fbpx

Ha kimondjuk Alaszka, a zord időjárás, a hó és a jég birodalma, a tiszta levegő, és a kutyaszánok jutnak elsőre eszünkbe. Gyönyörű hely, de van még egy kincse, amit a világnak adott, ez pedig a tőkehal. Amellett, hogy különleges kulináris élmény, az egyik legegészségesebb, és könnyen elkészíthető alapanyag.

Fotó: Pixabay

Alaszkai tőkehal

Az alaszkai tőkehal a csontos halak főosztályába tartozó sugarasúszójú. Korábban az Atlanti-óceánban élő tőkehal nyugati állományának vélték, de manapság önálló faji rangja a legtöbb kutató szerint elfogadott. Az Észak-Csendes-óceán tőkehalai közé tartozik. Elterjedési területe nagy ívben Japántól Alaszkáig és Kaliforniáig terjed. A tengeri halak közül a lazac a legnépszerűbb.

A tőkehalat ősidők óta fogyasztjuk. Már a vikingeknek az egyik legfőbb táplálékuk volt, időszámításunk szerinti 9. században. Igen fontos, mint alapanyag, és gazdasági szempontból sem elhanyagolható. Dél-Európában a szárított tőkehal piac hosszú évszázadokon keresztül meghatározó volt.

Fotó: Pixabay

Rendkívül egészséges<

Az alaszkai tőkehal meglehetősen tiszta környezetből kerülhet az asztalunkra. A Jeges-tenger és a Csendes-óceán északi részén kevésbé szennyezettek a vizek, így az innen származó tőkehalak nagy segítséget jelenthetnek az emberi szervezet számára. A tőkehal vitaminban és ásványi anyagokban egyaránt gazdag. A B3, B6 és B12-vitamin mellett nagy arányban D-vitamint, Omega-3 zsírsavakat tartalmaz. A rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. A megfelelő fehérjebevitel segíti az izmok egészségének megőrzését, valamint az immunrendszert erősíti. Hozzájárul a haj és a bőr egészségének megőrzéséhez. A benne található foszfor fontos szerepet játszik a fogazat és a csontok megerősítésében, növekedésében. A tőkehalban található niacin és riboflavin segíti az emésztési folyamatokat, és a szervezetből a méreganyagok eltávolítását.

Fotó: Pixabay

Miért jó a konyhában a tőkehal?

A tőkehal általában megpucolva és kifilézve kerül kereskedelmi forgalomba, illetve a konyhákba. Az egyik legismertebb és legkedveltebb alapanyaga a halételeknek. A tőkehal alapvetően rendkívül finom, ízes, nem tolakodó „halízű”, hanem kellemesen simuló aromákkal rendelkezik. Leginkább a hekkhez lehet hasonlítani. Fehér húsa szálkamentes, enyhén olajos.

Fotó: Pixabay

A tőkehallal kreatívak lehetünk

Mivel húsa enyhe zamatú, kiválóan alkalmas az ízek játékára. Különböző friss zöldfűszerek alkalmazásával, paradicsommal, de akár fokhagymával, kedvünk szerint változtathatjuk az ízösszetételt. Ennek köszönhetően rendkívül változatos ételeket lehet készíteni belőle, így óriási előnye, hogy bármilyen étrendbe nagyszerűen beilleszthető. Ha csak valami egyszerűt, de nagyon finom ételt szeretne valaki készíteni, akkor is nyugodtan válassza a tőkehalat. Kiváló alapanyaga lehet a salátáknak, sőt halfasírtnak, vagy pástétomnak is. Főételként is bármikor megállja a helyét, megsüthetjük enyhén fűszerezve citromos lében, készíthetjük párolva vagy rántva. Akkor is tökéletes, ha a lehető legegyszerűbben, sütőben kisütjük. Ha pedig egy igazán jó fish and chips-et szeretnénk készíteni, a legjobb alapanyag választás.

Fotó: Pixabay

Hogyan legyen tökéletes a mirelit tőkehal?

A friss hal a legjobb, viszont az esetek nagy részében fagyaszott termékekkel dolgozunk, pláne a tengeri halak esetében. Ezek nem veszítenek élvezeti értékükből, de tudni kell velük bánni. Ha nem megfelelően állunk neki, előfordulhat, hogy túl sütjük és szétesik. A gyorsfagyasztott halaknál minden a hús sejtjeinek méretén múlik. Minél kisebbek a jégkristályok, annál kevésbé sérül és veszít alakot a halhús. Az egyik legideálisabb megoldás a hideg vízben való kiolvasztás. Ha több időnk van, előre is lehet tervezni és a fagyasztóból elővett halhúst egy éjszakára tegyük be a hűtőbe, ahol szép lassan, folyamatosan fog kiolvadni. Fontos, hogy a felolvasztott terméket nem szabad visszafagyasztani, és 24 órán belül el kell fogyasztani!

A tőkehalból gyorsan és egyszerűen készíthetünk halas fogásokat. Lehet az ebéd, vagy egy könnyű vacsora. Mindig kéznél lehet a fagyasztóban, és kevés munkával pillanatok alatt elkészíthető. Ezért ajánljuk mi is a MATUSZ -Vad -nál, akár a vendéglátó egységek, akár a háziasszonyok számára.

Tags: , , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE