fbpx

Az év utolsó estéje különleges mindenki számára. Számos hagyomány kel életre, hiszen az új évet köszöntjük. Ezek szerves részét képezik azok az alapanyagok, ételek, melyeket tipikusan ilyenkor készítünk és fogyasztunk el. Nem is lenne igazi a szilveszter ezek nélkül.

Fotó: Pixabay

Mit ünneplünk december 31 -én

A múltat, egy egész évet tudhatunk a hátunk mögött, mely már az enyészeté. Mindenki számára akadnak olyan történések, amik kellemes, vagy éppen szomorú emlékekkel gyarapították életét. Ezen az estén elengedjük ezeket, és átadhatjuk magunkat az elkövetkezendőnek. Különféle ceremóniákat alkalmazunk, ennek fontos részét képezik az ételek és az italok. Próbáljuk megidézni a bőséget a jövő számára, és ezt jelképesítjük az általunk elfogyasztott fogásokban is. Természetesen ennek az ünnepnek is megvannak a tipikus ételei, amik ilyenkor minden vendéglátóhelyen, otthonban terítékre kerülnek.

Fotó: Pixabay

Az utolsó vacsora és a hajnali fogások

Az új év első éjszakáján sem vagyunk restek jókat enni, és alaposan megtömni a hasunkat kedvenceinkkel. Az ilyenkor szokásos választék elég széles. Vannak, akik bőséges, több fogásos vacsorával köszöntik az új esztendőt, és olyanok is, akik csak falatkákat fogyasztanak. A szokványos egytálételek, az ünnepekről megmaradt fogások ezen a napon jellegzetes kellékek. Ez a nap általában kitolódik egészen másnap hajnalig, így a vacsora után még vár mindenkire legalább egy étkezés. Mivel ilyen ritkán fordul elő, nincsenek is erre a falatozásra kőbe vésett szabályok.

A szerencsét hozó étel

lencse, legyen az leves, vagy főzelék formájában, a legtöbb háztartásban terítékre kerül. Mivel sok kicsi apró szemből áll, a pénzt hivatott jelképezni. Ezért a babona szerint ennünk kell, és minél többet annál bőségesebb lesz az új esztendőnk. A másik jelentése az anyagi jóléten kívül az egészség, mivel bővelkedik vitaminokban, ezért jó, ha egész évben fogyasztjuk. A főzelék nem tipikusan elegáns étel, de ilyenkor nyugodtan bármilyen körülmények között tálalhatjuk.

Fotó: Pixabay

káposzta ugyancsak a bőség jelképe. Hazánkban előszeretettel fogyasztjuk a töltöttkáposztát, ami egész évben rendszeres vendég a terítékeinken és a szerencsehozó ételek közé sorolhatjuk. Egyes nemzeteknél, minden olyan alapanyag, ami zöld leveles, helyet kap a szilveszteri asztalon. Ezért nyugodtan fogyasszunk az anyagi jóllétünk miatt spenótot, vagy bármiféle salátát, amik színeikkel vidámabbá teszik az ünnepi asztalt. Ezekhez persze ízlés szerint tehetünk különféle önteteket.

Fotó: Pixabay

Szilveszteri virsli minden formában

Elmaradhatatlan eleme a szilveszteri menünek. Előnye, hogy sokféle formában elkészíthetjük, és nem is tart túl sokáig. A legegyszerűbb, ha a virslit megfőzzük és a tradicionális módon, mustárral, kenyérrel elfogyasztjuk. Persze azért lehet variálni bőséggel. Készíthetünk hozzá salátákat, ehetjük édes és sós süteményekkel, tunkolhatjuk bármiféle mártásban. Süthetjük, tölthetjük és csavarhatjuk, elkészíthetjük rakottan tésztával, burgonyával, bundázhatjuk, de akár készíthetünk egy igazán laktató virslisalátát, hagymával és savanyúsággal.

Fotó: Pixabay

A laktató malacsült

Lényege, hogy bőséges, viszont nem árt jó előre elkezdeni a sütést. Nem kell hozzá sok minden, csak egy méretes malacka, egy serpenyő és egy sütő alkalmatosság. A receptek és a variációk száma ebben az esetben is rengeteg. Tűzdelhetjük fokhagymával, süthetjük burgonyával és tölthetjük ízlés szerint. Egy igazán jó malacsült jól néz ki az asztalon, nem beszélve arról, hogy ugyancsak fogyaszthatjuk kenyérrel, megmaradt kötettel, salátával. Abban biztosak lehetünk, hogy nem fog senki éhen maradni.

Fotó: Pixabay

Kiadós levesek

frankfurti leves és a korhelyleves lehet a legjobb választás. Alapvetően felfoghatjuk úgy is, mint egytálétel, főleg, ha péksüteményt is eszünk hozzá. Jó előre elkészíthető, gyorsan meg lehet melegíteni, és laktató. A korhelylevesre még azt is mondják, hogy tökéletes a másnaposság ellen, így nem árt nagyobb mennyiséget készíteni belőle. Bár nem általános szokás, de ha szilveszterre elkészítünk egy Jókai bablevest sűrűn és csülökkel, biztosan sokan fognak belőle repetázni reggelig.

Fotó: Pixabay

Hidegtálakon röcögő kocsonyák

A szilveszteri menüvel nem hibázhatunk, ha amolyan svédasztalos megoldást választunk. Jó előre elkészíthetünk szendvicseket, amiknek feltétjét sokféleképpen cifrázhatjuk. Szalámik, sajtok, halak, sültek, saláták tömérdek variációját elkészíthetjük. Bár megosztó étel, de sokan szeretik a tatárt, ami magában és pirítóssal is tökéletes választás lehet. Jó magyar szokás szerint pedig a tálakban felsorakoztatott kocsonya, a legtöbb vendég örömére kerülhet az asztalra. Sokan nem csak azért szeretik, mert finom, hanem mert a kocsonyás állaga még vicces is lehet.

Fotó: Pixabay

Aprósütemények minden mennyiségben

Nem árt felkészülni arra, hogy az italok mellé legyenek megfelelő kísérő falatok. Azok a sütemények tökéletesek, amik esetleg megmaradtak a karácsonyi kavalkádból, de érdemes néhány tepsivel jó előre legyártani. Ami viszont fontos, hogy ilyenkor inkább a sós sütemények felé tendál mindenki. Sajtos rúd, pogácsa (túrós, sajtos, tepertős), baconos ropogós, sajtos roló. Az sem árt, ha édes finomságokat is felhalmozunk, biztosan el fog fogyni. A ropi, a chips, a sós mogyoró estéjének is nevezhetjük a szilvesztert, de a házi sütemények biztosan legyőzik őket.   

Fotó: Pixabay
Tags: , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE