fbpx

Az ehető virágok nem csupán az ételdekorációk világában játszanak szerepet, hanem izgalmas ízekkel és textúrákkal is gazdagítják fogásainkat. A szakácsok számára ezekk nem csupán egy esztétikai pluszt jelentenek, hanem kreatív és innovatív eszközként szolgálnak az ízvilág továbbfejlesztésében. Ha még nem tettétek, merítsetek inspirációt ezen természetes szépségekből, és varázsoljátok el vele vendégeiket. 

Begónia

Tudtad, hogy ez a virág ehető? Kissé savanykás ízével, amely a citroméhoz hasonlít, tökéletes gyümölcssalátákban és sorbetekben. 

Yucca 

A yucca virágok ropogósak, viszonylag édes ízűek, és egy kis articsóka ízt is hordoznak. Kiválóak salátákban. 

Fotó: www.envato.hu

Szegfű

Leggyakrabban likőrök előállításához használják, de édes szirmait a főzés során is fel lehet használni, nem csak édes receptekben, mint például kekszekben, hanem sós ételekben is. Ajánljuk, hogy próbáld ki rizottóban. 

Százszorszép

Az íze nem különleges, de a virág ehető és abszolút fantasztikusan néz ki! Korán. Magától értetődik, hogy a virágoknak frisseknek kell lenniük. A legjobb időpont a szedésükre általában a kora reggel. Kerüld azokat a virágokat, amelyeket díszítési céllal termesztenek, mert azok nem ehetők.

Ibolya

Finom, enyhe menta ízű, salátákkal és gyümölcssalátákkal, valamint sós ételekkel, például tésztával kísérve. Akár szív alakú levelei is ehetők, a spenóthoz hasonlóan elkészítve. 

Muskátli

A közönséges muskátli számos felhasználási lehetőséggel bír a főzés során: omlettől a semifreddo-ig, bortól a likőrökig, de friss sajtfajtákkal, például ricottával is kiváló. 

Jázmin

Nem csak tea! A jázmin rendkívül illatos édességgel gazdagítja a desszerteket… 

Citrusok

Minden citrusvirág kiváló a citromtól a graprefruitig és annyira illatos, hogy csak óvatosan szabad használni, különben elnyomják magát az étel ízét. 

Gyógynövények

Sok gyógynövény virága nemcsak ehető, hanem kifejezetten egészséges és ízletes is. Egy tipikus példa erre a körömvirág: vörösarany színű, sós, borsos és csípős ízvilága izgalmas pluszt jelenthet többféle ételben is.  

Pünkösdi rózsa / rózsa

A középkortól kezdve szirmait mindig kedvelték italokban, puncsokban, limonádékban és teákban – különösen Kínában keresett. Az egyik legkedveltebb virág, különösen a süteménykészítés során. Néhány rózsaszirom még a legegyszerűbb salátában is ad illatot, színt és költészetet.

Fotó: www.envato.hu

Pro tipp! A virágszirmok kandírozásához szükségünk lesz extra finom cukorra, extra finom ecsetre és tojásfehérjére, amit néhány csepp vízzel felverünk. Kenjük be őket tojásfehérjével, majd szórjuk meg cukorral, és hagyjuk 12-36 órán keresztül száradni. 

Figyelem! Sok virágfajta létezik, amelyeket gyakran összetévesztenek az ehető típusokkal, esetleg ugyanazon köznevet viselve, és mérgezők lehetnek, akár súlyosan is. Ezért fontos nagyon óvatosnak lenni. Sok virág, mint például a bodza virág, elveszti illatát, ha mossuk. Jobb, ha óvatosan rázzuk meg őket víz használata nélkül, hogy ellenőrizzük rovarok jelenlétét. 

Forrás 

Tags: , , ,

Kapcsolódó cikkek

No Related Article

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE