fbpx

Megdöbbentő lehetőségek rejlenek abban, ha a húst laboratóriumi körülmények között tenyésztik ki. Gondoljunk bele abba, hogy ehetünk oroszlán burgert, tigris steak-et, lakmározhatunk zebra pörköltet, vagy elefánt sültet. Kipróbálhatjuk a zsiráf, vagy éppen a víziló darált húst. Mindezek elég morbidnak hangzanak első körben, de ha mindezek kipróbálásához nem kell bántani az állatokat, fenyegetve a populációkat, érdekes lehetőségek előtt állunk ezzel a technológiával. A New York-i székhelyű Primeval ételeknek megvan a maga létrehozási módja, mégpedig úgy, hogy a folyamat során semmilyen élőlény nem fog sérülni.

Fotó: Envato Element

Felívelőben a tenyésztett húsok piaca

A tenyésztett húsok piacán a Primeval a megszokottnál egzotikusabb eredetű, laboratóriumban termesztett húst kínál. Ezekben a termékekben minden megtalálható, ami kielégíti a modern igényeket. Sokak számára még talán idegennek tűnik ez a technológia, de hosszú távon a jövőt jelentheti. A biológiai lehetőségek adottak, és ezeket megfelelő tudással ötvözve, végtelen lehetőségek állnak előttünk. 

Primeval Foods alapítója és vezérigazgatója, Yilmaz Bora ötlete alapján a cég azért dolgozik egzotikus, nem háziasított fajokkal, például oroszlánokkal, tigrisekkel, zebrákkal és elefántokkal mert ezek a termékek rendelkeznek a modern foodservice világában egy élelmiszerrel kapcsolatos összes “kötelező tulajdonsággal”. Vagyis nagyszerű megkülönböztető, újszerű, izgalmas, környezet- és állatbarát, ráadásul rendkívül instagrammozható.”

Fotó: Envato Element

Élmény és fenntarthatóság

A Primeval Foods létrehozásának alapját egy az utóbbi években létrejövő igényrendszer tette létjogosulttá. Egyre többen vannak, akik fontosnak tartják az állatok védelmét. Sokak számára komoly jelentőséggel bír, hogy az étel környezetbarát legyen. A legtöbb vegán ételből hiányzik az íz és az izgalom egy húsevő számára. Ez érdekes kérdést vetett fel, mégpedig azt, hogy miként lehet olyan ételt készíteni, amely a megrögzött húsevőket is izgatja, viszont állatbarát megoldás.

Az Oxfordi Egyetem 11 évvel ezelőtt tett közzé egy érdekes tanulmányt. Ebben már akkor leírták, hogy a tenyésztett hús milyen jótékony hatással lehet a bolygóra. 96%-kal alacsonyabb üvegházhatású gázkibocsátást eredményezhet, 45%-kal kevesebb energiával. 99%-kal alacsonyabb földhasználattal és 96%-kal alacsonyabb vízfelhasználással állítható elő, mint a hagyományos hús. Mindezek mellett biztosítható vele az ellátás állandósága és stabilitása. A termesztett hús technológiájával az év bármely szakában, bármilyen húst fogyaszthatunk anélkül, hogy bármilyen ellátási lánc vagy ízprobléma bekövetkezne. Kiküszöbölhetőek a szállítási költségek, és az ezekkel járó energiafelhasználás.

Fotó: Envato Element

Tisztaság és higiénia

A steril, ellenőrzött laboratóriumi körülmények között termesztett hús elkerüli a szennyeződéseket. Mentes a higiéniai kockázatoktól, amelyek hatással lehetnek a húspiacra. Természetesen a sejtes gazdálkodás során nem termesztenek csont-, bőr- és zsírmárványozott húsdarabokat. Ennek oka, hogy az izomsejtek és a zsírsejtek eltérő táplálkozást igényelnek, így nem lehet őket termeszteni. Emiatt sok tenyésztett húskészítmény hamburger vagy rög formájában készül.

Y.B.: „A legtöbb fogyasztó élményt keres, amikor étterembe megy. A hagyományos fajok, például a csirke, a sertés- és a marhahús elérték a korlátaikat. Fontos, hogy új élményeket, új ízek teremtsünk a vendégek számára. Egyedit kellett csinálnunk, így végül arra jutottam, hogy egzotikus húsokat termesztek, kezdve az oroszlán hússal.”

Fotó: Envato Element

Lehetőség a húspiac és az éttermek számára

Yilmaz Bora úgy látja, hogy cége a belátható jövőben élelmiszeripari vállalkozásokat, nem pedig szupermarketeket fog ellátni. Óriási lehetőségek előtt áll ez a piac, ami megváltoztathatja az ellátási láncokat. Nem csak a fenntarthatóság, hanem a gazdaságosság is előtérbe került. Amint megvannak a lehetőségek termesztett húsok olcsó előállítására – amire már nem kell sokat várni -komoly változások kezdődhetnek el. Kiemelten fontos szegmens a vendéglátás, ahol ennek a területnek komoly lehetőségei vannak az egyediség miatt.

Y.B.: „A közeljövőben termékeinket a vendéglátóiparban is piacra dobjuk. Úgy gondoljuk, hogy a szakácsok kiemelten igénylik az egyedi megoldásokat, szokatlan ízeket. Ezt szeretnénk lehetővé tenni különleges húsokkal. Ily módon a szakácsok és éttermek akár saját konyhai stílusukhoz is szabhatják a termesztett húskészítményeket. Ez egy nagyszerű piacra lépési stratégia lehet, mind a húsipari vállalatok, mind az éttermek számára.”

Fotó: Envato Element

A termesztett hús kettőssége

A fogyasztóknak még meg kell szokni és el kell fogadni a termesztett hústermékeket. Az is egyértelmű, hogy ezek az egyedi termékek bizonyos piacon vonzóak lesznek, és lesz olyan is, ahol elutasítják. Szokatlan iparág ez, ami közel sincs még a köztudatban, de annál nagyobb lehetőségeket rejt. 

Y.B.: „Termékeinket csúcskategóriás éttermekben fogjuk piacra dobni, mert a gyártási költségünk meglehetősen magas. Viszont termékeink nagyon jól illeszkednek a csúcskategóriás éttermekhez, mivel ez a szegmens a speciális ételekről, megoldásokról ismert. Az építkezést innen érdemes elkezdeni.”

Forrás: https://www.ktchnrebel.com/cultured-meat-invitro-lab/

Tags: , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE