fbpx

Az éttermek Oscar-díját, a Michelin-csillagot valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, aki a gasztronómiában dolgozik (vagy csak szeret enni). A nemrég bevezetett Zöld Csillagról azonban még kevesebben tudnak, most azonban mindent elárulunk az új kategóriáról.

A MICHELIN Guide France válogatás bemutatása során 2020-ban bevezetett, és mára a Guide összes válogatásában megtalálható a Green Star – díj. Ezt a Michelin Guide – ban már szereplő éttermeknek ítélik oda, amelyek példaképek lehetnek a fenntartható gasztronómiában. Így támogatják a legelkötelezettebb éttermeket, tulajdonosokat és azok konkrét kezdeményezéseit a környezettudatos gondolkodásban, valamint az önfenntartó konyhavezetésben.

Tudtad? A Michelin Green Star felülmúlja a többi Guide kitüntetést, és a MICHELIN Guide által ajánlott bármely típusú létesítménynek odaítélhető.

www.pixabay.com

Miért jött létre a díj?

A Michelin Star az ellenőrök terepen végzett megfigyeléseiből született meg, mert feltűnően sok és nívós hely fektet rengeteg időt, energiát és pénzt a fentartható étkezésre, mindamellett, hogy csúcskonyhát vezetnek. Éppen ezért a vendégeknek tudniuk kell róluk, ráadásul kiemelt helyen, „csillaggal” jelölve. Ezek az éttermek inspirálóan kell, hogy hassanak a többi vendéglátóhelyre is, ahogy a fogyasztókra, a szakemberekre, egyszóval a társadalmi gondolkodásra. Valójában a cél az volt, hogy mindannyiunkat ösztönözzenek és látható legyen a felelősségteljes gondolkodás fontossága, ami által a megítélésük is sokkal kedvezőbb lesz.

Milyen kezdeményezés kaphat Green Star – díjat?

A jelölés különféle formákban érkezhet a hely erőforrásaitól és megoldásaitól függően. Ellenőreink megvizsgálják az adott létesítmény összes környezettudatos kezdeményezését, amelyek a fenntartható gasztronómia iránti erős elkötelezettséget mutatják: a felhasznált termékek eredetétől a szezonalitás tiszteletben tartásáig. Étlapjaik egyensúlya és összetétele a hulladék- vagy az étterem erőforrásainak kezeléséig, vagy akár a személyzet azon képzettségén is múlik, hogy felhívják-e ügyfeleik figyelmét a létesítmény fenntartható megközelítésére. Pontos képlet nincs, leginkább az adott ellenőrökön múlik, akik továbbra is titkosan érkeznek.

Christophe Aribert ©DR

Hogyan jut el egyáltalán egy adott helyre az ellenőr?

Ez most egyszerűbb a megszokottnál, hiszen alapvetően csak azok a helyek részesülhetnek a díjban, akik már a Michelin Guide-ban szerepelnek. Idáig eljutni sokkal nehezebb, de a jól ismert terepmunkával, titkos „küldöncökkel, felderítőkkel” továbbra is bővül vagy változik a Guide kínálata. Tehát csak az jogosult a Zöld Csillagra, aki már szerepel a bűvös listán. Velük viszont folyamatosan tartják a kapcsolatot az étteremláncban. Állandó tesztelés és megfigyelés alatt állnak, már csak azért is, hogy továbbra is érdemesek a listán való szereplésre. Ezek után, ha még kiemelten nagy figyelmet fordítanak a környezetükre, tudatos konyhavezetésükre, ami feltűnik az ellenőröknek, jöhet a Green Star. Persze, ezt előbb fel kell terjeszteni és a szigorú bizottságnak jóváhagynia. Így működik ez kérem!

The MICHELIN Green Star

Hány Green Star étterem van már?

Ma az ajánlott, kb. 15 000 étterem közül valamivel több mint 350 kapott már Zöld Csillagot. A díjat a legelkötelezettebb intézményeknek ítélik oda, amelyek úttörőként és példaképként lépnek fel a saját régiójukban. A tegnap megrendezésre került, Millenárisban tartott Michelin Gálán Magyarországon először osztották ki a Zöld Csillagot, amivel a Budapesten található SALT étteremet jutalmazták. A szakma résztvevő számára már nem ismeretlen a Tóth Szilárd által vezetett étterem, ugyanis tavaly kapták meg első Michelin-csillagjukat, amely most még magasabb elismerésben részesült, melyhez ezúton is gratulálunk!

A Michelin Guide Green Starral jutalmazott éttermek teljes listája ide kattintva érhető el.

Forrás: www.guide.michelin.com
Tags: , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE