fbpx

Ha a vendéglátó szakmában dolgozol pályafronton biztosan felmerült már benned a kérdés, mi lehet az, ami miatt ilyen árkülönbség lehet két, látszólag egyforma pohár között. Ebben a bejegyzésben pontosan ezt a témát fogjuk körül járni!

Anyagválasztás

Kezdjük a legfontosabbal: az anyaggal. Az olcsóbb poharak általában egyszerűbb üvegből készülnek, míg a drágábbak esetében a kristály a leggyakoribb választás. A kristályüveg minősége, csillogása, vékony fala és hangja valóban lenyűgöző, de az anyag csak egy része a képletnek. Amikor egy kristályból készült borospohárról beszélünk, először a „vezető képességéről” kell megemlékeznünk. A kristály ugyanis jobban vezeti a hőt, mint az egyszerűbb üveg. Miért fontos ez? A bor hőmérséklete döntően befolyásolja az ízét és aromáját, így egy kristálypohár hűtőhatása segíthet a bor optimális hőmérsékletének megőrzésében. Az igazán magas minőségű borospohár árát ugyanis nem csupán az anyag, de a tervezés és a gyártás minősége is befolyásolja.

Fotó: www.envato.com

Tervezés

Amikor egy pohár ára 20.000 forintra vagy még magasabbra rúg, az gyakran azzal jár, hogy a tervezés során különös figyelmet szenteltek arra, hogy a pohár formája és mérete hogyan befolyásolja a bor ízét és aromáját. Egy jól megtervezett pohárban a bor „lélegezhet”, azaz megfelelően érintkezik a levegővel, ami kihozza belőle az ízeket és illatokat. Ezen túl, a pohár alakja hatással van arra is, hogy a bor melyik részén találkozik először a nyelvünkkel, ami szintén befolyásolja az ízérzékelést. A pohár formájának és méretének megtervezése pedig igazi művészet. A fehérborhoz például keskenyebb és magasabb poharat ajánlunk, mert így a bor hűvösebb marad, és az illatokat is jobban koncentrálja. A vörösborhoz viszont széles, nagyobb talpú pohár dukál, hogy a bor nagyobb felületen érintkezzen a levegővel, és így jobban kibontakozhasson.

Fotó: www.envato.com

Gyártás

Ha pedig a gyártásról beszélünk, a magasabb árkategóriájú poharak esetében sokszor kézi munkáról van szó, míg az olcsóbb verziókat gépek gyártják. A kézi munka révén a poharak egyediek, precízek és finomak lehetnek, ami természetesen megemeli a költségeket. A kézműves pohárkészítés hagyományos technikákat használ, melyeket generációkról generációra örökítettek. Minden egyes poharat kézzel formáznak, csiszolnak és políroznak, ami garantálja az egyedi és prémium minőséget. Az ilyen poharak készítése időigényes és szakértelmet igénylő munka, de az eredmény minden esetben lenyűgöző.

Tartósság

Az olcsóbb poharak hajlamosak lehetnek a karcolódásra, a törésre, és általánosan kevésbé bírják a strapát, míg a drágábbak, kiváló minőségű anyagból készült poharak sokkal tartósabbak, és hosszú távon is megőrzik szépségüket és funkciójukat, ami egy étterem esetében kulcsfontosságú. Természetesen, ha vendéglátóipari szereplőként gondolkodsz, számít a presztízs is. Egy elegáns, drága borospohár komoly benyomást tehet a vendégekre, és emelheti az étterem, a bár vagy a szálloda imázsát.

Fotó: www.envato.com

Egy magasabb árkategóriájú borospohár tehát minőségi anyagból készül, művészien tervezett, kézzel készült és tartós. De legfőképpen segít abban, hogy a bor a lehető legjobban érvényesülhessen. Viszont a döntés végül is a tiéd: az olcsóbb poharak is megfelelhetnek, ha nem akarsz nagy összegeket költeni, és nem számít a tökéletes borélmény. Minden esetben vedd figyelembe a saját igényeidet és lehetőségeidet!

Tags: , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE