fbpx

Egyes ételek és italok meggyújtása, illetve lángolva történő készítése, felszolgálása rendkívül látványos „mutatvány”, ezért előszeretettel alkalmazzák – akár a séfek promócióban, akár mint a felszolgálás része. A lényeg az asztali vendégélmény fokozása.

Az elmúlt hét fő gasztroeseményén, a Sirhra Budapest kiállításon is előtérbe került a flambírozás, méghozzá egy verseny apropóján. Ekkor rendezték meg az „Ismeretek és ízek: a jó ízlés nagykövetei” elnevezésű eseményt a Marco Polo Csoport és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség rendezésében.

A rendezvényen remek fogások készültek magyar alapanyagok, termékek felhasználásával és olasz konyhai technológiák alkalmazásával. Az ételeket vendéglátó iskolák tanulói, illetve neves magyar és olasz séfek, valamint a Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Nemzeti Válogatottja készített el. A program egyik leglátványosabb eleme a flambírozás volt. Különleges eseménnyé tette, hogy a menü egyedi, fenomenálisan ízletes desszertjét Szőke Anikó, Bakonyiné Pozsár Katalin, Fazekasné Both Anikó és dr. Vas-Guld Zsuzsanna készítette el, akik tavaly óriási sikert arattak a „Le Donne nell’Arte del Flambé” Nemzetközi Flambírozó Versenyen, a Grand Hotel Astoria di Gradoban, Olaszországban.

Fotó: Csárdás Ferenc

Az „Ismeretek és ízek: a jó ízlés nagykövetei” elnevezésű rendezvényt szervező Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke, Krivács András elmondta, a cél mindig is az volt, hogy a szervezet megfelelőképpen képviselje a szakácsokat, séfeket, tulajdonosokat akár a vendéglátás, akár pedig a turisztika területén. Történelmi érdekünk, hogy hazánk Európa-szerte kiemelkedő gasztronómiai célpont legyen, mely alapja a turisztika és a vendéglátás működésének. A tradíciók megtartása mellett fontosak az új technológiák és azok minél szélesebb körben való elterjesztése, hazánk érdemeinek bemutatása mellett.

Utánpótlás-nevelés

A szervezet kiemelt feladatai közé sorolta az utánpótlás nevelését, a szakma szeretetének ápolását. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Marco Polo Csoport együttműködésének fontos része a fiatal generációk támogatása. Mivel a pandémia a teljes szektort megrázta, és nem segített azon, hogy a gasztronómia és a turisztika vonzóvá váljon a fiatalok számára, jelentős feladat tetszetőssé tenni ezeket a szakmákat. Erre adott óriási sanszot, lehetőséget a SIRHA, és azon belül is ez a rendezvény. Az egyik legfontosabb közös projekt az Erasmus+ program, aminek keretén belül különböző szakmai gyakorlatokat kínálnak, például az olaszországi Gradóban.

Fotó: Csárdás Ferenc

Mi a flambírozás?

Ételkészítés közben, de édességek és húsok tálalásakor is lehet flambírozni. Egy sütés „közbeni” pörköléses technológia vagy eljárás, mely során minimum 40 százalékos alkohollal öntjük le a készülő ételt. A lángoló alkohol egyedi ízeket kölcsönöz a készülő ételeknek. Flambírozni tulajdonképpen mindent lehet, de nem ajánlott. Leginkább húsoknál, desszerteknél és gyümölcsöknél szokták alkalmazni. A felhasznált italnál lényeges a magas alkoholfok, általában a vodka, rum, whisky és a konyak használata a jellemző.

Fotó: Csárdás Ferenc

Jó tudni

  • A húsoknál semleges ízhatású szesszel dolgozzunk, a desszerteknél lehet markánsabbat alkalmazni.

  • Az alkohol meggyújtásához ne használjunk gyufát, mert kellemetlen ízt adhat az ételnek.

  • Az alkoholt a forró ételhez adjuk hozzá!

  • Ha serpenyőben végezzük, döntsük meg azt úgy, hogy ne felénk lobbanjon a láng!

  • Ha a vendég előtt, a felszolgálás közben végezzük, még inkább legyünk figyelmesek; a tányérba kanállal öntsük az alkoholt!

  • Rendkívül óvatosan végezzük, mivel a hirtelen felcsapó láng veszélyes lehet!#

Fotó: Csárdás Ferenc 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE