fbpx

A Sacher egyszerűen elmaradhatatlan kelléke a cukrászdák, a kávéházak, sőt, még az éttermek palettájának is. Csakis azért, mert csokis? Persze, hogy nem! Bár a csokoládé kifejezetten kellemes afrodiziákum, mely csábítja az embereket, és olyan vonzalmat érzünk iránta, mely megmagyarázhatatlan. A Sacher egyszerűen az európai kultúra édes élményévé lett az évek során, tulajdonképpen egy igazi brand lett.

Fotó: Pixabay

Miért szeretjük

A fennkölt polgári lét, a cukrászdák és kávéházak kultúrájának jellegzetes kellékeként már-már jelenség! Egy olyan jelenség, amivel egy vendéglátó egység nehezen tud hibázni, mármint, ha megfelelő minőségben prezentálja. Kultusztermékké lett, melyet Franz Sachernek köszönhetünk. A világhír felé Katharina Prato „A délnémet konyha” című szakácskönyve repítette, amit még a mai napig a tradicionális cukrászat egyik alapműveként emlegetnek.

Az örökség

Az osztrák gasztronómiának és legfőképp Bécs városának egyik legismertebb süteménye. Végül is egy csokoládétorta. Felépítése két réteg sűrű, nem túl édes csokoládés piskótatésztából és a közöttük lévő vékonyan rétegelt sárgabaracklekvárból áll. A tetejét és az oldalát csokoládébevonattal borítják. Franz Sacher bécsi cukrászról kapta a nevét.

Fotó: Pixabay

A legenda szerint 1832-ben alkotta meg Metternich herceg kérésére, aki a monarchia rendjének talán legelszántabb és egyben leghatékonyabb védelmezője volt. Vaskézzel irányított és olyan ember volt, akinek nem lehetett nemet mondani. Ekkor Franz Sacher még csak cukrásztanonc volt, mindösszesen 16 éves, de mégis messze földön híres volt süteményeiről. Természetesen szándékában állt kedvezni a roppant megtisztelő, de konkrét kérésnek, ezért több napon keresztül dolgozott a recepten. Néhány elmondás szerint, mikor Metternich herceg elé állt vele, lesütött szemmel, remegő kézzel mutatta fel neki a tortát. Miután a herceg megkóstolta, vállon veregette a „gyereket” és elismerését fejezte ki. A tortaspecialitás azóta nagy utat járt be, és jó néhány változat létezik. A receptet fia, Eduard Sacher tovább is fejlesztette, aki apja nyomdokain lépkedve az udvari szakácsnál volt tanonc. Mivel egy idő után rengetegen kezdték el másolni, több receptúra is eredetinek számít. Végül a bécsi Hotel Sacher csokoládépecséttel ellátott fadobozos tortája lett az „Original Sacher-Torte” a védjegy.

Fotó: Pixabay

Az eredeti recept

A zselízi kutatók munkásságuk során találtak egy kézzel írt receptdokumentumot, ami Franz unokájának feleségétől származik. Hogy vajon ez-e az eredeti recept, azt még senkinek sem sikerült bizonyítania, a torta receptje ugyanis egy nagyon értékes, féltve őrzött titok, amit a legendák szerint a Sacher Hotel széfjében őriznek. Ami leginkább érdekli a cukrászokat, az az eredeti receptben lévő csokoládé mennyisége. Emellett különleges lisztet, egyedi tojásokat használnak. A titokra még a mai napig nem derült fény. A ma ismert íz valójában az Eduard Sacher által elkészített verzió. A legeredetibbnek kikiáltott Sacher-torta receptjét a bécsi Hotel Sacherben lehet megkóstolni. Persze vélhetően eléggé más, mint az eredeti Franz Sacher-féle 19. századi receptúra. Sokan a professzionális cukrászok közül azt is mondják, az eredeti receptet senki nem ismeri, és ha ismerné is, roppant nehéz lenne elkészíteni. Valójában rengeteg kérdőjel van körülötte.

Fotó: MATUSZVAD

A Sacher-torta a siker útja

Története tele van csavarokkal, tényleg többféle receptúra van, amit a mai napig alkalmaznak. Viszont, mint Sacher – az örök torta – köztudottan ismert és szeretett, a vendéglátás alapjait jelenti ezen a területen. Ha sikerre szeretné vinni valaki a vállalkozását, cukrászdáját, éttermét, kávéházát, vagy éppen szállodáját, érdemes egyből feltenni az étlapra. A beszerezhető számos receptúrán kívül már léteznek speciális kifogástalan minőségű termékek, amelyek tovább öregbítik a Sacher örökséget.

Fotó: Pixabay

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE