fbpx

Képesek vagyunk imádni a sajtot, és köztük is van világverő. A sajt maga alapvető élelmiszer, de van néhány speciális fajtája, ami hihetetlen sikereket ért el.

Fotó: Pixabay

Mi is az a mascarpone

A mascarpone szarvasmarha eredetű, tejszínből préselés nélkül készült, túró állagú, sótlan, nyers, olasz, friss sajt. Fehér színű, krémes, héjatlan. Általában nem önmagában, saját ízéért fogyasztják, hanem más, édes vagy sós, átütő ízű adalékokat hozzákeverve. Alapanyagként világszinten ismert, mely egyedi ízeket varázsol az ételekhez. Legfőképpen desszertek alapanyaga, de ismertségének legfontosabb záloga nem más, mint a tiramisu. Zsírtartalma a szárazanyag 50-55%-a. Puha állaga miatt csak olyan műanyag pohárban hozható kereskedelmi forgalomba, mint a tejfölök vagy a vajkrémek. Lombardiából származik, eredetileg házilag fejt tejből készítették. Jelenleg a mascarponét Olaszország különböző régióiban gyártják, más sajtokkal ellentétben nem tejből, hanem tejszínből készül.

Az egyik legismertebb mascarpone-ból készült desszert a tiramisu, talán ennek az édességnek köszönheti robbanásszerű ismertségét!

Fotó: Pixabay

A mascarpone, mint alapélelmiszer

Azt mindenki tudja, hogy számtalan sütemény alapanyagául szolgál. Állaga leginkább vajra emlékeztető, kevésbé markáns az íze, viszont pontosan ezért szeretik. Ennek köszönhetően jól használható akár édes, akár sós süteményekhez is. Az olasz konyha egyik fő alapanyaga.

Fotó: Pixabay

A mascarpone

A mascarpone főbb összetevői a tejszín és a tej. Ez nem is túl bonyolult dolog, hiszen egy sajtféleségről beszélünk. Ezeket az alapanyagokat az előállítók kiegészíthetik egyéb összetevőkkel, sőt, még más tejből származó összetevőkkel is. Ilyen például a tejpor, a vaj és a tejfehérje-koncentrátum. Persze az igazi, eredendő mascarpone speciális! A mascarpone végül is egy tejsavas alvasztással készített tejszínféle, de őshazájában, Olaszországban, Milánó és környékén sajtnak nevezik. Mi is így ismerjük!

Elkészítése során a tejszínt melegítik, nagyjából 100 fokra. Az elegyhez általában citromsavat adnak hozzá, így sűrűsödik. A kész, sűrű folyadékot szitákon át csöpögtetik, amelynek időtartama változó, de általában 6-10 órán keresztül. Az így kapott masszát már csak csomagolni kell.

Mivel ennyire „egyszerű”, adalékanyagokat nem tartalmaz, és nem is érlelt. A termék ízeit a felhasznált tej, illetve a tejszín adja. Mivel teljesen természetes, zsírtartalma roppant magas, akár 40-45% is lehet. Ennek köszönhetően vegetáriánus táplálkozásra is alkalmas.

Fotó: Pixabay

A mascarpone története

Nem teljesen ismert a keletkezésének dátuma. Az viszont biztos, hogy az általánosan ismert sajtokhoz képest jóval fiatalabb. Nagyjából a 17. század vége felé maradtak fenn nyomok arról, hogy már készítették. Az egyértelmű, hogy Olaszországból származik, annak is az északi részéről, Lombardiából. A mascarpone név sok találgatásra ad okot. Többféle mendemonda is feszegeti annak kialakulását, de igazából egyik sem általánosan elfogadott verzió.

Az első: Egy helyi történet szerint a Milánó mellett található farmon készítették el először. A farm neve Cascina Mascherpa, amiből a név származik.

A második: Egy spanyol nemes, miután megkóstolta a sajtot, felkiáltott: „Mas que bueno!”, ami szó szerinti fordításban „több mint jó”-nak hangzik. Ez a kifejezés adta a mascarpone nevet.

A harmadik: Egy nyelvtani lehetőség, mely szerint a mascarpone szó Lombardiai nyelvjárásból adódik. A Mascarpia-ból származik.

A negyedik: A stracchino sajtból nyert tejsavóból készült tejtermék. Eredetileg mascherpa néven ismerték.

Az ötödik: Egy Mascarinóyo nevű fiatalember készítette először azzal a céllal, hogy a finomsággal elnyerje kedvese kegyeit. Miután megkóstolta, nyomban hozzá is ment feleségül. Onnantól fogva folyamatosan készítették, és meg is gazdagodtak belőle.

Érdekesség: Napóleon óriási kedvelője volt a mascarpone-nak. A történet szerint 1796 -ban Lodiban kóstolta meg először. Annyira ízlett neki, hogy ott-tartózkodása alatt egyfolytában ezt majszolta. Miután hazatért Franciaországba, szinte első dolga volt, hogy rendeljen belőle Olaszországból.

Fotó: MATUSZ-VAD

A mascarpone még egészséges is

A mascarpone – mivel teljesen természetes úton készül – rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Rendkívül magas az antioxidáns-tartalma, mely a sejtek regenerálódását, ellenálló képességét segíti. Ezzel együtt az immunrendszert támogatja és a vérképzésben is segítségül szolgál. Mivel a mascarpone az emberi szervezet által alapvetően használt és nélkülözhetetlen aminosavakban gazdag, az agyi működés stabilizálását eredményezi. Stressz, álmatlanság, idegi megterhelés és fáradtság leküzdhető a rendszeres fogyasztásával. A magas kalciumtartalma csonterősítő, A-, B-vitamin-tartalma pedig segíti az anyagcsere-folyamatokat.#

Tags: , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE