fbpx

Mindannyiunk étkezésébe jól jön egy-egy ötlet vagy újdonság, ami a hétköznapokba beilleszthető mint gyors, tápláló étel. Ilyen a vegán halrudacska, aminek bátran megnézheted az összetevőit is.

Egyre többen figyelünk az ételek csomagolásán lévő leírásra, hogy milyen összetevőkből áll, azaz mi az, amit megeszünk, amivé leszünk. A vegánok a tiszta, hús- és hússzármazékmentes étkezés mellett tették le a voksukat, viszont a tápanyagbevitelükre ugyanúgy ügyelniük kell. A hús sok esetben az ember fő fehérjeforrása, amit kiválthatunk például a hüvelyesekkel, de mennyiségre és minőségre sem mindegy, hogyan visszük be a szervezetünkbe.

Vegánélet: Mit főzzek holnap?

Több vegán nyilatkozta, hogy az életmódváltásuknál a hal és a sajt az, amit nehezebben hagyott el, mint a többi alapélelmiszert. Amennyiben az elvek és az egészség nem engedi ennek fogyasztását, ilyenkor jönnek a tökéletes „utánzatok„. A sajtokra már több vegán variáció is készült, sőt, a tofu reszelve is sokszor kölcsönzi az érzetet, főként, ha sörélesztőpehellyel ízesítjük, ami a vegánok kedvelt sajtesszenciája.

Halat pótolni azonban nem olyan egyszerű. Itt most nem a kellemetlen iszapízre vagy a szálkára gondolunk, hanem a finom, zsenge és tápláló filére, amit leginkább a ragadozó halak húsánál találunk meg. A vegánok étkezésében ez kizárt, így jöhet a vegán halrudacska, amit Hollandiában már régóta készítenek.

Halrudacska, az igazi nosztalgia

Nem mindig van rá magyarázat, hogy miért szeretjük a gyorsételeket, a junk food minden formáját. A gyorsaság, az ízfokozás, a tilos érzet, a gusztusos forma, ahogy kapjuk, vagy gyorsfagyasztva megvehetjük a boltokban, és 10 perc alatt otthon már el is készítettük. Ilyen a halrudacska is, amit akkor vettünk korábban, ha anyu épp nem tudott főzni, vagy az albérletben éppen ez tűnt a legjobb vacsoraötletnek. Imádtuk fűszeres majonézbe mártogatni, vagy egy hot dog kiflibe tölteni, esetleg egy nagy adag friss saláta tetejére tördelni. Frissen kívül ropogós, belül szép fehér omlós és puha volt. A gond csupán annyi volt, hogy 1 óra elteltével már meg is éheztünk utána. Nem volt túl tartalmas. A vegán halrudacska viszont egészen más összetevőkből áll, amitől nem éhezünk meg azonnal.

www.pixabay.com

Mi az a borsófehérje, és miért egészséges?

A vegán halrudacska egyik alapösszetevője a borsófehérje. A fehérjeporok nagyon népszerűek a testépítőknél, diétázóknál az utóbbi években, azok közül is egyre inkább a növényi fehérjéket részesítik előnyben. Ezek közül kiemelkedő tápértéke a sárgaborsó-fehérjének van. Az előállítási technikája átlátható és viszonylag egyszerű. A zöldborsó héját lehántják és megszárítják, így lesz sárga. Ezt követően finom porrá őrlik, majd vízzel eltávolítják belőle a keményítőt, és minden mást úgy, hogy csupán tiszta fehérje maradjon. Ezt újraszárítják, őrlik, majd pasztát készítenek belőle, amit ezután szabadon használhatnak bármilyen élelmiszerhez. Könnyen emészthető, szívbarát, nagyon csekély az esély, hogy bárminemű allergiát vált ki. Szépen építi az izomzatot, kellő mennyiségű aminosavat tartalmaz, és a fogyáshoz is hozzásegít.

Tudtad? A borsófehérjepor önállóan is felhasználható édes és sós ételekben. Liszt helyett szokták használni leginkább egy reggeli gofri, egy palacsinta vagy akár a kenyér elkészítéséhez is.#

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE