Sokkal könnyebbnek érzem magam, tele vagyok energiával. Bár csak harmincéves vagyok, ám tizenéves korom óta nem voltam ilyen jó formában – mondja Gergő, aki korábban imádta a húsos ételeket, ám fél éve váltott vegánra.
„A COVID hozta az életembe ezt a változást. Az otthonról dolgozással együtt a kilók is felszaladtak, a mozgás pedig szinte a nullára redukálódott. Elsőként a hálón élő online edzéseket kerestem, ami jobban motiváló, mint a magányos edzés. Később én is elkezdtem összeállítani edzőprogramokat a barátoknak, és hetente egyszer a családomat is rávettem arra, hogy legyen közös online edzés. Nálunk ez nagyon jól működött, és valójában a kapcsolattartás egyik formájává vált, hiszen 3 országban élünk szerte a világban. Összeségében ez hozta meg a vegánságot. A húgom volt az első, aki vegán lett. Nála közrejátszott a laktózérzékenység, és az, hogy a tojásra allergiás lett.”
Gergő hozzátette, az is erőteljes hatás volt a vegánná válásban, hogy elkezdte figyelni a táplálkozását, és annak élettani hatásait. Rájött, hogy a tejtermékek őt is puffasztják, a hústól pedig elnehezül a teste. Ám amint elhagyta ezeket a táplálékokat, sokkal energikusabbnak és könnyebbnek érezte magát, mintha mázsás súlyok gördültek volna le róla.
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2021/11/vegan_uj_blog_banner-1024x326.jpg)
Később rájött arra is, hogy ha zöldségekből készít ételeket, akkor sokkal változatosabban táplálkozik, mintha húsos ételeket fogyasztana. Ráadásul megismert számos olyan zöldséget és fűszert is, amelyet korábban sosem fogyasztott. S bár korábban is szeretett főzni, ám most jóval nagyobb örömet okoz neki a konyhában való tevékenység.
S van még egy jelentős hozadéka Gergő számára a vegánságnak: 15 kiló úgy röpült le róla fél év alatt, hogy gyakorlatilag nem éhezett, nem fogyókúrázott, csak jobban figyelt a táplálkozásra.
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2021/11/vegetable-skewer-3317060_1920-1024x655.jpg)
A vegán táplálkozás előnyei:
Teljes értékű növényi étrendben a gyümölcsök, a zöldségek, a gombák, és a különféle magvak bőségesebb vitamin- (A, C, E ) és ásványi anyag- ( kálium, magnézium ) mennyiséget biztosítanak a szervezetnek.
- A növényi étrend rosttartalma fokozza a bélműködést.
2. A vegán étrenddel könnyebb megszabadulni a plusz kilóktól és megtartani a testsúlyt. Vizsgálatok igazolják, hogy a vegánok általában vékonyabbak, mint a húsfogyasztók.
3. A vegánoknak általában alacsonyabb a vércukorszintjük és kisebb az esélyük a kettes típusú diabétesz kialakulására. Kutatások azt is kimutatták, hogy a cukorbetegeknél a vegán étrend alacsonyabb vércukorszintet eredményez.
4. A vegán étrend csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Ezek közé tartozik a vastagbél-, a prosztata- és az emlőrák.
5. A friss gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, rostdús ételek fogyasztásával csökken a szívbetegségek előfordulása, valamint a magas vérnyomás kialakulásának kockázata.
6. Egyes tanulmányok szerint a növényi étrend pozitív hatást gyakorol az arthritis különböző fajtáira, továbbá csökkennek vagy elmúlnak a betegek bizonyos ízületi gyulladásai, fájdalmai.
A vegán étrend előnyeiről itt olvashatók bővebb információk. #