fbpx

Széles felhasználhatósága miatt a hamburgerzsemle – köznapi nyelvén buci – az egyik legfontosabb pékáru, melyet az éttermek igénybe vesznek. Ez azért lehetséges, mert mára a hamburger nem csak az utcai étkezés, a street food alapvető étele, hanem felkerült az éttermek palettájára is. Egy olyan fogás, mely kihagyhatatlan az étlapok felhozatalából.

A gyorsaság előnye

A kész, félkész, és fagyasztott termékek kétségtelenül a vendéglátó szektor működését segítik elő. A MATUSZ – VAD termékei is részben ehhez igazodnak. Nem csak időt, hanem rengeteg energiát is spórolhat vele a vállalkozás, így a működtetés költségei is kiszámíthatóak. A magas és állandó minőség garantált, a hamburgerzsemlék választékában is.

A hamburger őshazája valójában Európa, azon belül is Hamburg városa.

Fotó: Envato elements

Mi az a hamburger?

Egyből mindenki rávágná, hogy a legismertebb ételek egyike, amit amerikából eredeztetnek, de ez persze csak urbánus legenda. A hamburger őshazája valójában Európa, azon belül is Hamburg városa. A most ismert formájában nem olyan rég létezik. A mai megjelenése korántsem újkeletű, sőt az emberiség már elég régóta fogyasztja. A története, a kontinensen át zajló fejlődése elég messzire nyúlik vissza, viszont a benne található húspogácsa már a Római Birodalom idején is létezett. A nyers húst már akkor is felaprították, megformázták és szabad tűzön kisütötték. A történelem során sok vándorló nép így készítette el mindennapi ételét, maximum a fűszerezés az, amit különbséget jelentett. A burger, vagyis a burgerbuci kialakulásában nagy szerepe volt John Montagunak, más néven Sandwich grófság lordjának, akinek az első szendvicseket köszönhetjük. A két kenyér közé illesztett húsdarab egyszerűsége miatt gyorsan el is terjedt.

Eleinte kenyér közé tették a húst, ami jószerével könnyedén ki tudott potyogni. Az hamburger buci ennek köszönheti létrejöttét.

Fotó: Envato elements

Hogyan lett a szendvicsből hamburgerzsemle?

Amerika meghódításával kezdődött az egész. Rengetegen utazták át az Észak -Atlanti óceánt, egy jobb élet reményében. Ennek okán sok kikötőváros is arra specializálódott, hogy ezt az akkor még hosszú utat kiszolgálja. Köztük volt Hamburg városa is. Az Amerikába letelepedett emberek természetesen az otthonról hozott szokásokat követték, és azokat az ételeket is árulták, amit megszoktak. Hamburg híres volt a steakjeiről, ezért úgy nevezték el Hamburg -steak. Eleinte kenyér közé tették a húst, ami jószerével könnyedén ki tudott potyogni. Az hamburger buci ennek köszönheti létrejöttét. A monda szerint egy utcai kifőzde tulajdonosa megelégelte, hogy folyton visszajönnek hozzá a vevők reklamálni, ezért a kerek húspogácsához illeszkedő pogácsákat gyúrt, azokat kisütötte és ebbe helyezte bele a húst. Így a vevői akár menet közben is kényelmesen el tudták fogyasztani az ételt. Így nem csak egyszerűbbé tette az étkezést, hanem gyorsabbá is a saját munkáját. Megoldását egyszerűsége miatt sokan átvették, és gyorsan el is terjedt.

Az igazi „hamburgerbuci forradalom” valójában a gyorséttermi hálózatok térhódításának köszönhető.

Fotó: Envato elements

A hamburgerzsemle világhódító útja

Több történet is szól arról, miként terjedt el. A hamburgerzsemléket több formában és méretben is készítették. A lényeg mindig a hús alakjához való alkalmazkodás volt. Egy ideig divatos lett a hosszúkás, elnyújtott péksütemény, előfordult az édes buci, sőt fánkokba is belehelyezték a húspogácsákat. Az igazi „hamburgerbuci forradalom” valójában a gyorséttermi hálózatok térhódításának köszönhető. Richard és Maurice McDonald 1940-ben nyitották meg első éttermüket Pasadénában. Olyan megoldást kellett alkalmazniuk, aminek a segítségével gyorsan, egyszerűen és nagy mennyiségben el tudták látni a vendégeket. 1954-ben Ray Kroc belépett a McDonald’s életébe, aki végül meg is szerezte azt. A menü akkor sem volt széles, főkép hamburgereket, sült krumplit és üdítőitalokat árultak. Ahogy a franchise kinőtte magát és világszintű vállalkozássá duzzadt, úgy a burger is vele együtt lett ismert étel. Ez után sokan utánozták, és egyre több fajtája jelent meg, melynek köszönhetően elindult a burgerbucik fejlődése is.

Nem kérdéses, hogy a burger az az étel, ami képes volt megváltoztatni a gasztronómiát.

Fotó: Envato elements

Miért legyen a vendéglátó egységben hamburgerzsemle?

Nem kérdéses, hogy a burger az az étel, ami képes volt megváltoztatni a gasztronómiát. Egy olyan eledel, amit rengetegféleképpen el lehet készíteni, nem beszélve arról, hogy nagyon gyorsan. Az igényekhez könnyen lehet változtatni, akár vega, vegán fogások is készíthetők belőle. A burgerzsemléhez szinte minden – a konyhán fellelhető -alapanyagot hozzá tudunk illeszteni. Elkészítése viszont időigényes, kézimunka, kenyérsütőgép, sütő- és időigényes. Ennél egyszerűbb és praktikusabb megoldás a már késztermék, ami a MATUSZ – VAD kínálatában is megtalálható.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE