fbpx

Úgy is hívhatnánk, hogy a konyha aranya, az alapanyagok pörzsanyaga, íze és lelke is megjelenik az igazi vaj által. Krémesíthetünk, sűríthetünk, fényesíthetünk vele a mellett, hogy piríthatjuk barnára és a tökéletes tészták alapanyagaként is szolgál sok más tulajdonsága mellett az igazi vaj.

Honnan ismerjük meg a jó minőségű vajat?

Legalább 82% felett van a zsírtartalma, nem ikrás, nem gyanúsan sárga, hűtő hidegen pedig az állaga kemény. Létezik sózott és „édes” változata is, amit attól függően érdemes kiválasztanunk, mire szeretnénk éppen alkalmazni. Itt jegyezném meg, hogy a külföldi szupermarketekben aligha találunk – vagy csupán elvétve – sótlan vajat, pedig igenis fontos a vaj sótartalma. A só ugyanis megköti a glutént a lisztben, valamint jobban szabályozható a só adagolása, ha alapvetően ezt mi tesszük meg, nem pedig a termék már alapvetően sós.

Illusztráció: www.pixabay.com

Miért jó zsiradék a vaj?

A kulináris élvezeteket elsőként szolgálja ki, ami azt jelenti, hogy nagyon gazdag, nagyon krémes és olvad a szájban, amit más fajta zsiradék nem tud helyettesíteni. Az igazi vaj olvadási pontja 98,6 Celsius, épp, mint a szánk hőmérséklete, ezért szépen simulva el is olvad, ami a növényi eredetű zsiradékoknál nem mondható el. Onnan tudjuk, hogy növényi zsiradékkal van dolgunk vagy éppen egy hamis vajjal, hogy zsírérzetünk van a szájpadláson, illetve a nyelvünkre is rátapad. A mellett, hogy rendkívül ízes és zamatos pörzsanyagot tudunk vele képezni. Ha olvadás után még tovább hevítjük, barna vaj képződik, ami egy újabb íz az ételünkben. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a vaj meg tud égni és pillanatok alatt füstöni is kezd, így érdemes olajjal kombinálni, ha hosszabb sütésre készülünk.

Illusztráció: www.pixabay.com

Az igazi, állati eredetű vaj használatával az ételek egészen más ízt kapnak. Zamatosabb, édeskésebb és fűszeres lesz mind akár a vajastészta, a mártások és a frissensültek is.

Érdemes használni vajat: pogácsatésztába, tésztaszószokba, mártásokba, süteménykrémekhez, vajastészták alapanyagaként és húsok, zöldségek, halak pirításánál.

Drága a vaj. Hogyan használjuk gazdaságosan?

Érdemes nagyobb, gazdaságos kiszerelésben keresni, ezután pedig kombinálva, más zsiradékkal vegyítve használni. Az édes, illetve a sós süteményeknél kifejezetten nagy ízbéli különbséget ad az állati eredetű, magas zsírtartalmú vaj használata. A vaj azonban nem olcsó mulatság, ezért ugyan sokan használják, de gazdaságos módszerekkel. Ilyen például, ha a vajat állati zsírral, akár sertés-, mangalica- vagy kacsazsírral vegyítjük. A hűtőzött pogácsáknál, száraz, sós süteményeknél még jót is tesz a két állati zsiradék együttes variációja. Amennyiben kérget sütünk húsainknak, halaknak, zöldségeknek, úgy abban az esetben is öntsünk olívaolajat a serpenyőbe az olvadó vaj mellé, hogy ne égjen meg a vaj, de az íze így is tökéletes lesz.

Illusztráció: www.pixabay.com

Tudtad? Hevített állapotban a vaj gyönyörű zamatos ízt alakít ki, hiszen a tej szilárd anyagai (fehérjék és cukrok) karamellizálódnak a hőkezelés közben, amit a kívánt alapanyagban érzünk majd.

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE