fbpx

A Törökország legnyugatibb részén, az egykori Trákia területén található Edirne helyi nagyjai azon fáradoznak, hogy városuk híres sült máját, a tartomány jellegzetes ételét felvétessék az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

„Ennek a sült májnak ott a helye az UNESCO listáján, mert a világon sehol máshol nem találni ilyen finomságot”, nyilatkozta Özlem Mekik séf és gasztroíró.

Mekik szerint az étel egyedi, utánozhatatlan íze annak köszönhető, hogy az állatok kizárólag a környék forrásvizét isszák.

Az ételt promotáló hivatalnokok nem engedik elfeledni, hogy Edirne (vagyis magyarul Drinápoly) valaha az Oszmán Birodalom fővárosa volt, így nem győzik eleget emlegetni az „udvari étel” kifejezést.

„A sült máj az oszmán udvari lakomák előkelő fogása volt, egészen egyedi módon darabolják fel és készítik el a belsőséget”, mondja Bahri Dinar, a tartomány Sült Máj Minőségellenőri Bizottságának elnöke.

Kemal Soytürk, a tartomány kultúráért és turizmusért felelős vezetője úgy tájékoztatta az Anadolu ügynökséget, hogy az étel az UNESCO listájához való csatolásának érdekében minden szükséges lépést megtettek.

„Összefogtunk Törökország vezető séfjeivel. Megmutatjuk a világnak a török udvari konyhát és mindezt el akarjuk mondani az UNESCÓnak is”, nyilatkozta Soytürk.

(forrás: www.hurriyetdailynews.com)

Tags: , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE