fbpx

A vendéglátással foglalkozó vállalkozások kényszerpályára kerültek. Olyan módszereket kell keresniük, amelyekkel alacsonyan tarthatják az energiaköltségeket. A kialakult helyzetben egész Európában az energiaszámlák növekedésével kell szembenézni. Hazánkban is többszörösére emelkedtek az üzemeltetési költségek, amit sok esetben szinte lehetetlen kigazdálkodni. A helyzet tarthatatlanná vált.

A tények

Európa-szerte a háztartások és a vállalkozások növekvő energia számlákkal néznek szembe. Ezek hátterében az ukrajnai-orosz invázió nyomán növekvő kereslet és a kínálattal kapcsolatos aggodalmak állnak. Az EU földgázának 21%-át Oroszországból importálta 2021-ben, így a tagországok és a nem tagországok magasabb energiaköltségeknek vannak kitéve. A kereskedelmi konyhákra gyakorolt ​​hatás jelentős áremelkedésekkel járt, amit senki nem kompenzált, vagyis a fogyasztóknak kell megtalálniuk a megoldást. Ennek fényében az energiaválság óriási motiváció a fenntarthatóbb gyakorlatok bevezetésében, és a költségek csökkentésében.

Fotó: Envato Element

A konyhák villamosítása elkerülhetetlen

Németországban az Oroszországból importált földgáz mennyiségét 11%-ra csökkentették. A cél az, hogy ez tovább zsugorodjon. Jelenleg Németország energiájának 46%-a megújuló forrásokból származik, mint például szél-, nap- és vízenergia. A világ számos részén ez a tendencia – például az Egyesült Államokban – a konyha villamosítása jelenti a költségek csökkentését és a hatékonyság növelését. Ugyan Európában ez már legalább 20 éve bevett szokás, most ezek a folyamatok kényszerűségből fel kell, hogy gyorsuljanak.

Kitchen appliances in professional kitchen in a restaurant, nobody

Tegye energiahatékonyabbá konyháját

Számos apróságra kell odafigyelni, amit eddig félvállról vetünk. Használat előtt ne kapcsoljuk be a főzőkészülékeket, hiszen hosszú távon ezek többórás működést is kitesznek. Ugyancsak érvényes ez a használat után, és ha lehetőség adódik rá, mikor nincs szükség rájuk a munkafolyamatokban, akkor is. A szellőzőrendszert csak indokolt esetben üzemeltessük. A felesleges járatás rengeteg plusz költséget jelent. Fokozottan érdemes odafigyelni a hűtők, hűtőkamrák ajtajára, hogy még véletlenül se hagyjuk nyitva. Amennyiben a szigetelésük elöregedett, mielőbb eszközölni kell a felújítást, így csökkenthetjük a fogyasztásukat. Akinek lehetősége adódik telepítse és használja az energiafelügyeleti rendszereket.

Denis Daveine a francia FCSI, Alama Consulting munkatársa: „Kétségtelen, hogy a berendezések szabályozási rendszerei (hűtés, főzés, szellőztetés) és a jobb szigetelés kialakítása hozzájárul az energiaköltségek csökkentéséhez. A különböző ellenőrző rendszerek is figyelmeztetnek a túlzott fogyasztásra, de ezeket gyakran nem követik. A személyzetnek ezen a téren óriási felelőssége van.”

Fotó: Envato Element

A munkavállalók szerepe

A szakácsok több generációja nőtt már fel az indukciós rendszerek mindennapi használatában. Tudnak fűtésről/nem fűtésről. Tudják azt is, hogy melyik berendezés hogyan befolyásolhatja az áram költséget. Tiszában vannak azzal is melyik étel elkészítése gazdaságosabb, például a vegetáriánus ételek valószínűleg energiatakarékosabbak, mint a húsfőzés. Egy steak főzése több energiát igényel, mint egy káposzta elkészítése. Egyértelmű, hogy a konyhában a meleg ételek elkészítése a sarkalatos pont, ezért a leginkább itt kell bevezetni szabályozásokat, alkalmazni innovációkat. Hatékonyabb berendezéseket kell alkalmazni, a régieket pedig felújítani. Fontos szerepet kap a személyzet tanítása is. A konyhai dolgozók oktatásával, az energiatakarékos munkarendszereinek alkalmazásával napi szinten érhet el egy vendéglátóhely megtakarításokat.

Fotó: Envato Element

A mosogatás

A cél minden esetben a kevesebb víz használata. Meg kell javítani a csöpögő csapokat, és mosogatógépeket alkalmazni. A kevesebb víz, kevesebb energiát jelent. Ez lehet az egyik legnagyobb újítás a hatékonyság érdekében.

Fotó: Envato Element

Fűtési, hűtési rendszerek

Egy hatékony konyhában minimális hőveszteség jön létre. Ma már a konyhák fűtésére van szükség, míg korábban ez nem volt szempont. Tehát a konyhai berendezések üzemeltetési költségeit igyekszünk csökkenteni, a helyiség fűtése többletköltséggel jár. Érdemes erre is odafigyelni és átgondolni szakemberrel (fűtéstervezővel) a lehetséges megoldásokat.

Frank Wagner FCSI élelmiszeripari tanácsadó„A központi hűtőrendszerhez speciális tervezőre van szükség. A rendszerek meglehetősen elterjedtek Németországban, mivel a kormány segít fedezni a telepítés költségeit, annak köszönhetően, hogy csökkentik a C0 2 -kibocsátást. Drámaian csökkentik az üzemeltetési költségeket. Még azokban az országokban is vonzóbbá válhat egy ilyen megoldás, ahol az állam nem ad pénzügyi segítséget, hiszen az energia árának növekedése miatt van értelme, hogy 10 gép helyett két gép üzemeljen azonos hűtőteljesítmény mellett. Sokat lehet megtakarítani, különösen, ha a hőt újrahasznosítjuk, például az épület fűtésére.”

Forrás: https://www.ktchnrebel.com/hospitality-rising-prices-save-energy/

Tags: , , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE