A Szél Fiai Fogadóban Prisztóka Tibor által készített ínyencséggel ünneplik a hölgyek napját, ami szerintünk tökéletes és méltán ünnepli a nőnapot!
Prisztóka Tibor a Szél Fiai Fogadó & Cellárium tulajdonosa és megálmodója, amit családjával együtt üzemeltet Nyúlon. A fogások egy része klasszikus, hagyományos, régi technológiákkal készülnek, de az étlapon megtaláljuk más nemzetek tradicionális ételeit is, mint egy tökéletes pesztót, esetleg egy paradicsomlevest. Prisztóka úr szívesen hozza el az olasz mammák tökéletes tésztareceptjét, amikor feleségével utaznak, igyekeznek a gasztronómia csúcsételeit és azok receptjeit is hazahozni és elkészíteni vendégeiknek. Az étterem jeligéje, hogy a vendég finomat egyen és legyen elégedett.
Prisztóka Tibor következő fogását szívesen készíti akár Valentin-napon, akár nőnapon, amikor is a hölgyeknek külön kedveskedhetnek. Azt mondja: „A koncepció az volt, hogy a főzni kedvelő férfi emberek részére adjunk egy receptet, amit maguk otthon készíthetnek el kedvesük részére.
Könnyedebb, nőies, tán kicsinyt édeskésebb ízvilágú étel legyen, amit valóban ünnepi asztalra szánunk.
Az előkészületek fontosak, de nem nehéz elkészíteni sem.”

Fácánmell „Édesemnek” készítve, burgonyabejglivel és vörösboros gyümölcsökkel
Burgonyabejgli tésztájához
1 kg parázsra fövő burgonya
liszt, amennyit a burgonya felvesz
csipet cukor
kevés só
bors ízlés szerint
2 tojás
kevés száraz fehér bor
Burgonyabejgli töltelékéhez:
Friss zöldfűszerek, leveles spenót, vagy fagyasztott passzírozott spenót, de igen finom hozzá a mangold is.
Fehér mediterrán hagyma, ha nincs, akkor fehér salotta hagyma (de nem gyöngyhagyma, mert az erős).
Egy-két gerezd fokhagyma
Kolozsvári szalonna pörcnek felkockázva és kisütve
Kevés bors
Csipet kardamom őrölve (elhagyható, ha nincs otthon)
Száraz fehér bor
A megtisztított burgonyát héjában puhára főzöm, meghámozom, lepasszírozom, ráütöm a tojásokat, majd kevés sóval, csipet cukorral és borssal ízesítem. Annyi liszttel, amennyit felvesz és egy deci fehér borral félkemény tésztává gyúrom. Ha túl kemény, a burgonya főzővizével, vagy egy korty borral lágyítom. Ruha alatt félreteszem pihenni, amíg a tölteléket elkészítem.
A kolozsvári szalonnát felkockázom, pörcnek lassú tűzön kisütöm.
Amikor ropogós, a szálasra vágott (nem kockázott) hagymát és összenyomott fokhagymát hozzávetem, megdinsztelem.
A friss zöld fűszereket (rozmaring, citromfű, kakukkfű) felaprítva, eldörzsölve hozzáadom, ugyanúgy a spenótot, vagy a fás nyelétől megtisztított mangoldot.
Kevés borssal és lehelet kardamom porral meghintem, majd egy korty fehér borral összepárolom.
Krémes állagúra dinsztelem, ha kell csipet sóval, cukorral balanszírozom az ízeket, félrehúzom a tűzről. A tésztát lisztezett gyúródeszkán bejglinek való 2-3 mm vastagra és téglalap formára kinyújtom. A zöld tölteléket egyenletesen rákenem, eligazítom, majd a tésztát, mint a bejglit feltekerem, és hústűvel finoman megböködöm. Mikróálló folpackba betekerem, végeit bezárom, majd gőzön, kb. 110 fokon jó 30 percet párolom. Ha nincs gőzölős sütőnk, akkor tepsibe vizet öntök, arra rácsot helyezek, erre teszem a bejglit, majd alufóliával befedem, és úgy sütöm. Az is jó, ha nagyobb fazékba vizet öntök, abba kisebb fazekat teszek, amibe épp csak egy deci vizet öntök, és abba teszem a bejglit, majd az egészet fedő alatt párolom. A bejgli azonban ne kerüljön vízbe, ne úgy főzzük ki. Lehet konyharuhába is tekerni, és a fazék füleire felkötni úgy, hogy a bejgli a lábosba lógjon, a víz fölé, és a fedő alatt gőzölhetem.
Ha kész, kiveszem, hagyom kihűlni.A burgonyabejglit köretként hidegen felvágom, és vajon serpenyőben, kis lángon mindkét oldalát ropogósra, barnára pirítom.

Fácánmellhez:
Tisztított, lebőrözött fácánmell, szeletekre nyitva, enyhén klopfolva
Hízott liba vagy kacsa mája
Tehéngomolyasajt
Aszalt, magozott szilva
Szeletelt bacon
Sütőzacskó
A fácánmellet enyhén megütögetem, formázom, kevés sóval meghintem, ha van, mehet rá kevés szárított rozmaring is.
A májat és a sajtot téglatestnek formázva ráhelyezem, mellé az aszalt szilvát is. A gomolya íze semleges, de a sajt maga szépen összefogja a májat és a szilvát, azaz a tölteléket.
Finomabb tekercseket hajtok belőle, amit utána a baconba beletekerek, majd az egész húshengert alufóliába beletekerve légmentesen lezárom, szorosan összetekerve a fólia húson túl lógó végeit.
A tekercseket sütőzacskóba helyezem.
A sütőben 160-170 fokon cca. 15-20 percet sütjük.
Vörösbormártás:
Minikörtekompót, gyümölcsaszalványok
Fagyasztott erdei gyümölcskeverék
Barnamártás-alap (ha nincs, lisztet vajon lepirítunk erősebb barnára, és húslével átforraljuk, szűrőn átpasszírozzuk, vörösborral kevergetve homogénné besűrítjük)
Vörösbor
Forraltbor-fűszerek
Egy narancs és héja
A vörösborból a fűszerekkel, naranccsal és narancshéjjal nem túl édes forralt bort készítek.
Az aszalványokat finoman átforralom benne, majd hozzáadom a körtét, és ha egyet rottyant, a barnamártás-alappal besűrítem.
A vegyes erdei gyümölcsöket a forró bormártáshoz adom, és szinte azonnal le is húzom a tűzről, nehogy szétfőjenek.A burgonyabejglit hidegen ujjnyi vastag szeletre vágom, vajon teflonserpenyőben mindkét felét ropogósra, barnára pirítom.
A fácánmellet keresztben felszelem, burgonyabejglivel és a vörösboros gyümölcsökkel tálalom.
Dísznek kevéssé érett ananász illik mellé, karikában vagy szeletben vajban megpirítva – ez esetben miután megkérgeztem, egy kanálka mézet ráolvasztok.#