fbpx

Meseszép fővárosunk szerencsére nem szenved hiányt a jobbnál jobb ázsiai éttermekben, az ötödik kerületben található YAMA-ban azonban semmihez sem fogható élményben lehet részünk.

A yama japánul annyit tesz, hogy hegy, az elnevezés pedig a csúcsra való törekvésből ered. Ezt nem is veszik félvállról, ugyanis nem titkolt céljuk, hogy minden tekintetben a lehető legmagasabb minőséget képviseljék. Nem csak az ételek és italok, de a vendégélményt illetően is.

Fotó: YAMA Budapest

A legjobbat a legjobbaktól

A konyha élén Endrődi Péter executive chef áll, aki kezdetektől a csapat tagja. A projekt legnagyobb kihívásának egyértelműen az alapanyagok felkutatását tekinti, ami több, mint fél évet vett igénybe, utána pedig az étlap véglegesítését. Az alapanyagok minden esetben az Európában fellelhető legmagasabb színvonalat képviselik. A kékuszonyú vörös tonhalat például egyenesen Spanyolországból szállítják repülővel és prémium certifikációval rendelkezik. A vendég azt is megtudhatja, pontosan hány éves, hol fogták, minden információt szívesen megosztanak. A wagyut a Matusz-Vad szállítja számukra, ami Péter szerint jelenleg a legjobb minőségű az országban. A legnagyobb mennyiségben egyértelműen a zöldségekkel és gyümölcsökkel foglalkoznak, havonta akár 500 kiló is feldolgozásra kerül a konyhájukon. Ez önmagában sem kevés, annak fényében pedig, hogy a konyhán mindössze 12-en dolgoznak, a sushi pályán pedig 4-en, ez több, mint elismerésre méltó.

Az executive chef, Endrődi Péter/Fotó: YAMA Budapest

Amikor a bőség nem zavar

Az első ötletelés óta, rengeteget csiszoltak az ételeken, és a menüsoron, ami, mint mondja, igazi csapatmunka volt. Az ő kedvencei a Yama garden, ami egy különleges fagylaltválogatás csokoládémorzsával és vattacukorral, a surf and turf, valamint a tom yum levesük. Ez utóbbit egyébként mindenképp érdemes kipróbálni, ugyanis már az alapleve is annyi hozzávalót és fűszert tartalmaz, hogy önmagában is egy különlegesen gazdag ízélmény. Ebben megtalálható az umami, vagyis az ötödik íz, amitől még ellenálhatatlanabb lesz.

Tom yam leves/Fotó: YAMA Budapest

Az étlap nem rövid, összesen 69 tételből áll, melyek nagy részét a különböző sushik és tekercsek adják. Természetesen annak sem kell aggódni, aki nem nagy rajongója a műfajnak, mert annyi csalogató étel van, hogy lehetetlen választani, szóval nincs mese, ide vissza kell jönni. Az egyes fogások pedig sosem látott kreativitással kerülnek tányérra. Péter a különleges ízpárosítások mellett legalább olyan büszke a találási megoldásokra, amik teljesen megkülönbözteti őket a konkurenciától. Számomra a 8 darabos szarvasgomba és tahini roll vitte a pálmát, de nem szeretnék spoilerezni, inkább menjetek el és lássatok csodát!

Fotó: YAMA Budapest

Nem csak az ételek miatt érdemes azonban eljönni…

Az ételek mellett a szomjoltást sem bízták a véletlenre. Az italok tekintetében ugyanúgy visszaköszön az ázsiai ízvilág és a keleti alapanyagok. A signature koktélok alapötlete Margitics Norbert, general managertől származik, majd pedig Czirják Mátyás és Acsádi Erik finomította az itallapot. Ami itt mindenképp kiemelendő, hogy a koktélokat is úgy alkották meg, hogy a legtöbb érzékszervre hassanak egyszerre. Két koktélhoz Minya Viktória (a kevés női Orr, vagyis parfümőrök egyike) szelekciójából választottak két tételt, ami illatában tökéletesen illeszkedik az italhoz, így fokozva az élményt.

Aki valami egyszerűbbre vágyik, annak nagyon ajánlom a boraikat, ugyanis fantasztikus válogatással rendelkeznek. Nekem nagy kedvencem lett az új-zélandi Dog Point pincészet sauvignonja,a koktélok közül pedig a Sexy Fish-t ajánlom. Akkor is érdemes tehát betérni, ha csak pár italban gondolkodtok, mert garantáltan mindenki talál majd kedvére valót.

Fotó: YAMA Budapest

Laza elegancia

Nem mehetünk el szó nélkül a YAMA belső dizájnja mellett sem, ugyanis lélegzetelállító megoldások születtek. Az építkezés tavaly májusban kezdődött és novemberben már meg is nyitották a kapuikat. Ha figyelembe vesszük a grandiózus belső teret és a rengeteg, kifejezetten nekik készült elemet, ez bizony nem kis teljesítmény. Aki egy kicsit is érdeklődik a belsőépítészet iránt, annak bizonyára ismerősen cseng Bara Ákos neve, aki már szinte a világ minden pontján bizonyított. Budapesten ő felelt többek között a Marty’s, a Bestia és a Toprum dizájnjáért, de tervezett már Los Angeles-i és spanyolországi bárokat is, valamint olyan jól ismert hotelláncokkal dolgozott együtt, mint a Le Meridien vagy a Kempinski.

Az étteremben található szecessziós boltívek még inkább emelik a hely exkluzív hangulatát, ami garantálja, hogy jó darabig ne akarjon távozni az ember. Az egyedi világítástechnika a BE LIGHT! és a Lumo szakembereit dicsérik, az étterem leglátványosabb eleme minden kétséget kizáróan a bárpult fölött lógó neoninstalláció, amit céges vagy magánrendezvény esetén az alkalomnak megfelelő színűre tudnak változtatni.

Fotó: YAMA Budapest

Egy nem mindennapi élmény

A fentiek fényében azt gondolom, kijelenthető, hogy a YAMA kihagyhatatlan állomás, ha valóban egy semmihez sem fogható élményre vágytok. Akár egy kellemes vacsorát szeretnétek, akár céges rendezvényben gondolkodtok, akár csak egy különösen kemény szerda után vágytok valami izgalmasra, itt nem fogtok csalódni. Ha azt gondolnátok, hogy ti már mindent láttatok (és mindent ettetek), akkor irány az Október 6. utca!

Cím: 1051 Budapest Október 6. utca 9.

Tags: , , , ,
Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE