A Törökország legnyugatibb részén, az egykori Trákia területén található Edirne helyi nagyjai azon fáradoznak, hogy városuk híres sült máját, a tartomány jellegzetes ételét felvétessék az UNESCO kulturális világörökségének listájára.
„Ennek a sült májnak ott a helye az UNESCO listáján, mert a világon sehol máshol nem találni ilyen finomságot”, nyilatkozta Özlem Mekik séf és gasztroíró.
Mekik szerint az étel egyedi, utánozhatatlan íze annak köszönhető, hogy az állatok kizárólag a környék forrásvizét isszák.
Az ételt promotáló hivatalnokok nem engedik elfeledni, hogy Edirne (vagyis magyarul Drinápoly) valaha az Oszmán Birodalom fővárosa volt, így nem győzik eleget emlegetni az „udvari étel” kifejezést.
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2020/11/unnamed.jpg)
„A sült máj az oszmán udvari lakomák előkelő fogása volt, egészen egyedi módon darabolják fel és készítik el a belsőséget”, mondja Bahri Dinar, a tartomány Sült Máj Minőségellenőri Bizottságának elnöke.
Kemal Soytürk, a tartomány kultúráért és turizmusért felelős vezetője úgy tájékoztatta az Anadolu ügynökséget, hogy az étel az UNESCO listájához való csatolásának érdekében minden szükséges lépést megtettek.
„Összefogtunk Törökország vezető séfjeivel. Megmutatjuk a világnak a török udvari konyhát és mindezt el akarjuk mondani az UNESCÓnak is”, nyilatkozta Soytürk.
(forrás: www.hurriyetdailynews.com)