fbpx

Azt mondják, a csirkemell a legegyszerűbben elkészíthető alapanyag még a kezdők számára is. Részben igaz ez az állítás, de vannak aranyszabályok, amiket be kell tartanunk, ahhoz, hogy igazán finom legyen.

www.pixabay.com

Amikor a kezünkbe kerül egy szépen formázott, csont és hártya, bőr nélküli csirkemellfilé, amiről még a belső filé is hiányzik, a látvány azonnal megihlet. Nem kell vele különösebben előkészülni, mert azonnal és ráadásul pillanatok alatt elkészülhet belőle egészben, töltve, szuvidálva és szeletelve is egy főétel. Ami viszont elkerülhetetlen, hogy kívül, belül ízesítenünk kell. Ehhez a séfek legjobb módszere a sóban való pácolás, akár minimálisan is, de fontos. Az előre sózott húsok ugyanis belsőleg is ízesek és zamatosak lesznek, átjárja a só, így nem kíván különösebb fűszert, csak egy szezonális köretet mellé.

Sóban pácolás – csirkemellfilé : Manapság többnyire szuvidálás előtt alkalmazzák, hogy 10%-os sós vízben pácolják a húsokat, így egyenletesen járja át a só az alapanyagot. Kiváló módszer, ráadásul az elállóságát is növeli az adott húsnak. Grillezés, panírozás, frissen sütés előtt is ajánlott!

A csirkemell is el lehet rontani

Kiklopfolják, nyomogatják sülés közben, agyonfűszerezik és a végén csodálkoznak, hogy egy cipőtalphoz hasonlítjuk a végeredményt. A csirkemellfilé 8- 12 perc alatt elkészül, vastagságtól függően, ha elősózott, akkor pedig még gyorsabban. Nem szabad túl vékonyra vágni, inkább az egészbensütés javasolt és az azután való szeletelés. A szaftok ugyanis leginkább akkor maradnak benne, ha a rostok egyben maradnak. Gyakori válasz, hogy azért sütik szeletekben, mert úgy ízesebb lesz mindkét oldala, de erre jól bevált módszer alkalmazható. Az egészben sült csirkemell igazán csak pihentetés után szeletelhető szépre, amit érdemes egy kis szafttal meglocsolni. A legjobb, ha abban a serpenyőben, amiben sült, egy kis barnacukrot pirítunk, néhány fűszert, egy kis fehérborral felöntjük és végül hideg vajkockákkal besűrűsítjük. Így, amíg pihen a hús el is készül 4-5 perc alatt a szósz, amivel le lehet locsolni a rózsaszínbelsejű hússzeleteket és ízesebb lesz, mintha vékony szeletekben sütöttük volna.

Csirkemellfilé salátaágyon. www.pixabay.com

A csirkemell legjobb helye

A humorestek jól bevált poénja a csirkemellfilé „salátaágyon”. Mindenféle megközelítésben hallhattuk már, hogy ki és hogyan fekszik le egy salátából készült ágyra. A csirkét sajnálják és egyúttal számos megjegyzés érkezik arra, hogy ez egy igazán sovány étel, ami sem nem laktató, sem pedig ízletes, csak kényszerből fogyasztják a diétázók. Hölgyeim, uraim, már pedig egy csirkemell egy őszi salátaágyon maga a tökély, ha az odafigyeléssel készül. A csirkemell ugyanis sok esetben az íztelensége és szárazsága miatt vált népszerűtlenné, egy saláta pedig pontosan ugyan ezen okok miatt. Viszont, ha jól megsütjük, a salátába pedig olajak, sült zöldségek, pirított magvak és fanyar sajtok kerülnek, inkább fogják ezt választani a vendégek, mint a krumplipürét oldalassal.

www.pixabay.com

Egészben is tölthető!

A csirkemell szószban úszó főfogás is lehet, mi több, még a wellington is kiváló belőle egy-egy őszi gombaraguval karöltve. Fontos azonban, hogy előzőleg ízesítsük. Elősózással, olajos- savas pácolással és a sütésnél is kellő figyelmet szenteljünk rá. Tárolását illetően a vendéglátóhelyek a gyorsfagyasztott megoldást kedvelik, ami által jól tárolható, adagonként olvasztható és nem veszít a prémium minőségéből. Tehát, az állítás, miszerint a csirkemellfilé profik és kezdők kezében egyaránt tökéletesre készül, igaz lehet, ha az említett aranyszabályokat egytől-egyig betartjuk.

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE