fbpx

Nem véletlenül van az a közmondás, hogy „mindenki a maga szerencséjének a pogácsa.” Persze ez egy átirat, de eléggé tükrözi a valóságot. A pogácsa az az étel, ami minden esemény elengedhetetlen része, és az életünket végigkíséri.

Fotó: Pixabay

Honnan ered a pogácsa?

A pogácsa egy kisebb, kerek, általában sós sütemény, de létezik édes változata is. A Kárpát-medencei, a balkáni és a török konyha jellegzetes étele. Elterjedt változatai a burgonyás, vajas, tepertős, juhtúrós és káposztás pogácsa. Hasonló néven vált ismertté több régióban: szlovák pagáč, osztrák, német pogatsche, szlovén, horvát pogača, szerb погача, Törökországban pedig poğaça.

Eredetileg a latin focus (tűz) szó képzett alakjából alakult ki a kifejezés, mivel a focacea-ból – ami sült tésztát jelent – került hozzánk olasz nyelvi közvetítéssel. Mind a mai napig létezik Olaszországban egy lapos kenyérféle, melynek neve focaccia (ejtsd: fokáccsa), a franciáknál a fougasse, a spanyoloknál pedig a hogaza. A pogácsa kifejezés hazánkba a délszláv nyelvekből eredő pogačaból jött létre, jelentése lepény.

Fotó: MATUSZ-VAD

Pogácsa régi magyar receptekben

Simai Kristóf piarista szerzetes 1795 és 1799 között Selmecbányán hozott létre egy szakácskönyvet, melyben többek között számos pogácsarecept is megtalálható. Már akkor szerepelt benne – a klasszikus megoldáson kívül – a mai vajas, fűszeres, ízes, azaz töltött pogácsa is, amit kezdetben kemencében sütöttek.

Nem véletlen, hogy a népmesékben is említik. Mindenki hallott már a „hamuban sült” pogácsáról, amit a szegény legény a batyujában hord, mikor elindul vándorútra. Ennek oka, hogy egyszerű népi étel. A köznép előszeretettel fogyasztotta, és a vidéki emberek könnyedén hordhatták magukkal mindennapi eledelként. A hamuban sült verzió igazából egy kenyérnagyságú péksüteményt jelentett, amit parázson sütöttek ki.

A hamuban sütésnek mitikus jelentősége is volt, szimbolizálta az anyatermészetet, az élet örök körforgását. Ezért sok esetben valóban hamut kevertek a sütnivaló tésztába. Úgy tartották, aki ezzel indul útnak, azt szerencse fogja kísérni. A régmúltban a kezdetleges aratások után is sütötték, de akkor csakis a varázslók, táltosok tehették meg, akik persze mindenféle bódító gyógyfüvet is belekevertek a tésztába. Ezáltal a szertartások fontos eleme volt, amivel erőt, kitartást adományozott azoknak, akiket megkínáltak belőle.

Fotó: Pixabay

A pogácsa illata – múltidézés

Ki ne emlékezne arra, mikor a nagyszüleinél töltötte a nyarat, és a nagyi folyamatosan sürgött-forgott. Hol édes, hol sós finomságok illata járta át a konyhát, melyek beleitták magukat az élmények közé. A gyerekek hancúrozását a nagypapa morgása és történetei törték meg. A sütőben készülő roppanós, foszlós pogácsa illata a mai napig emlékeket idéz fel bennünk. Része a fiatalságunknak, a múltnak, de a mindennapjainknak is, hiszen a pogácsa velünk együtt cseperedett fel. Családi esemény, ünnepnap, esküvő, vagy csak egy átlagos vasárnap? Mindegyikhez köthetünk pogácsát.

Fotó: Pixabay

Rengetegféleképpen készítjük

A pogácsa egy igazi időutazás. Csalogatóan hozza magával a múlt és a jelen élményeit, és manapság már rengeteg fajtáját kóstolhatjuk. Az elkészítés módjai is változtak, lehet például leveles, kelesztett, vagy csak úgy klasszikusan gyúrt és kevert. Az ízesítésében már nem csak a hagyományos sajtost, tejfölöst, túróst, joghurtost, vagy a töpörtyűst találhatjuk meg. Káposztás, vajas, hájas, magos, burgonyás, hagymás, zöldfűszeres, pizzás, pörköltes variációkban is fogyaszthatjuk. Nem újdonság a brokkolis, chilis, a halas és a szarvasgombás változat sem.

Fotó: Pixabay

Új kategóriák

Külön kategóriába tartoznak a serpenyőben, olajban sült pogácsák, és a gyorséttermek, pékségek által kínált változatok. Találkozhatunk velük vendéglátóhelyeken a szupermarketekben, amik az új technológiáknak köszönhetően friss, omlós és gyorsan elkészíthető megoldást kínálnak a fogyasztók számára. A MATUSZ-Vad kínálatából sem hiányozhat, hiszen akár a vendéglátást, akár az otthoni konyhát nézzük, egy olyan alapvető termék, amit bármikor előkaphatunk a hűtőből, és a vendégek megelégedésére feltálalhatunk. Nagyszerű reggeli, sör- vagy borkorcsolya. Töltött formában salátával pedig akár egy kiadós vacsorának is megfelel. #

Tags: , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE