fbpx

A hal, ami segíthet a mentális megbetegedésekben! Idős laposhal alkalmas az Alzheimer-kór megelőzésében, mivel a zsírsavak táplálják az agysejteket, és így megakadályozzák azok kihalását. Arról már nem is beszélve, hogy ritka finom!

Itt is laposhalak

Ha Grönland, akkor valószínűleg mindenkinek a hideg és a sarki fény jut eszébe. Azt már kevesen tudják, hogy a Föld egyik legnagyobb szigete. 90%-át jég fedi és csak 10%-on tudott az emberi életforma „normális” módon megmaradni. Ez a jégsziget adott nevet és élőkörnyezetet a grönlandi laposhalnak, mely az egyik legegészségesebb halfajta az egész Föld kerekén.

Fotó: Pixabay

Hazánkban leginkább két faj ismeretes. Az óriás laposhal, a halibut és a fekete laposhal, a grönlandi laposhal. A kettő között nem elhanyagolható különbség a méret, mivel az óriás laposhal akár több száz kilót is elérhet, addig a grönlandi 60-80 kg közé tehető. Az nem is kérdéses, hogy szeretik a hideg vizet, ez által a húsuk zsírosabb és puhább. Kifejezetten alkalmasak a nyári grillezésre, sütésre, ízük pedig markánsan feledhetetlen élményt adhat. A halibut az egyik legdrágább halételek közé tartozik, mivel rendkívül zord körülmények között tudják csak halászni, és átlagosan éves szinten az igényeket nézve kevés áll rendelkezésre.

A grönlandi laposhal grillezésre tökéletes

Fotó: wikipédia

Rugalmas, zsíros, fehér húsa miatt igazi csemege. Pontosan ezért kifejezetten javasolt a tavasztól őszig tartó intenzív grillezésekhez. Persze ilyenkor a jó szaftos marhahúsok viszik a prímet, de ha már kerti sütögetésre adjuk a fejünket, nem szabad kihagyni a csodálatos grönlandi laposhalat!

A halibut grillezésének számos előnye létezik. Elsősorban nem kell túl nagy mennyiség belőle, ezért relatív gyorsan elkészíthetőek a teljesen kész fogások. Fontos az, hogy nincs szükség a már nálunk megszokott agyon fűszerezésre, mivel zsíros húsának zamata már magában is tökéletes. Előnyként lehet azt is felsorolni, hogy akár még a kezdő grillezők is könnyedén boldogulnak vele.

Fotó: MATUSZVAD

Egyszerű és nagyszerű

A grillünket készítsük elő úgy, hogy ha fa- vagy széntüzelésű, hagyjuk kicsit magában. A hal grillezéséhez közepes hőfokra lesz szükségünk. A halfilét dögönyözzük át egy kis olívaolajjal, de csak érzéssel. A filéket sózzuk, borsozzuk, és szeretettel lapogassuk meg. Ennyi előkészítés bőségesen elegendő lesz, majd helyezzük a rácsra. A sütés 4-5 percet fog igénybe venni, természetesen fordítsunk rajta félidőben. Mikor azt tapasztaljuk, hogy a hal széle enyhén barnulni kezd, álljunk készen, várjunk még 10-20 másodpercig és vegyük le a grillről. Tálaláskor locsoljuk meg limelével. Köretnek hozzá friss saláta dukál.

Fotó: Pixabay

A grönlandi laposhal tényleg csodahal

Az már számtalanszor lerágott csont, hogy hazánk halfogyasztása messze elmarad az átlagtól. Márpedig a hal – akár édesvízi, akár sósvízi – kifejezetten támogatja a szervezetünket. A halak alapvetően kevés koleszterint tartalmaznak, ami felelős számos népbetegségnek titulát problémáért. Nagy mennyiségben található bennük a szervezet számára fontos foszfor, jód, fluor, szelén, vas, kálium és kalcium, továbbá rendkívül gazdagok A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitaminokban.

Az egyik legfontosabb pedig az, hogy a halhús jelentős forrása az Omega-3 zsírsavaknak! Egész életünk folyamán fontos a szervezetünk számára, hiszen rengeteg betegség megelőzhető vele, és a fejlődésben is óriási szerepet játszik. Kifejezetten fontos a mentális betegségek elkerülése érdekében, mivel csökkenti a demencia, az Alzheimer-kór és a stroke kialakulásának a lehetőségét. A telítetlen zsírsavak leginkább akkor fejtik ki a hatásukat, ha friss halat fogyasztunk. Erre egyértelműen rámutatnak a statisztikai adatok is, miszerint a nagy halfogyasztó nemzeteknél kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés, sőt, hosszabb az életkor.

A halibut húsának fogyasztása kiemelkedően segít a szervezet méregtelenítésében. A magas szeléntartalomnak köszönhető ez, mely a máj állapotát javítva megszabadíthatja a vért a káros anyagoktól.

Címkék: ,,,,,,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE