fbpx

A gombák jó híréért nem kell túl messzire menni, hiszen már mindenki tudja, hogy nagyon egészséges, és könnyen hozzá lehet jutni. Ettől függetlenül – az árak tekintetében – nem a legolcsóbb alapanyag, persze ez sok mindentől függ. Az viszont biztos, hogy régóta fogyasztjuk, és rengeteg fajtája van.

fotó: Pixabay Gombás étel

Érdekes élőlény a gomba

A gombák különleges élőlények. Az élővilág egy önálló országát alkotják, mert a gombák a növényekkel ellentétben és az állatokhoz hasonlóan heterotrófok, azaz szénszükségletüket szerves anyagokból, energiaszükségletüket pedig kémiai anyagokból fedezik. A gombák többnyire a szárazföldi körülményekhez alkalmazkodtak. Bizonyos jellemzőik az állatokkal vagy a növényekkel állnak rokonságban, viszont vannak olyan egyedi, csak rájuk jellemző tulajdonságaik is, melyek mindkettőtől megkülönböztetik őket. A gombák az egész világon megtalálhatók. Nagyon különböző életkörülményekhez alkalmazkodtak, elviselik a sivatagok szárazságát, a magas sókoncentrációt, a mélytengeri környezetet. Egyes fajaik túlélik az űrbeli erős ultraibolya, valamint kozmikus sugárzásokat, sőt még a radioaktivitást is elviselik. Mintegy 148 ezer gombafajta ismeretes, de tényleges számuk jóval nagyobb lehet. Kétségtelen, hogy a gomba az egyik legkülönlegesebb élőlény!

eredei gomba

Fotó: Pixabay Eredei gomba

Az emberek már a történelem előtti időkben is felhasználták a gombákat. Az Alpokban talált 5300 éves, Ötzinek elnevezett múmia mellett kétféle taplót is találtak, amelyeket tűzgyújtásra használtak. Jellemzően a gombákat sebek gyógyítására és esetleg fájdalomcsillapításra alkalmazták. Az elgondolkodtató tény, hogy ha ilyen régen használjuk, és rengeteg dologra alkalmasak, miért nem fogyasztunk belőle jóval többet.

gomba lapanyag

Fotó: Pixabay Gomba alapanyag

A gombák jelentősége

A közvetlen fogyasztáson túl a gombákat évezredek óta használják az élelmiszerek tartósítására vagy erjesztésére. A vadon termő gombák összegyűjtésén kívül ma már termesztik és nemesítik is őket. Az általuk termelt számos antimikrobiális, bioaktív vagy gyógyhatású vegyület miatt jelentőségük a tradicionális és a modern orvoslásban is óriási. A genetikailag módosított élesztőgombákat – könnyű tenyészthetőségük miatt – a biotechnológiai iparban is rutinszerűen használják.

gombakosár

Fotó: Pixabay Gombakosár

A gombák a gasztronómiában

A gombákat nemcsak általános táplálék formájában hasznosítja a gasztronómia, hanem rengeteg területen alkalmazzák őket.

A kenyér és más tésztafélék kelesztésénél használt élesztő az egysejtű sörélesztő. Élesztőgombákkal erjesztik a sört, a bort, illetve a tömény italokhoz a cefrét. A japán konyhában a kódzsu segítségével erjesztik a szakét, a miszót, a szójaszószt, míg a jávai konyha a tempeh készítésénél használja fel. Manapság már főleg olyan nemesített gombatörzsek vannak forgalomban, amelyek hatékonyabban fermentálnak.

gombás tészta

Fotó: Pixabay Gombás tészta

A gomba, mint táplálék

A különböző felhasználási területeken kívül a gomba felhasználása ősidők óta közvetlenül szolgálja az emberiséget. Sokáig csak egyszerűen összegyűjtötték a vadon termő gombákat, és felhasználták őket a konyhában. Persze gyorsan rájöttek, hogy nem minden gomba egészséges, sőt, vannak kifejezetten mérgező fajták. Nem véletlen, hogy kialakult a „gombaszakértő” fogalma. Már régen is voltak olyan emberek, akik tapasztalás és átadott tudás alapján meg tudták állapítani, melyik ehető és melyik nem. Persze a kereslet emelkedésével már több évszázada termesztik is őket.

a gomba egészséges

Fotó: Pixabay A gomba egészséges

Hazai gombászat

Magyarországon a leggyakrabban fogyasztott és legnagyobb mennyiségben termesztett gomba a csiperke. Ennek egyetlen oka, hogy rengetegféle módon felhasználható. Rántva, sütve, mártásban, levesekben, salátákban egyaránt fogyasztjuk. Hazánkban is a gasztronómia része, de sokkal kevesebbet fogyasztunk belőle, mint a környező országokban.

gombaszedés

Fotó: Pixabay Erdei gombászás

A gomba roppant egészséges

Alapvetően magas rosttartalommal rendelkeznek, és sokat tudnak segíteni különféle betegségek megelőzésében. A gombára nyugodtan ki lehet mondani, hogy szuperélelmiszer, mivel rendkívül jótékony az emberi szervezet számára. Kiváló forrása a riboflavinnak, káliumnak, réznek, thiaminnak, niacinnak (B3-vitamin) és folsavnak.

Kiváló szelén-, B2-, B3-, B5-vitamin- és rézforrás. A szelén csökkenti tudja a szabad gyökök káros hatását, tehát antioxidáns. Segíthet a szívbetegségek, az asztma és az ízületi gyulladások megelőzésében, a csontok, ízületek rugalmasságának megőrzésében.

A magas B-vitamin-tartalma miatt a fehérjék, szénhidrátok anyagcseréjében fontos tápanyagforrás, egyúttal csökkenti a stressz által okozott negatív hatásokat. Cinktartalma miatt stabilizálja a vércukor- és anyagcsereszintet, mindemellett nélkülözhetetlen az erős immunrendszerhez.

A gombák – köztük a csiperke – remek káliumforrást biztosítanak, így szerepet játszhatnak a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában, a savak és a lúgok egyensúlyának megtartásában. Idegrendszeri problémák megelőzésének fontos eszköze, illetve a vérnyomásproblémák megelőzésében is szerepet játszik.

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Pixabay

Olvass tovább:

Egy hazai mestercukrász, aki biztosan ott lesz a párizsi csokoládé világbajnokságon

Ma a vendéglátás a teljesen elhivatottaké, azoké, akik őrülten hisznek…

A COVID-pandémia kellős közepén nyitottak, nincs pardon a minőségben…

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE