fbpx

Bár a BBQ őshazája Amerika, már nálunk is szép számmal akadnak olyan helyek, ahol még egy texasi vendég is elismerősen bólintana. Ilyen a Siófokon található Déli Part BBQ is, ahol a főszerepet a tökéletes pácok és lassan sült húsok kapják.

A városközponttól nem messze található étterem 2018-ban nyitotta meg kapuit, és a környéken egyedülálló módon kezdett el foglalkozni a valóban minőségi BBQ-val. A tulajdonos, Baricza József eredeti szakmáját tekintve pék-cukrász, így ismerte meg későbbi partnerét, Kertész Ákost. Ő a mai napig saját pékséget üzemeltet Budafokon, így a mindig kifogástalan kenyeret is ő szállítja a Déli Part BBQ számára. Józsit a pékszakma mellett kezdte el érdekelni a BBQ parázs világa, majd miután elmélyedt egy itthon méltán közkedvelt blog, a Nyárspolgár soraiban, úgy döntött, maga is kísérletezni kezd.

A tulajdonos, Baricza József/ Fotó: Szekeres Anna

A csirkétől a szentháromságig

A tanulást az alapoktól, vagyis a csirkével kezdte, innen haladt az egyre komolyabb szakértelmet igénylő húsok és technikák felé. Mikor arról kérdeztem, mire a legbüszkébb, gondolkodás nélkül a marhaszegyet emelte ki, és azt is szereti a legjobban készíteni. Bár náluk is a táblás rendszer működik étlap helyett, ez az állandó kínálat részét képezi, így ne féljetek, e nélkül távozni innen lehetetlen. A marhaszegy mellett mindig megtalálható a kolbász és az oldalas, vagy ahogy ők és a szakzsargon nevezi, a „holy trinity”. Mivel a szegy és az oldalas trimmelése közben sok hús leesik, ezt visszatöltik a kolbászba, aminek köszönhetően nem csak komplexebb és izgalmasabb ízű kolbászt kapnak, de a veszteséget is minimalizálják.

Fotó: Facebook/deli part BBQ/Szindbád az Utazó

Éhes férfiak és bevállalós hölgyek, a Déli part BBQ-ba gyertek!

A munkámnak köszönhetően jó pár helyen megfordultam már országhatáron innen és túl, de ettől a hamburgertől még nekem is leesett az állam. A mérete senkit ne tévesszen meg, ugyanis nem az volt benne az igazán extra. Mindezt úgy tudták megoldani, hogy ne menjen az ízek rovására. Hiába a rengeteg összetevő, az alapanyagok külön-külön is jól tudtak érvényesülni. A buci természetesen Ákostól érkezik, a hamburgerpogácsában pedig kizárólag marhahús, só és bors kerül. A bucik közé raknak még cheddart, paradicsomot, csemegeuborkát, salátát, és ami a legjobb, lilahagyma-lekvárt. Ennek a kellemes édessége remekül passzolt a marhahúshoz, a hamburgerszósz és a sok zöldség pedig friss és kicsit savanykás ízt adott hozzá, így egyáltalán nem volt tömény a végeredmény. Ahogy a készítését elnéztük, lehetetlen küldetésnek tűnt az elpusztítása, de (majdnem) sikerrel jártunk.

Fotó: Szekeres Anna

Nagyon hívogató volt még a caprese kolbász, amibe a szárított paradicsom mellett menta (igen, menta!) is kerül. Mellé pedig egy elképesztően finom mangós szószt kínálnak almás káposzta, valamint pirított kovászos kenyér társaságában. Az általános kínálatból jelenleg az Iberico oldalas a közönségfavorit, amit a Matusz-Vad szállít hozzájuk. A spanyol bordán kívül kapható még Amerikából és Argentínából érkező hús is, a minőség tehát garantált. Szintén népszerűek a négyszemélyes tálak, amin nem kevesebb, mint 5-féle hús található, közel egy kilogrammos mennyiségben, szóval ide tényleg üres hassal érdemes érkezni.

Fotó: Szekeres Anna

Rácsfegyelem és konstans minőség

A Déli Part BBQ sikerének titkát Józsi a konstans minőségben, és ahogy ő fogalmaz, a rácsfegyelemben látja. Vagyis miután kitapasztalták, hogyan lesz tökéletes kérge a szegynek, marad szaftos a csirke, roppanós a kolbász, azon nem változtatnak. Az állandó kínálat mellett persze szeretnek kísérletezni, új ízpárosításokat kipróbálni, de ami bevált, az 2018 óta változatlan formában kapható. Aki tehát valóban kíváncsi, hogyan készül az igazán jó BBQ étel, az már most tűzze térképre a siófoki címet! Mindig hideg sör, mosolygós kiszolgálás és szenzációs fogások várnak, ahonnan ráadásul csak pár perc a Balaton… Kell ennél több egy tökéletes nyári naphoz?

Cím: 8600 Siófok, Vámház utca 2.

Tags: , , , , ,
Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE