fbpx

A kolbász nem hiányozhat a szaftos rántottából, a lecsóból, a szendvicsekből és a hidegtálról sem. A magyar konyha alfája és omegája, amiből kapható még a jó minőség, jó áron.

Turistáknak és mi magunknak is egy hosszú után a magyar füstölt kolbász az, amit azonnal előveszünk, és egy harapással idézzük meg a magyar gasztronómiát. Paprikás, enyhén, köményes, nem túl száraz, de mégis nagyon húsos, és valójában egy picit pikáns is, noha azt nem mindenki szereti. A füstölt szárazkolbász a biztos pontja lehet a reggelijeinknek, az ebédeknek és a vacsoráknak egyaránt.

Tévhitek – Melyik a jó kolbász?

Ritka az a helyzet, hogy kóstolót kérhetünk egy boltban a választott felvágottból vagy füstölt áruból. Előfordul, hogy a piacon a hentes megkínál, de már egyre ritkább ez az eset. Jobb, ha tudjuk, mit érdemes megnézni, megfigyelni és érezni egy kolbászon, ha vásárolni szeretnénk. Az első tévhit az önjelölt kolbászkészítőknél és a vásárlások során is, hogy minél magasabb hústartalmat keresnek a termékben. Ebben az esetben ez hátrány lehet egy bizonyos százalék felett, hiszen a kolbász folyamatosan szárad, így fontos, hogy legyen, ami szaftosan tartja. A magas, sovány hústartalom miatt egyre szárazabb, végül pedig ehetetlen lesz pár hónap alatt. A jó kolbász zsírtartalma 30% körül van akkor is, ha mi készítjük, akkor is, ha vásároljuk a kolbászt. Többnyire combból, néhol karajból készül, majd zsírszalonna hozzáadásával darálják le, végül keverik össze. Ezután teszik hideg vagy meleg füstre, ahol szárad. A jó szárazkolbász külső ismertetője jegye, hogy nem túl kemény, nem túl vékony és nem túl sötét, fekete a színe. Érzetre közepesen puha, füstös, de nem szúrós illatú.

www.pixabay.com

A kolbász titka

Többféle fűszerezéssel készítik, de az alapfűszerezés minden esetben a szép őrölt pirospaprika, a kömény, a bors és a fokhagyma. Ezek nélkül nem jön elő az általunk ismert kolbászíz. Vannak azonban, akik már bekevert, titkos fűszerkeverékkel dolgoznak, sőt, járnak, kelnek vele egy-egy disznóvágás során, hogy ők majd ízesítenek. Felderítéseim során a titkos fűszerek között szerepelt többször is a cayenne bors, a szegfűszeg, a fahéj, az alkohol, a majoránna és a szerecsendió is. Az én ízlésemnek az alapfűszerezés felel meg, de érdemes kóstolgatni a különlegességeket is. A magyar száraz, füstölt kolbásznak viszont nincs párja. A világ több pontján készül hasonló eljárással füstöltáru, de egyik sem adja vissza az általunk jól ismert és hihetetlen intenzív, megunhatatlan kolbászízt.

www.pixabay.com

A kolbásztrükk

A magyar mesék már kiskorunktól kezdődően belénk táplálták a kolbász nélkülözhetetlen mivoltát a konyhában. Korán megértettük, hogy a füstölt kolbásszal mindent meg lehet oldani. Felkarikázva készen van a borkóstoló vagy a reggeli, harapva egy tartalmas ebéd is lehet az utazások, munka során. Tökéletes ajándéknak, a hűtőbe tartalékként és az összes ételbe, ami nem édes: lepényekre, krumpli közé, tojásokhoz, sütve, melegszendvicsbe és persze a levesekbe is. Apropó levesek, a jól ismert Kőleves című népmesénk éppen erről tanúskodik. A levesbe ugyanis tehetünk zöldséget, csipetkét, tejfölt vagy csupán egy rántást is, ha egy szál füstölt kolbász megfürdik benne, az étel akkor lesz az igazi.#

Tags: ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE