fbpx

Gigantikus, 3,2 méter hosszú, 2,9 méter széles és két tonna súlyú holdhal akadt egy tonhalat halászó hajó hálójába a spanyolországi Ceuta partjainál – számolt be róla a Telex.

Enrique Ostale tengerbiológus közlése szerint, az egyed rekordméretűnek számít a régióban. A faj (Mola mola) a sebezhető kategóriába tartozik, Európában nem fogyasztható. A halat előbb a hajó egy víz alatti kamrájába terelték, majd daruval a fedélzetre emelték pár percre, amíg Ostale és kollégái megmérték, lefotózták és DNS-mintát vettek. A hajón csak 1 tonnás mérleg van, ezért a súlyát csak méretei alapján tudták megbecsülni. A vizsgálat után a holdhalat elengedték.

Holdhal

holdhal (Mola mola) a világ egyik legnehezebb csontos hala. A kifejlett példányai átlagos súlya 1000 kilogrammos. Élőhelye, a trópusi, mérsékelt övi tengerek. Teste lapos, egyetlen gigantikus fejre hasonlító, amelyhez úszók csatlakoznak. Fő táplálékai a medúzák. A holdhal rekordernek számít a halak között a pete/ikrarakás mennyiségében.

Az ivadékai alig hasonlítanak a kifejlett egyedekre, testüket tüskék borítják.

A holdhalak a kardszárnyú delfinek, egyes fókafélék és cápák táplálékául szolgálnak. Alacsony egyedszáma miatt az Európai Unióban tilos a fogyasztása, de Japánban, Tajvanon és Koreában ínyencségként tálalják.

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE