Pixabay

A tavaszi szezon elfeledett eledele az articsóka. Éljenek a zöldségek!

Rendkívül sokoldalú zöldség, mely nem annyira kultivált hazánkban. Ettől függetlenül javasolt a fogyasztása. Vas-, magnézium-, foszfor-, kalcium- és káliumtartalma magas, bővelkedik C-vitaminban. Nagy segítsége a méregtelenítésnek, a máj munkáját segíti elő, és csökkenteni tudja a koleszterinszintet, ami a téli szezon után kifejezetten fontos.

Reméljük a minél több retek fogyasztását

Kívül piros, belül fehér, ennyit az egészség megér! – szól a mondás. A retek tavasszal az egyik legkönnyebben hozzáférhető zöldség, melynek fantasztikus élettani hatásai vannak. A retek állni tudja a napi C-vitamin-bevitelünk 15-18 százalékát. A magas rosttartalma az emésztési zavarokra, sejtregeneráló hatása pedig a stressz káros hatásainak csökkentésére ideális. Fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott, salátákba, vagy csak magába, mivel fogyasztása után jóllakottságot érezhetünk. Az pedig kifejezetten előnyös tulajdonsága, hogy gyulladáscsökkentő hatású. A népi gyógyászatban régen alkalmazták pakolásnak, vagy sejtregeneráló szernek.

Fotó: Pixabay

Együnk tavasszal vízitormát

A vízitorma a káposztafélék családjába tartozik. Telis-tele nélkülözhetetlen tápanyagokkal. Tartalmaz C-, B-, E- és K- vitamint, valamint vasat, kalciumot, magnéziumot és cinket. Igazi vitalizáló. A diétás táplálkozás szempontjából kiváló alapanyag.

Fotó: Pixabay

Tavaszi gyümölcsök

A tavaszi gyümölcsök tárháza nem túl széles palettán mozog. Leginkább a tavasz végén, nyár elején fogyaszthatunk friss gyümölcsöt. Ilyen az eper, a cseresznye, a málna és a sárgabarack is. Az alma talán az, ami mindig elérhető. Amint eljött az ideje, keressük a rebarbarát! Kiváló reumára és gyulladáscsökkentő, szerezzünk be lime-ot, jót tesz az emésztésnek és immunrendszer-erősítő. Amint elérkezik a szezon, fogyasszunk földi epret, rengeteg vitamint tartalmaz. Jól jöhet szervezetünknek a feketeribizli, a málna és később a cseresznye is.

Ha szezonálisan táplálkozunk, azt a szervezet meghálálja. A szezonális táplálkozás előnye egyértelműen a mindig friss, vitamindús étrend. Ha az aktuális zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztjuk, biztosak lehetünk abban, hogy mindig a legmagasabb tápértékkel rendelkező élelmiszert juttatjuk be a szervezetünkbe.#

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE