fbpx

A hal, ami segíthet a mentális megbetegedésekben! Idős laposhal alkalmas az Alzheimer-kór megelőzésében, mivel a zsírsavak táplálják az agysejteket, és így megakadályozzák azok kihalását. Arról már nem is beszélve, hogy ritka finom!

Itt is laposhalak

Ha Grönland, akkor valószínűleg mindenkinek a hideg és a sarki fény jut eszébe. Azt már kevesen tudják, hogy a Föld egyik legnagyobb szigete. 90%-át jég fedi és csak 10%-on tudott az emberi életforma „normális” módon megmaradni. Ez a jégsziget adott nevet és élőkörnyezetet a grönlandi laposhalnak, mely az egyik legegészségesebb halfajta az egész Föld kerekén.

Fotó: Pixabay

Hazánkban leginkább két faj ismeretes. Az óriás laposhal, a halibut és a fekete laposhal, a grönlandi laposhal. A kettő között nem elhanyagolható különbség a méret, mivel az óriás laposhal akár több száz kilót is elérhet, addig a grönlandi 60-80 kg közé tehető. Az nem is kérdéses, hogy szeretik a hideg vizet, ez által a húsuk zsírosabb és puhább. Kifejezetten alkalmasak a nyári grillezésre, sütésre, ízük pedig markánsan feledhetetlen élményt adhat. A halibut az egyik legdrágább halételek közé tartozik, mivel rendkívül zord körülmények között tudják csak halászni, és átlagosan éves szinten az igényeket nézve kevés áll rendelkezésre.

A grönlandi laposhal grillezésre tökéletes

Fotó: wikipédia

Rugalmas, zsíros, fehér húsa miatt igazi csemege. Pontosan ezért kifejezetten javasolt a tavasztól őszig tartó intenzív grillezésekhez. Persze ilyenkor a jó szaftos marhahúsok viszik a prímet, de ha már kerti sütögetésre adjuk a fejünket, nem szabad kihagyni a csodálatos grönlandi laposhalat!

A halibut grillezésének számos előnye létezik. Elsősorban nem kell túl nagy mennyiség belőle, ezért relatív gyorsan elkészíthetőek a teljesen kész fogások. Fontos az, hogy nincs szükség a már nálunk megszokott agyon fűszerezésre, mivel zsíros húsának zamata már magában is tökéletes. Előnyként lehet azt is felsorolni, hogy akár még a kezdő grillezők is könnyedén boldogulnak vele.

Fotó: MATUSZVAD

Egyszerű és nagyszerű

A grillünket készítsük elő úgy, hogy ha fa- vagy széntüzelésű, hagyjuk kicsit magában. A hal grillezéséhez közepes hőfokra lesz szükségünk. A halfilét dögönyözzük át egy kis olívaolajjal, de csak érzéssel. A filéket sózzuk, borsozzuk, és szeretettel lapogassuk meg. Ennyi előkészítés bőségesen elegendő lesz, majd helyezzük a rácsra. A sütés 4-5 percet fog igénybe venni, természetesen fordítsunk rajta félidőben. Mikor azt tapasztaljuk, hogy a hal széle enyhén barnulni kezd, álljunk készen, várjunk még 10-20 másodpercig és vegyük le a grillről. Tálaláskor locsoljuk meg limelével. Köretnek hozzá friss saláta dukál.

Fotó: Pixabay

A grönlandi laposhal tényleg csodahal

Az már számtalanszor lerágott csont, hogy hazánk halfogyasztása messze elmarad az átlagtól. Márpedig a hal – akár édesvízi, akár sósvízi – kifejezetten támogatja a szervezetünket. A halak alapvetően kevés koleszterint tartalmaznak, ami felelős számos népbetegségnek titulát problémáért. Nagy mennyiségben található bennük a szervezet számára fontos foszfor, jód, fluor, szelén, vas, kálium és kalcium, továbbá rendkívül gazdagok A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitaminokban.

Az egyik legfontosabb pedig az, hogy a halhús jelentős forrása az Omega-3 zsírsavaknak! Egész életünk folyamán fontos a szervezetünk számára, hiszen rengeteg betegség megelőzhető vele, és a fejlődésben is óriási szerepet játszik. Kifejezetten fontos a mentális betegségek elkerülése érdekében, mivel csökkenti a demencia, az Alzheimer-kór és a stroke kialakulásának a lehetőségét. A telítetlen zsírsavak leginkább akkor fejtik ki a hatásukat, ha friss halat fogyasztunk. Erre egyértelműen rámutatnak a statisztikai adatok is, miszerint a nagy halfogyasztó nemzeteknél kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés, sőt, hosszabb az életkor.

A halibut húsának fogyasztása kiemelkedően segít a szervezet méregtelenítésében. A magas szeléntartalomnak köszönhető ez, mely a máj állapotát javítva megszabadíthatja a vért a káros anyagoktól.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE