fbpx

A karácsony ünnepe bárhol a világban különleges alkalom. Mindenki izgalommal készül rá, hiszen nem csak a szeretetről szól, hanem a bőségesen megpakolt asztalról, a finom és különleges ételekről. A különböző nemzeteknek viszont teljesen eltérő gasztronómiai hagyományai vannak az év végi étkezések kapcsán. Vannak teljesen egyszerűek, de vannak olyanok is, amelyek magyar szemmel inkább bizarrnak tűnnek. Barangoljunk a világban, és nézzük meg, ha nem halászlét, bejglit, töltöttkáposztát vagy éppen pulykát fogyasztanak, akkor vajon mit?

Lengyelország

Náluk nagyon komolyan veszik a karácsonyi hagyományokat, alapanyagokat. Igazi lakomákat tartanak. Nem meglepő a 10 -12 fogásos vacsora, viszont addig nem fogyasztanak húst, míg az első csillag fel nem jön az égre. Sok hasonlóság van a mi menünkhöz, mivel előszeretettel fogyasztanak halat, rántva és töltve, valamint jellemzőek a gombás ételek. Nem hiányozhat az asztalról a borscs leves (a legtöbb esetben céklából készül), zurek leves (kiadós burgonyaleves) és rengeteg gyümölcs, befőtt, mártás kerül a terítékre. A töltött tészta, vagyis a pierogi a lengyel konyha hagyományos étele, ugyancsak ünnepi fogásnak számít. Sütemények kapcsán náluk is a bejgli, a mézeskalács és a hagyományos lengyel lepény, a mazurek kerül étkezés végén a tányérokra. 

Olaszország

A legfontosabb ünnep náluk a karácsony, ezért mélyen gyökereznek az erre vonatkozó hagyományaik is. Persze amennyire az olasz konyha változatos az ország különböző tájain, úgy az ünnepi ételekben is vannak különbségek. Szinte minden régióban mást készítenek ilyenkor. Tipikusan tradicionális karácsonyi menü, ami náluk mindenhol megtalálható, nem létezik. Az előételek széles skálája viszont általános. Azon nem is lepődhetünk meg, hogy a legnépszerűbb fogások a tenger gyümölcsei. Viszont ezek után a választék óriási. A tésztás ételek kavalkádja kétségtelen. A rakott, a töltött, minden formában, de akár a pizza is felkerül a menüsorra. A sültek teljes repertoárja megtalálható, a pulyka, a borjú, Zampone (töltött malac), sült kacsacomb és mell, természetesen rizottóval körítve. Sütemény ügyben előszeretettel készítik a kalácsot, vagyis a panettone-t, de ennek is rengeteg formája kerül az asztalra. Megszokott a tiramisu, amely egy igen könnyen elkészíthető, az egész világon méltán ismert édesség.

Fotó: Envato Elements

Anglia

Többfogásos vacsorához kell készülni náluk. Elengedhetetlen egy kis könnyed előétel, ami szinte bármi lehet, de a leginkább kedveltebb a pástétom kenyérrel és a tenger gyümölcsei. A britek fő karácsonyi étele egyértelműen a pulyka, amit sült krumplival és paszternákkal tálalnak. Jellegzetes a gravy húsléből készített szósz, amelyet gyakran búzaliszttel sűrítenek. A hagyományos brit karácsonyi menü elmaradhatatlan desszertje a puding, és jellegzetesség a húsos piték rengeteg fajtája, melyeket édes-savanykás áfonyaszósszal töltenek vagy mártogatnak. Megtalálhatóak a gyümölcszselék, amiket száraz édes sütemények mellé tálalnak fel.

Fotó: Envato Elements

Franciaország

Kétségtelenül az ínyencségek viszik a prímet, amit csak az esti mise után fogyasztanak el. A karácsonyi menü náluk is több fogásból áll. Átlagban 4-8 étel kerül az asztalra. Előételként a liba- vagy kacsamáj a legnépszerűbb, de az osztriga és a füstölt lazac is tökéletes kezdése a vacsorának. Az nem is kérdéses, hogy a champagne mindenhol megtalálható. Náluk is a pulyka viszi a prímet, amit jellegzetesen gesztenyével töltenek, emellett tipikus étel a báránysült is. Az édesség náluk is elmaradhatatlan, viszont a desszert elfogyasztása előtt sajttállal és szószokkal színesítik a karácsonyi menüt. Tipikus a Buche de noel, a csokoládés fatörzs.

Fotó: Envato Elements

Norvégia

Náluk már a magyar ízlésvilágtól kicsit távolabb álló főétel a karácsonyi menü része. A sült bárányfej, vagyis smalahove az ünnepi étel. A lényeg mi lenne más, mint a svédasztal, ahova annyi mindent felpakolnak, hogy felsorolni sem lehet. Egyértelmű a sonka, a hering, a lazac, kaviár, vannak sültek, húsgolyók, saláták. Sütemény fronton, kedvelik a rizspudingokat, előszeretettel fogyasztanak gyömbéres, narancsos ízesítésű finomságokat.

Fotó: Envato Elements

Japán

Náluk sem telik el az ünnep különleges ételek nélkül. Az nem rendkívüli, hogy a csirkét preferálják az ünnepi asztalon, az viszont igen, hogy manapság kifejezetten KFC-s csirkével ünneplik a karácsonyt. Ez abból adódik, hogy náluk nem annyira divat az otthoni főzés, inkább éttermekbe járnak, és rendelik az ételeket. A japán háztartások nagy része még az általunk jól ismert konyhával sem rendelkezik. A karácsonyi időszakban a gyorséttermek forgalma igencsak megnövekszik, és aki nem időben rendel, pórul is járhat. Karácsonyi sütemények terén már inkább vannak náluk tradíciók. Általában a családi recept alapján készített tortákat fogyasztják.

Fotó: Envato Elements

Afrika

Ez már oly messze áll tőlünk, hogy nem is fogjuk érteni. A leginkább elfogadott karácsonyi fogás, amit mindenki szeret, a mopane hernyó. Különösebb oka nincs a dolognak, hacsak nem az, hogy a betakarítási idejük karácsonyra esik. Általában szabadtűzön, agyagedényben, zsiradékkal kisütik a hernyókat, de van, ahol csak egyszerűen forró parázsban (hamuban) megsütik.

A Nyugat-Afrikai országokban, mint például Ghánában, előszeretettel fogyasztanak pálma diólevest. A legfurább, hogy minden húst egybefőznek, halat, csirkét, vagy épp, ami van, így biztos szokatlan ízeket produkál a főzet.

Fotó: Envato Elements

Grönland

Náluk jellegzetes karácsonyi ételeket a tradicionális inuitok (grönlandi őslakosok) fogásai jelentik, ebből adódóan elég érdekes a számunkra. Az ünnepi asztalon minden esetben megtalálható a muktuk. Ez nem más, mint nyers bálnabőr. Ha ez nem lenne elég bizarr, még szeretik a kiviakot. A kiviak elkészítése egy lehántott fókabőrrel indul, majd ezt megtöltik tengeri madarakkal, semmi cécó, mindenestül beleteszik, tollastul, csőröstül. Kikenik fókazsírral és összevarrják. Ezt követően néhány hétig, akár hónapig érlelik. Az étel innentől egyszerű, kiveszik a megérlelt, vagyis megrothasztott madarakat és megeszik.

Fotó: Envato Elements

 Szerintem mi maradjunk a jól bevált halászlénél meg a töltött káposztánál!

Tags: , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE