fbpx

A sónak sokféle formája létezik, így néha nehéz kiválasztani a megfelelőt bizonyos fogásokhoz. Ez a rövid útmutató ismerteti a különböző sókat, és elmagyarázza, hogyan használhatod őket a legjobban a konyhádban!  

Asztali só

Az asztali só a legtöbb konyhában megtalálható mindennapi fehér, szemcsés só. Leggyakrabban sóbányákból bányásszák, majd finomítják, hogy eltávolítsák az egyéb ásványi anyagokat, amíg tiszta vagy közel tiszta nátrium-klorid nem lesz belőle. Az asztali sót gyakran jódozott sónak nevezik, ami arra utal, hogy a gyártó jódot adott hozzá. Ez a gyakorlat a huszadik század elején kezdődött a kormány ösztönzésére, hogy csökkentsék a pajzsmirigyproblémák, például a golyva előfordulását, amely a pajzsmirigy jódhiány okozta megnagyobbodását jelenti. Az asztali só ízre enyhén fémes és könnyen túltengővé válhat. 

Kő vagy parajdi só

A kősó durva, és általában a víz elpárolgása során visszamaradt ősi sólerakódásokból bányásszák. Kevésbé finomított, mint a mindennapi konyhasó, és több ásványi anyagot, valamint gyakran több szennyeződést tartalmaz. A kősó főzéshez jó, és a legjobb, ha sóőrlőben használjuk. Jól használható a blansírozó vízben – ha sót adunk a vízhez, az megnöveli a forráspontját, és így csökkenti a főzési időt. Bemutatási célokra is hasznos, például az osztrigák alá, hogy azok ne boruljanak le, és a látványnak sem utolSÓ. Íze attól függően, hogy milyen régióban bányásszák, eltérő lehet, és érdekes tulajdonságokkal rendelkezhet. Általában enyhe és kissé földes ízű. 

Kóser

A parajdi sóhoz hasonlóan a kóser sót is bányásszák, de a feldolgozás és a csomagolás a zsidó irányelvek szerint történik. Ez azt jelenti, hogy nem adnak hozzá adalékanyagokat vagy vegyi anyagokat, vagyis a kóser sót nem dúsítják jóddal. Íze és állaga meglehetősen egységes. 

Himalájai

A himalájai só, más néven rózsaszín só egyfajta kősó, amelyet a Himalája régiójában, elsősorban Pakisztánban bányásznak. Jellegzetes rózsaszín színét a sóban található nyomelemek, például a vas-oxid miatt kapja. Ásványi anyagtartalma miatt gyakran a hagyományos asztali só egészségesebb alternatívájaként forgalmazzák. Fontos azonban megjegyezni, hogy ásványi anyag tartalma nagyon alacsony, és az egészségre gyakorolt előnyei tudományosan nem bizonyítottak. Ma már mindenütt jelen van a világ boltjaiban, és gyakran használják esztétikai vonzereje miatt. 

TENGERi

A tengeri só többféle formában létezik: szemcsék, nagy kristályok és pelyhek. Szűrt, magas sótartalmú tengervízből termelik ki párologtatással. Ahogy a víz elpárolog, sókristályok kezdenek kialakulni. A kristályokat hagyják leülepedni, majd eltávolítják, lecsöpögtetik és megszárítják. A tengeri só (csakúgy, mint a tenger gyümölcsei) természetes módon tartalmaz jódot, így nincs szükség arra, hogy kiegészítésként hozzáadják. Főzéshez használva a tengeri só zökkenőmentesen keveredik az étellel. Az asztalnál használva enyhe sós ízt kölcsönöz, anélkül, hogy más sók sós ízűvé válnának, vagy az ajkakra “tapadnának” 

Forrás

Tags: , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE