fbpx

A vendéglátásban dolgozók számára bizonyára nem ismeretlen az Artificer kézműves jég mögött álló magyar testvérek története. A családi beszélgetésből szakdolgozattá avanzsált, majd garázsüzemből induló vállalkozás alig több, mint 2 év alatt a piac megkerülhetetlen szereplőjévé vált. A kezdeti nehézségekről és a bárkultúra hazai helyzetéről az egyik tulajdonossal, Galambos Ádámmal beszélgettünk. 

A már említett szakdolgozat még 2017-ben íródott, miközben Ádám és testvére, Máté a koktélbárokat járva végzett viszonylag gyors piackutatást. Megvizsgálva az akkor elérhető minőségű jegeket, egy 5×5 cm-es hungarocell darabbal kezdtek házalni újhullámos bárokban, hogy érdekelné-e őket egy ilyen nagyságú, teljesen átlátszó jég. Ekkor a magyar piacon ezzel még senki nem foglalkozott. Emellett arról is érdeklődtek, hogy mit hiányolnak még, mivel elégedettek/elégedetlenek, mire volna igény.

Kép: Artificer

A visszajelzések egyértelműen abba az irányba mutattak, hogy hatalmas kereslet lenne a vállalkozásuk termékeire, így 2018-ban szüleik garázsában helyezték üzembe az első japán jégtömbkészítő gépüket. “Az volt a víziónk, hogy olyan jeget gyártsunk, amit nem csak a bárok és szállodák, de az igényesebb sarki kávézók is szívesen használnak. Az egyetlen problémát az jelentette, hogy fogalmunk nem volt, hogy mit és hogy csináljunk” – meséli Ádám nevetve. “Mivel ez nemcsak egy elég szűk, de nagyon zárt szakma is, a résztvevők nem szívesen osztották meg egymással a tudást. A legnagyobb segítségünkre a YouTube és egy 800-oldalas amerikai könyv volt.”  

Ha az üzlet egyszer beindul

Pár hónapos kísérletezés után szinte azonnal megkezdték a kiszállítást, a partnereik száma pedig szignifikáns növekedésbe kezdett. Ekkor naponta kb. 200 kg jeget gyártottak, ez ma már több mint napi 3 tonna. Ez természetesen kivételezhetetlen volt családi házuk garázsában, 2019-ben egy 11. kerületi műhelybe, onnan 2021-ben Budaörsre költöztek. Itt csatlakozott hozzájuk legkisebb testvérük, Bendegúz is. Vele együtt az akkori 3-fős csapat 10-re növekedett, a termékpalettájukat pedig többféle kézműves jéggel is bővítették. A teljesen átlátszó kockajég mellett lett gömb -, henger – és gyémántalakú, valamint színes jég is. Sikerüket mi sem bizonyítja jobban, minthogy marketingre 4 évig egy forintot sem költöttek, mostanra pedig több, mint 300 partnerük van Budapest-szerte, valamint a Kifli.hu-nak és a Culinarisnak hála már otthon is élvezhetőek a srácok termékei.  

Kép: Artificer

Mitől és miért jobbak az Artificer által gyártott jegek?

A válasz többek között a hűtési technikában keresendő. Nagyon leegyszerűsítve, míg pl. a benzinkutakon kapható jegek úgy készülnek, hogy a víz kívülről befele fagy, ennél fogva a szerkezetében sérül, ami miatt opálossá válik. Ahhoz, hogy a jég teljesen átlátszó legyen, a csapvíz átmegy egy vízlágyítón, ennek köszönhetően a klór és a vízkő eltűnik, majd a szennyeződéseket ipari szűrővel távolítják el. Ezt követően irányított alsóhűtés segítségével fagyasztják meg a folyamatosan forgatott vizet, aminek hatására a szennyeződések és a légbuborékok kiszorulnak a jégből. Egy tömb 150 kiló, a hűtés pedig 3-4 napot vesz igénybe, majd kézzel vágják fel. Az 5×5 cm-es méretet amerikai mintára vették alapul, mivel kényelmesen elfér egy standard whiskey-s pohárban. A kristálytisztaságnak és ezzel a magas minőségnek köszönhetően a jég lassabban olvad, tehát nem vizezi, csak hűti az italt.

Először csak kézműves jégben gondolkodtak, de hamar rájöttek, hogy az akkor sem generálna elég forgalmat, ha az egész ország területére szállítanának, így kezdték el árulni a sima, úgymond benzinkutas zacskós jeget, mint a konkurencia. Ez természetesen nem maradt észrevétlenül, a piacon lévő óriás konkurens mindent megtett annak érdekében, hogy ellehetetlenítse a működésüket. Hosszútávon azonban nem talált fogást rajtuk, így ma már viszonylag zavartalanul működnek.  

Nincs lehetetlen

Indulásuk óta már akkora rutinra tettek szert, hogy a legőrültebb kérésnek is eleget tudnak tenni, emellett pedig tanácsot is adnak pécsi és szegedi vállalkozások számára. “Mi szívesen segítünk másoknak, mert szerintem elég nagy ez a piac ahhoz, hogy megférjünk egymás mellett. Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb felkérése a Magyar Korcsolya Szövetséghez köthető, akik kérésére két különböző korcsolyát fagyasztottunk egy tömbbe. Vicces módon minél könnyebb egy tárgy, annál nehezebb jégbe zárni, mert nincs súly, ami lehúzná – gondolok itt például a virágszirmokra, vagy gyümölcsszeletekre. Volt már sokféle témájú fotózásunk, a nagyon extrém kérésekhez pedig egy jégszobrász ismerőstől kérünk segítséget.

Ami nehézséget okoz, hogy kísérletezni is csak a 150 literes tömb lefagyasztásával tudunk, ami nemcsak időigényes, de minden tekintetben sok energiát emészt fel. Egyszer a High Note Skybar kérésére szerettünk volna színes jegeket készíteni és adta magát az ételszínező ötlete. Mivel csak felülről láttuk a folyamatot, úgy tűnt minden rendben. Aztán mikor kiemeltük a kész tömböt, akkor láttuk, hogy a festék kizárólag a felső részre “szorult”, mert nem tudott megfelelően feloldódni a vízben. A piros jegünk most hibiszkusz teával, a kék pedig pillangóborsóval készül.”  

Kép: Artificer

A jelen és a jövő

Egy átlagos napjuk reggelén az előző nap kipakolt és összetört, zacskózott jegekkel megpakolják az autókat és a futárok elindulnak megfelelő címekre. Eközben az üzemben megkezdődik a jég feldolgozása. “Bendegúznak nagyon jó ötletei vannak a folyamatrendszert illetően, Máté a kollégák koordinálásában jeleskedik, én pedig főleg a tárgyalásokat, megrendeléseket intézem. Folyamatosan úton vagyunk, egész nap csöng a telefon, de még így is tele vagyunk tervekkel. Egy-két éven belül szeretnénk elköltözni tárnokra és egy sokkal fentarthatóbb üzemet létrehozni. Pályázat útján sikerült ott megszereznünk egy telket, ahol a kútból tudnánk vizet szerezni és lehetnének napelemek is, így most ez a projekt van fókuszban. Emellett folyamatosan tartunk workshopokat is, mert sokan nem tudják, hogy hozzák ki a maximumot a termékeink adta lehetőségből, így az edukáció is szívügyünk. Szerintem nagyon jó irányba tart a hazai bárkultúra, így rengeteg lehetőség van, amit még nem aknáztunk ki!  

Ha azonnal otthonod vagy bárod poharaiban szeretnéd látni az Artificer termékeit, ezen a honlapon minden fontos infót megtalálsz!  

Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE