fbpx

Tulajdonképpen nem más, mint formázott tésztagombóc. Ennek okán végül is egy világverő ételféle, hiszen ahány ország, annyiféle változata létezik. Az, hogy effektív gyozanak hívjuk, az az oka, hogy Japánból származik. A gombóc elnevezése és receptúrái, sőt, még a megtöltésének módjai is olyannyira változatosak, ahogy maga a természet.

Mi az a gyoza?

A gyoza definíciója: őrölt, szaggatott hússal és/vagy zöldséggel töltött gombóc, ami nem feltétlenül gombóc formájú. Tradicionális japán étel, amelyet előszeretettel fogyasztanak évszázadok óta. Mindig is megtalálható volt a népi konyhában és az utcai árusoknál (street food) egyaránt. A gyoza igazából nem köthető konkrét étkezésekhez, mivel a nap minden szakában előszeretettel fogyasztják. Lehet az reggeli, ebéd, vagy vacsora, helye van a tányéron. Mindezektől függetlenül csak úgy napközben is fogyasztható éhségcsillapító eledel, amit utazás közben, az utcán is elköltenek. Talán azt is lehetne mondani rá, hogy egy univerzális étel.

A japán konyha jellegzetessége az egyszerű, letisztult. Magyar fűszeres ízvilághoz szokott ízlelőbimbóink számára már-már „íztelen, színtelen” étel. Fontos a számukra az egyszerűség és a harmónia, mely a külön kis tálakban való fogások feltálalásából is adódik. Lényegesek a gyorsan elkészíthető, viszont egészséges fogások, amiknek hagyománya áthághatatlan. Ezek közé tartozik a gyoza is, de említhetnénk a nyers halas ízeket megjelenítő tradicionális sushikat is. A főételként alkalmazott ramenek mellett a gyoza – ez a tésztába rejtett finomság – elengedhetetlen kelléke a japán konyhának.

A gyoza története

Egyes források szerint a gyoza tulajdonképpen egy kínai étel, az úgynevezett potstickere másolata. A japánok a háborúskodás alatt hosszú időt töltöttek Kínában, és ugyan a kultúrájuk sokban egyezik, mégis teljesen más alapokon nyugszik. Pontosan ez igaz az ételekre, alapanyagokra is. A potstickerek elnyerték a tetszésüket és hazatérve egy kicsit a japán kultúrára formálva, elkezdték ezeket a gombócokat készíteni. Így lett a gyoza.

A katona és a lány története (mese)

Egy monda szerint a gyoza a véletlen műve. Történt egyszer, hogy egy japán katona, akit a háború kínai területre sodort, hosszú éveket töltött hazáján kívül. A csaták és küzdelmek alatt szinte bejárta egész Kínát. Viszont mikor egy kis kínai faluban állomásozott, beleszeretett egy lányba, aki egy földműves lánya volt. A „tiltott” szerelmet nehezen élték meg, és csak esténként, elbújva a szemek elől találkozhattak, ölelkezhettek. A helyzetet még az is nehezítette, hogy a csapat, ami a faluban állomásozott, parancsot kapott, és tovább kellett menniük. A katona ekkor nagy döntést hozott, és ellenszegülve a parancsnak, ott maradt szerelmével a faluban. Mikor már biztonságban tudhatták magukat, a lány bőséges lakomával akarta megajándékozni szerelmét, de mivel kevés alapanyag állt a rendelkezésére, egyszerűen tésztát sütött. Hogy változatos ízekkel ajándékozza meg a katonát, különféle töltelékeket készített. Volt benne hús, de főleg zöldség. Ez annyira megízlett nekik, hogy innentől kezdve rendszeresen készítették. A faluból aztán elterjed a szomszédos településekre, és még tovább is…

A gyoza mindenféle lehet

A gyoza azért lehet „mindenféle”, mert különböző tésztákból is készíthető. Lehet sós és lehet édes, azon belül is számtalan megoldás létezik. Magát az elkészült, kifőtt „tésztagombócot” nemcsak főételként, hanem ételbetétként, köretként is használják. Kiegészítője a leveseknek, vagy húsos szószoknak, de mártások, sültek mellé is kiválóan alkalmas. A gyoza, mint főétel is megállja a helyét. Ezekben az esetekben főleg megtöltött tésztáról, megtöltött gombócokról beszélünk. A megtöltött gyozahoz előszeretettel tálalnak még külön, „japán étkezési szervírozási szokás” szerint egyéb fogásokat. Ezek lehetnek főtt, párolt zöldségek, húsok, és legfőképpen különféle mártogatós kiegészítők.

Elkészítési formái

Ha gyozat készítünk, lehet azt teljesen egyszerű, a mi konyhánkban megszokott módon, úgy, hogy kifőzzük a gombócokat. Nem kell hozzá más, csak víz, só és némi olaj. De jellemzően bármiféle konyhatechnológiát alkalmazva prezentálható. Nagy hagyománya van főleg Japánban a párolási technológiáknak, ami ugyan lassabb, de kellemes állagú, textúrájú gyoza készíthető belőle. A leggyorsabb módszer természetesen a főzés, de előfordul, hogy a főzés csak mint „előfőzés” van foganatosítva, és a már előfőzött tésztát gyorsan kisütik. Ez leginkább az utcai árusoknál tapasztalható, inkább gyors étkezést kiszolgáló módszer.

A gyoza töltése és fajtái

A gyozat tulajdonképpen rendkívül szerteágazóan készítik, és legalább annyiféleképpen töltik. Végül is a húsoktól a zöldségeken át, akár még gyümölcsökkel is megtöltik. Kifejezetten jó a vegetáriánus étrendhez, leginkább káposztával, gombával, friss zöldségekkel töltik.

Gyoza típusai: tavaszi tekercs, édes tészta, gombóc, kenyér gyoza, sós gyoza. A főtt gyozat leginkább levesekhez készítik, a rántott gyozat viszont ropogósra sütik. Az igazi tradicionális gyozahoz csakis igazi kínai éttermekben juthatunk hozzá.

A gyoza elengedhetetlen tartozéka a gyoza szósz! Tulajdonképpen halszósz, szójaszósz. A legismertebb a ponzu, amely egy klasszikus szójás, citrusos ízvilággal incselkedő kiegészítő. Nagyon fontos ezeknél a szószoknál az „umami íz”!#

Fotó: Pixabay

Ez a titok, amitől tökéletes lesz a steak!

Kik a flambírozás királynői?

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE