fbpx

Rengeteg ötlet és tipp áll rendelkezésünkre, hogyan csökkentsük a rezsit vagy legyünk környezettudatosak a konyhában. A Konyhaszakértővel, Pál Attilával azonban egészen más megvilágítást kaptunk, mint, amiről eddig hallhattunk az energiatakarékosság témájában. Nézzük!

Pál Attilát Floridában értük utol telefonon, miközben további innovációs szemléletekre tett szert munkájához. Évek óta Konyhaszakértőként dolgozik, aki családi és nagyüzemi konyhák berendezéséhez ad teljeskörű tanácsadást. Itt nem csupán a helyes gépek, vagy konyhapult kiválasztására kell gondolnunk, hanem az emberre is a konyhában. Azt vallja, legyen szó egy konyhai munkahelyről, vagy a család központi helyéről, annak „jó helynek kell lennie”. Feltölt, jól esik oda bemenni, mert minden apró részlete megvan tervezve. Praktikus legyen, kézre álljon és olyan elrendezése, berendezése legyen, amivel csökkentjük a befektetett energiát és energiánkat.

Fotó: unsplash.com

Az energiatakarékosság leghatékonyabb megoldása az ember

„Beszélhetünk a gőzsütő vagy a hűtő helyéről, hogy ne egymás mellé tegyük a két ellentétes pólust, vagy az energiatakarékos égőkről, de itt, ennél jóval többről van szó. Első sorban az ember az, aki a legtöbb energiát használja el a konyhában, néhol feleslegesen is. Bevásárolunk, kipakolunk, szeletelünk, gondolkodunk, emelgetünk, órákon át főzünk, majd mosogatunk és újra pakolunk. Egyik gép sem közelíti meg ezt a teljesítményt és energiabefektetést. Ez az, amit szerintem, a legjobban át kell gondolni. A konyha szolgáljon ki minket, és ne pedig fordítva. Fontos, hogy megtaláljuk a saját mozgásterünket, a saját rutinszerű mozdulatainkat és e szerint rendezzük is be. Valójában ez az alapja mindennek.

Fotó: www.envato.hu

Igyekszünk mindent automatizálni, praktikus gépekkel, főként a nagyüzemi konyhákon. Mit javasol, melyek a leghasznosabbak?

Kicsit magam ellen beszélek, de valójában a nagyüzemi konyhákon van értelme a sok-sok gép beszerzésének, hogy időt, munkát és munkaerőt spóroljunk vele. A családi konyhákban kevésbé van erre szükség, főként a drága eszközökre. Ma már szinte mindegyik gép energiatakarékos, hasonló teljesítménnyel és nem kell a többfunkciós egyik technikai eszközből sem. Szerintem akár az üzemi, akár a családi konyhában a jó mosogatógép nagyon fontos, rengeteg energiát, időt spórol. Kell még egy jó sütő, egy szagelszívós főzőlap és nem kell mikró! Amit megtiltanék, az egyértelműen a mikró, ami az ételeket teljesen megöli és valójában egy szerkezetileg szétesett kalóriahalom marad csak a dobozban. Inkább azt mondom, melegítsünk a sütő gőz üzemmódjával, mert a havi számlákon aligha lesz érezhető, még ha fel is melegítjük az egész sütőt egy tál ételért naponta.

Mi a jövő, merre tart a konyhatechnológia?

A felelősségteljes gondolkodás jelenti a jövőt. Itt is a legtöbb dolog az embertől függ, hogy tudatosan átgondolja a napi teendőit, igényeit. Az üzemi nagykonyhákon a logisztika a legfontosabb, hogy mit, mivel főzünk, párolunk együtt, hogy állítjuk össze a heti menüt. Arra kell időt és energiát fordítanunk, hogy a lehető leggördülékenyebben menjen végbe a munka, amihez előre tudnunk kell, mennyi ember és milyen gép szükséges. A családi konyhákban ugyanígy. Rengeteg felesleges dologra pazaroljuk a figyelmet, minthogy hány percig megy a sütő, bekapcsoljuk-e a mosogatógépet. Ezzel szemben a laptopokat viszont egész nap nem kapcsoljuk ki, a mosdóban égnek a villanyok, és ezek azok, amelyek a havi számlánkon látszanak majd.

A világ egyre inkább az egyszerűsítés felé halad

Az egykaros daráló áram nélkül is működik – ráadásul nem romlik el, egy jó késsel bármit fel lehet szeletelni, főként, ha sokat ezek közül egy évben csak egyszer használunk. Nem kell felesleges gépeket venni csupán presztízsből, ez is hozzátartozik a környezetvédelemhez. Amire viszont nagyon kevesen gondolnak, az egyik lételemünk, a víz. A saját családomnak is első körben egy víztisztító berendezést vásároltam, ami szűri a szennyeződést, de az ásványokat megtartja. Az élethez a víz a legfontosabb, így én is ezt tartom a legfontosabbnak. Azt gondolom, hogy lehetünk környezettudatosak, energiatakarékosak, de egészen máshogy kell megközelítenünk ezt a kérdéskört. Sokkal egyszerűbb és egyúttal nehezebb is mindezt megvalósítani, mert az emberen múlik szinte minden, ahogy az is, hogyan indítja el vagy kapcsolja ki a gépeket akár egyetlen gombnyomással is.

Tags: , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE