fbpx

Aki nem tudná mit jelentenek ezek a szavak, nem árt, ha végigolvassa ezt a cikket. Az egyik legismertebb és szezonálisan leginkább preferált alapanyagról van szó, mely mindig meghatározó szerepet tölt be az éttermek palettáján. Számos formában elkészíthető, és rengetegféle módon felhasználható. A szezonalitás mellett vannak olyan tulajdonságai is, amik miatt érdemes fogyasztani.

Fotó: Pixabay

Nekünk már furcsa kifejezések

Ha végig lapozgatunk egy régi szakácskönyvet, nem kérdéses az a tény, hogy belefutunk olyan kifejezésekbe, szavakba, amik már szinte elfeledten csüngenek a nép száján. Mikor nagyszüleink kézzel írt receptjei kerülnek elő, a megporosodott kézzel írt szövegek értelmezése olykor nehézséget is jelenthet. Ha valahol azt olvassuk, hogy csirág, nyúlárnyék, harcsó, vagy dalkedli – elkezdjük vakarni a fejünket.

Csirág: (Asparagus officinalis) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe és a spárgafélék (Asparagaceae) családjába tartozó faj.

Dalkedli: egy cseh ihletésű fánkféle. Édes, kellemesen lágy, kelt tésztából készül, általánosan baracklekvárral töltik.

Harcsó, a marhahús: grúz marhahúsleves, melynek tradicionális elkészítési módjai vannak. Általában marhaszegyből szilvás-paradicsomos szósszal készítik, amibe diót és koriandert is tesznek.

Fotó: Pixabay

Nyúlárnyék –  a szezonális alapanyag

A nyúlárnyék, csirág, vagy ismertebb nevén spárga, nem más, mint a kora nyár zöldségeinek szuperhőse. Leginkább különféle ételek mellé készítenek belőle köretet, de levesnek, salátának is előszeretettel használják. Ebben az időszakban roskadoznak tőle a zöldségstandok és beszállítók polcai, ami egyáltalán nem véletlen. Mivel a spárga gasztronómiai felhasználásának lehetőségei rendkívül szerteágazóak, nincs olyan egység, aki valamilyen formában ne jelenítené meg az étlapon. Kiváló élettani, biológiai értékének köszönhetően az elmúlt években nem csak a gasztronómiai fedezte fel, hanem a háztartásokban is egyre nagyobb szerepet játszik. Egészséges, energiadús, és roppant tápláló alapanyag.

Fotó: Pixabay

Spárgatörténelem

A spárga Európában és Ázsiában egyaránt őshonos, és mindkét kontinensen zömmel tenger- és folyópartokon él. Már az óegyiptomiak is ismerték. Az ógörögök az általuk ismert másik spárgafajt, az Asparagus acutifoliust fogyasztották. Nevét is azóta használják, az asparagos szó ugyanis görögül fiatal hajtást jelent. Első írásos nyoma Hippokratész munkájában lelhető föl, az i. e. 460–370 körüli időből – tehát a spárga már hosszú évszázadok óta az emberiség szolgálatában áll. Akkoriban főként gyógyhatása miatt tartották becsben, kevésbé volt a mindennapi étkezés része. Ételalapanyagként a rómaiak kezdték használni, amiről a fennmaradt termesztési útmutató tanúskodik az idősebb Marcus Porcius Cato (i. e. 200 körül) feljegyzéseiből. Az első spárgák nyomait a régészek mégsem az antik Hellász, hanem az ókori Kínai Birodalom területén találták meg, ahol már Kr. e. 5000 táján gyógynövényként használták hurutos megbetegedések, hólyagproblémák, valamint fekélyek kezelésére.

Fotó: Pixabay

A spárga tudatos termesztése és felhasználása

Európában a spárga tudatos termesztése több évszázados múltra tekint vissza. Egészen a keresztes hadjáratokra vezethető vissza, mikor is a lovagok hoztak magukkal spárgamagokat. A 16-17. századtól kezdve jelent meg, mint termesztett kerti növény. Üzemi méretű termesztése jóval később kezdődött, mindösszesen 100 éve lett mérvadó, elismert és nagyobb mértékben termesztett növény. A spárga termesztésének területi eloszlása nem mondható jelentősnek, de Európa egyes országaiban, nemkülönben Japánban, Hongkongban, Szingapúrban is igen kedvelt, ezért kiváló exportnövény. A világ számos táján megterem. Európában az éghajlati viszonyoktól függően bizonyos területeken akár már március végén megjelennek az első zsenge spárgák, de van, ahol még június végén is szüretelhető. Egy német mondás szerint: „János-napig ne feledd, hét héten át a spárgát edd!”

Fotó: Pixabay

A spárgaszezon

Az igazi szezonja nagyjából két hónapon át tart. Ebbe persze beleszól az időjárás, és az által adatott termesztési lehetőségek. Április végétől elhúzódhat egészen június első feléig. A görög eredetű elnevezése az aszpharágoszból eredeztethető, és szó szerint fiatal rügyet vagy hajtást jelent. A spárgaszezon meghatározó a gasztronómia színpadán, és kétségtelenül az egyik olyan alapanyag, amit mindenki előszeretettel használ.

Fotó Pixabay

A spárga roppant egészséges

A spárga rendkívül jó élettani hatásokkal bír. Alapvetően tisztító hatású, C-vitaminban gazdag, egészséges táplálék. Egyáltalán nem hizlal, mégis tele van energiával. Az emberi szervezet számára hasznos nyomelemeket tartalmaz. Nem véletlen, hogy már az ókori Egyiptomban Kr. e. 4500-ban, Görögországban és a Római Birodalomban is igen megbecsülték. Gyökérporított formáját fogfájásra alkalmazták, gyógyít, tisztít, karcsúsít.#

Fotó: Pixabay

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE