fbpx

Egyre többen fogyasztanak halat hazánkban, ezáltal egyre több fajta válik ismertté. A mindenki által jól ismertek mellett azonban még bőven akadnak kevésbé elterjedtebbek. Utóbbiak közé tartozik a pangasius és a tilápia. Ezzel itthon ritkábban lehet találkozni, pedig érdemes lenne felvenni a kínálatba. Tilápia alatt nem csak egyfajta halra kell gondolnunk, a név több ezer halfajt is magában foglalhat.

Fotó: Flickr

Mi is a tilápia?

A tilápia a sugarasúszójú halak osztályába, a sügéralakúak rendjébe tartozik. Eredeti élőhelye Észak- és Közép-Afrika folyói, mocsarai. Nagy számban tenyésztik Izraelben, a Yarkon folyóban és néhány más trópusi területen is. Ebből látható, hogy a tilápia trópusi eredetű faj, amely minimum 16-18 fokos vizet igényel. Magyarországon 1958-tól jelent meg, azóta találkozhatunk vele a Fővárosi Állatkertben, a szarvasi Haltenyésztési Kutató Intézetben és a makádi tógazdaságban is. Európa-szerte tenyésztik ízletes húsa miatt. Érdekesség, hogy a bőrét a kígyóbőrhöz hasonlóan különféle termékek, például táskák készítésére is felhasználják. Régebben asztali alátéteket, terítőket is gyártottak belőle.

Fotó: Flickr

A tilápia gazdasági jelentőség

A tilápiák egyik legnagyobb előnye, hogy gyorsan nőnek. Akár fél év elteltével ivaréretté válnak, és évente többször is ívnak. A halak az 1 méter hosszúságot és a 6 kg-os súlyt is elérhetik. A kereskedők és az áruházak kínálatában megtalálhatóak mélyhűtött tilápiák leggyakrabban Ázsiából, Tajvanról érkeznek. Növényevő halként húsa zsírszegény. Végül, de nem utolsó sorban, alig található benne szálka.

Fotó: Flickr

Miért fogyasszunk tilápiát?

Valószínű, hogy az itthoni szűkebb kínálat miatt nem esik túl sok szó a tilápia-fogyasztás egészségre gyakorolt hatásairól.  Ahogy az összes többi halfajról, erről is elmondható, hogy a természetes körülmények között felnövő egyedeknek jobb és értékesebb a húsa. Fontos az Omega-3 zsírsav tartalma, melynek emberre gyakorolt jótékony hatását már senkinek nem kell bemutatni. A megfelelő mennyiségű jelenléte a szervezetünkben mintegy 20-30 százalékkal tudja csökkenteni a szív- és érrendszeri problémák kialakulását.

Fotó: Flickr

Hogyan készítsük el a tilápiát?

A tilápiafilének nagy előnye a sokrétű felhasználhatósága. Készíthetjük sütőben, főzhetjük és párolhatjuk. Kifejezetten alkalmas grillezésre, így a kerti partik sztárétele is lehet. Fagyasztott formában nem kíván sok előkészületet, a lényeg, hogy adjunk időt arra a főzés előtt, hogy szépen lassan engedjen ki. Ezután érdemes hideg vízben átmosni, ha nem főzzük, akkor pedig felitatni róla a vizet. A hús állagának és a kevés szálkának köszönhetően gyorsan elkészíthető, de éppen ezért odafigyeléssel foglalkozzunk vele. Könnyű szerkezete miatt, ha gyorsan sütjük, széteshet és roncsolódhat a hús, ezért óvatosan forgassuk sütés közben.

Mivel magas fehérjetartalommal, de minimális szénhidráttartalommal rendelkezik, kifejezetten ajánlják diétához, fogyókúrához.

Ahogy minden halnak, ennek is kellemes plusz ízt, könnyedséget kölcsönöz, ha némi citrommal meglocsoljuk, a lazachoz hasonlóan pedig rendkívül jól állnak neki a zöldfűszerek. Bors, rozmaring, oregánó, kakukkfű, fokhagyma, gyömbér és zsálya is ajánlható hozzá.#

Tags: , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE