fbpx

Sokkal könnyebbnek érzem magam, tele vagyok energiával. Bár csak harmincéves vagyok, ám tizenéves korom óta nem voltam ilyen jó formában – mondja Gergő, aki korábban imádta a húsos ételeket, ám fél éve váltott vegánra.

„A COVID hozta az életembe ezt a változást. Az otthonról dolgozással együtt a kilók is felszaladtak, a mozgás pedig szinte a nullára redukálódott. Elsőként a hálón élő online edzéseket kerestem, ami jobban motiváló, mint a magányos edzés. Később én is elkezdtem összeállítani edzőprogramokat a barátoknak, és hetente egyszer a családomat is rávettem arra, hogy legyen közös online edzés. Nálunk ez nagyon jól működött, és valójában a kapcsolattartás egyik formájává vált, hiszen 3 országban élünk szerte a világban. Összeségében ez hozta meg a vegánságot. A húgom volt az első, aki vegán lett. Nála közrejátszott a laktózérzékenység, és az, hogy a tojásra allergiás lett.”

Gergő hozzátette, az is erőteljes hatás volt a vegánná válásban, hogy elkezdte figyelni a táplálkozását, és annak élettani hatásait. Rájött, hogy a tejtermékek őt is puffasztják, a hústól pedig elnehezül a teste. Ám amint elhagyta ezeket a táplálékokat, sokkal energikusabbnak és könnyebbnek érezte magát, mintha mázsás súlyok gördültek volna le róla.

Később rájött arra is, hogy ha zöldségekből készít ételeket, akkor sokkal változatosabban táplálkozik, mintha húsos ételeket fogyasztana. Ráadásul megismert számos olyan zöldséget és fűszert is, amelyet korábban sosem fogyasztott. S bár korábban is szeretett főzni, ám most jóval nagyobb örömet okoz neki a konyhában való tevékenység.

S van még egy jelentős hozadéka Gergő számára a vegánságnak: 15 kiló úgy röpült le róla fél év alatt, hogy gyakorlatilag nem éhezett, nem fogyókúrázott, csak jobban figyelt a táplálkozásra.

Fotó: Pixabay, zöldségnyárs

A vegán táplálkozás előnyei:

Teljes értékű növényi étrendben a gyümölcsök, a zöldségek, a gombák, és a különféle magvak bőségesebb vitamin- (A, C, E ) és ásványi anyag- ( kálium, magnézium ) mennyiséget biztosítanak a szervezetnek.

  1. A növényi étrend rosttartalma fokozza a bélműködést.

2. A vegán étrenddel könnyebb megszabadulni a plusz kilóktól és megtartani a testsúlyt. Vizsgálatok igazolják, hogy a vegánok általában vékonyabbak, mint a húsfogyasztók.

3. A vegánoknak általában alacsonyabb a vércukorszintjük és kisebb az esélyük a kettes típusú diabétesz kialakulására. Kutatások azt is kimutatták, hogy a cukorbetegeknél a vegán étrend alacsonyabb vércukorszintet eredményez.

4. A vegán étrend csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Ezek közé tartozik a vastagbél-, a prosztata- és az emlőrák.

5. A friss gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, rostdús ételek fogyasztásával csökken a szívbetegségek előfordulása, valamint a magas vérnyomás kialakulásának kockázata.  

6. Egyes tanulmányok szerint a növényi étrend pozitív hatást gyakorol az arthritis különböző fajtáira, továbbá csökkennek vagy elmúlnak a betegek bizonyos ízületi gyulladásai, fájdalmai.

A vegán étrend előnyeiről itt olvashatók bővebb információk. #

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE