fbpx

Története a régidőkbe nyúlik vissza, kapocs a bécsi kávéházak, a keleti tájak, és az osztrák hütték között. Egy azonban bizonyos, népszerűsége töretlen Európában, sőt…

Több megjelenési formája is akad, hiszen egyszerűsége a nagyszerűsége is egyben. Már régóta a bécsi kávéházak egyik kedvenc süteménye, amit egytől egyig mindenki szeret. Fogyasztják kávé mellé, teához, de csak úgy habzsolják magában is. Kedvenc süteménye az alpesi hüttéknek, hiszen a sípályákon megpihenve nincs is jobb, mint egy finom csokis élmény.

Fotó: Flickr

Mi a Mohr im Hemd

Teljesen egyszerű sütemény, amit csokoládéból, kenyérmorzsából, cukorból, tojássárgájából, mandulából és néhol vörösbor hozzáadásával készítenek. Tulajdonképpen csokoládés felfújtnak is lehet titulálni, ami a sötét csokoládéról és a fehér tejszínhabról kapta jellegzetes nevét. Általában kúpos alakja van, de számtalan megjelenési formában készítik már világszerte. Miután kisült a tészta, legtöbbször forró csokoládéval vonják be, és a tetejére tejszínhabbal díszítést helyeznek.

A Mohr eredete

A Mohr egy elavult német kifejezés, a sötét bőrű emberekre mondják. Ebből adódóan az eredete is egyértelműnek látszik. A Mohr im Hemd-et egy osztrák cukrászda, a Jacques Torres csokoládé mestere találta fel, legalább is az ő állítása szerint.

Fotó: Flickr

Viszont Jean-Georges Vongerichten ezt folyamatosan cáfolja, mivel szerinte meg ő alkotta meg elsőnek. Állítása szerint a véletlen műve volt, mikor idő előtt kivett a sütőből egy piskótát, még elkészülte végső stádiumában. Ekkor vette észre, hogy a piskóta belseje, még folyós volt. Ez megtetszett neki, és innentől kezdve tudatosan készítette. A sütemény általános neve azóta pedig Láva Cake, amit a világ minden pontján árulnak.

Bizonyos források szerint Verdi Otello című operájának 1888-as bécsi operaházi bemutatója ihlette meg az édesség megszületését. A bemutató alkalmával valami teljesen egyedit, különlegeset szerettek volna a cukrászok létrehozni. A szimbolisztika így egyértelmű. Otelló maga a csokival burkolt meleg sütemény, a fehér inget pedig a tálaláskor a tetejére kerülő tejszínhab jelenti. „Mohr im Hemd”, vagyis a „mór ingben” Ausztriában és Bajorországban természetesen egész évben kapható, az éttermek palettájáról nem hiányozhat. Az ünnepek – legfőképpen a karácsonyi szezon – kedvelt süteménye lett. Sok esetben vaníliafagylalttal is készítik, és a tetejére még díszítésnek gyümölcsöket is szoktak tenni. Leginkább epret vagy almát használnak.

Fotó: Flickr

A sütemény emberjogi vitákat is kirobbantott

Bár roppant népszerű süteménynek számít, mégis a 21. században emberjogi viták bontakoztak ki körülötte. Az elnevezéséből adódó viták 2011-ben kezdődtek. A Wien Museum időszaki kiállítást rendezett Angelo Solimanról, aki a bécsi udvarban szolgált az 1720 körüli években. Az elmondások alapján, még gyermekkorában rabolták el hazájából, Afrikából. Így tehát Angelo rabszolgaként élte az életét. 1750-es években a Liechtenstein hercegnek ajándékozták, ahol élete végéig szolgált. A történetben az a megdöbbentő, ami ezek után következett. Mivel bőre színe nem volt általános, ezért halála után kitömték a testét, és a Természettudományi Múzeumba vitrinbe helyezték. Ezt nagyon sokan sérelmezték és embertelennek tartották. SOS Mitmensch emberjogi szervezet felhívást tett közzé az ügyben, és nyomást gyakorolt a különféle szervezetekre, így a Mohr im Hemd név megváltoztatására is. Ekkor történt, hogy a sütemény nevét Othello im Hemd névre változtatták. #

Tags: , , , , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE