fbpx

A nílusi sügér Afrika trópusi övezetében szinte minden édesvízi tóban megtalálható, általában ő a helyi menő arc, azaz a tápláléklánc tetején áll, pontosabban úszik, feltéve, hogy krokodilok nincsenek a közelben. A nílusi sügér az egyik legnagyobb édesvízi hal, két méter hosszúra és kétmázsásra is meg tud nőni. Az ókor óta fogyasztják a húsát, olyan népszerű volt, hogy Egyiptomban és Görögországban is elneveztek róla egy várost, az lett Latopolisz.

Hogy miért is horgászták annyira? Mert a húsa finom, tápláló, változatosan elkészíthető, és – bár ezt az ókorban még nem tudták – ma már filézve, porciózva is kapható, vagyis kiválóan alkalmas éttermeknek, szállodáknak, egyéb vendéglátóhelyeknek, de akár otthonra is, egy szombat estére.

A győri Zöldfa étterem séfjét, Felföldi Nándort is megihlette a nílusi sügérfilé és háromféle fogást varázsolt belőle, amelyek nem csak finomak, de gyönyörűek is, mint arról a séf saját fotói is tanúskodnak.

– Mindhárom ételt glutén- és laktózmentesen készítettem el. Az első fogás indiai ihletésű, nekem ez az ízvilág nagyon kedves. Pakora sügér (itt egy csicseriborsólisztből és indiai fűszerekből készült bundában sütöttem ki a halat) bulguros-hajdinás rizzsel és bengáli paradicsom chutney-val.

A második egy thai zöldségleves, kókusztejjel, lime-mal, korianderrel, a tetején nílusi sügér carpaccióval, azaz hajszálvékonyra szeletelt marinált hallal.

A harmadik pedig egy sütőtökkrémben megpörgetett rizstészta, amelyen egy kukoricalisztben megforgatott, hirtelen kisütött hal pihen, pirított földimogyoróval és sült cukkini-julienne-nel.

– Egyik jobban néz ki, mint a másik. Mit tapasztalt, milyen ezzel a nílusi sügérrel dolgozni?

– Nagyon könnyű. Jó a szerkezete, nem olyan, ami nyomásra folyamatosan ereszti a nedvességet, hanem inkább tömör a húsa. Egyesével van jéggel bevonva, így minimális veszteséggel lehet felhasználni, ár-érték arányban kiváló választás.

– Mit tanácsol, ha egy átlag háziasszony vásárol ilyet, mit tud készíteni belőle?

– Gyakorlatilag bármit, lehet rántani, roston sütni, és különböző köretekkel feldobni. A halakat én inkább roston szeretem elkészíteni, de tényleg remek alapanyag, bármit lehet belőle csinálni. Bőr nélkül kapható, így nem ugrik össze, nem fog letapadni. Roston sütés előtt ajánlok hozzá egy kis kukoricalisztet, abban meghempergetni, az felszívja a nedvességet, és rendkívül ízletes pörzsanyag képződik belőle és jól is mutat.

Tags: , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE