fbpx

2023. március 12-én, az év legrangosabb filmes eseményére, az Oscar-gálára gyűlnek össze a filmművészet legnagyobb nevei. Mint minden évben, idén is óriási érdeklődés övezi az eseményt. Az Oscar-díj jelöléseit a múlt hónapban hozták nyilvánosságra és az is kiderült, hogy idén a brit séf, Elliott Grover segít elkészíteni a sztárok esti ételeit.

30 év az Oscar-díj ínyencségeivel

Köztudottan Wolfgang Puck az a séfmogul, aki már hosszú ideje felelős az Oscar-díj menüjéért. Miután 1981-ben megjelent első szakácskönyve – a ’Modern francia főzés az amerikai konyhában’ címmel – 1982-ben megnyitotta a Spago éttermet a Sunset Strip-en, amit 2000-ben Beverly Hills-be költöztettek. Azóta több éttermet is nyitott és üzemeltet a világ legjobbjai között. A Michelin-csillagos séflegenda, Wolfgang Puck hazánkba is elhozta a kulináris fellegvárát, mikor megnyitotta a Spago Budapestet. Az étterem executive chefje Szántó István 2022- ben részt vett az Oscar-gála vacsoráján, ahol a sztárokkal megismertette a magyar ételeket. Akkor a rendezvény alatt a világból több, mint 100 különböző ételt vonultattak fel összesen, ebből négy volt magyar. A paprikáscsirke és a tradicionális magyar sütemény, az Eszterházy óriási sikert aratott.

Wolfgang Puck eddig is sok ismert, tehetséges séfet kért már fel a hivatalos Oscar-átadó parti ételeinek megalkotására, az idén Elliott Grover-t érte a megtiszteltetés.

Wolfgang Puck eddig is sok ismert, tehetséges séfet kért már fel a hivatalos Oscar-átadó parti ételeinek megalkotására, az idén Elliott Grover-t érte a megtiszteltetés.

Fotó: 45 Park Lane Facebook

Elliott Grover

A brit születésű és neves szakács mindössze 15 éves volt, mikor e-mailen jelentkezett egy állásra Mark Hix séfnél a The Ivy étterembe. Legnagyobb meglepetésére felajánlottak neki egy próbanapot a Scott’s Mayfairben, ami ugyancsak hozzájuk tartozott. Meglátták benne a tehetséget, így a próbaidő után állandó állást kapott. 16 évesen csatlakozott végleg a konyhai csapathoz, méghozzá akkor még hivatalos szakácsképzés nélkül. Mivel Cornwall-ban nőtt fel, ami Anglia legnyugatibb megyéje, nagy rajongója a tenger gyümölcseinek, így az osztriga, a langusta sokszor szerepel az általa megalkotott étlapokon.

Puck pártfogoltja a londoni art deco-ikon, a 45 Park Lane konyháját, a mesterszakács egyik legfontosabb étteremét, a CUT -ot vezeti.

Kitartása és tehetsége révén már fiatalon komoly karriert futott be, de az Oscar-gálára mégsem olyan egyszerű eljutni. Az elitetraveler.com megkérdezte tőle hogyan sikerült.

 „Megkérdeztem, hogy mehetek-e, és Wolfgang azt mondta: „Igen, miért ne?”. Azt hittem, ez csak egy múló megjegyzés, de aztán két hónappal ezelőtt odajött hozzám, és azt mondta: „Szeretném, ha készítenél egy ételt”.

Grover összeállított egy teljes menüt, amelyet a 2023-as Oscar-gála utóbuliján szolgálnak fel a sztároknak. A séf ragaszkodott ahhoz, hogy amit a legjobban tud, vagyis a brit klasszikusok kerüljenek a menübe.

Fotó: 45 Park Lane Facebook

Brit klasszikusok az Oscar-menüben

Egy ételből három lett, így Grover összeállított egy teljes menüt, amelyet a 2023-as Oscar-gála utóbuliján szolgálnak fel a sztároknak. A séf ragaszkodott ahhoz, hogy amit a legjobban tud, vagyis a brit klasszikusok kerüljenek a menübe. Grover megragadta az alkalmat és új magasságokba emelte az alapvető brit recepteket. A fish and chips fogás több lesz, mint sokan gondolnák, ugyanis egy goujon hallal tálalják majd. A csirkés pite is átalakításon esett át, csak a csirke fehér húsát használja fel hozzá. „Ez egy nagyon különleges recept” – mondja Grover. Miután elkészült a kupolaalakú, arany színű péksütemény, felvágják, és aromás fekete szarvasgombával megszórva tálalják. Végezetül egy finom desszerttel készül, ami ugyancsak klasszikusokkal lesz kiegészítve. Egy réteg gyümölcszselé, majd egy réteg puding és tejszín, a tetején pedig egy maraschino cseresznye. Londoni csapatából csak egy kolléga – Ibrahim Arif főszakács – csatlakozik Groverhez. Őt leszámítva viszont még legalább 100 szakács dolgozik előre az utasításai szerint.

„Minden a tervezésen és a kivitelezésben múlik. Bár logisztikailag nem volt könnyű feladat, amíg a legapróbb részletekig betartják az utasításaimat, minden rendben lesz. – Egy pletyka azért megütötte a fülemet. Még az is lehet, hogy Wolfgang megkér, készítsek még egy ételt az utolsó pillanatban. Szerencsére van néhány ötlet a tarsolyomban” – mondja nyugodtan.

Oscar menü korántsem csak egy éjszakára szóló különlegesség. Elérhető lesz a londoni a 45 Park Lane szám alatt, egészen március 31-ig.

Fotó: envatoelements

A 2023-as Oscar menü korántsem csak egy éjszakára szóló különlegesség. Elérhető lesz a londoni a 45 Park Lane szám alatt, egészen március 31-ig. Az emeleten a BAR 45 -ben, pedig egy limitált kiadású arany Oscar-koktéllal kedveskednek a vendégeknek.

Forrás: https://elitetraveler.com/finest-dining/oscars-menu-2023-elliott-grover

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE